ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Σπύρος Κορώσης: “Η αλλαγή είμαστε εμείς”

Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγαρέων – επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα Δύναμη” Σπύρο Κορώση

 

Πώς φτάσατε στην απόφαση να δημιουργήσετε νέο συνδυασμό για τον Δήμο Μεγαρέων και να διεκδικήσετε τη θέση του Δημάρχου;

Η απόφαση ελήφθη μετά από πολλή σκέψη κι επαφές με φίλους και στελέχη του συνδυασμού. Σας υπενθυμίζω ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Πολιτεύτηκα για πρώτη φορά το 2014 και θεωρώ ότι απέδειξα ότι λειτουργώ με βάση το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό συμφέρον. Μόνο αφού μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαπιστώθηκε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία νέου δημοτικού συνδυασμού, ικανού να φέρει τομές στο Δήμο μας, αποφάσισα να ηγηθώ αυτού. Ο συνδυασμός μας δηλαδή είναι γέννημα της ανάγκης να εκσυγχρονιστεί η περιοχή μας και της βεβαιότητας μας ότι έχουμε τη θέληση και την τεχνογνωσία να το κάνουμε.

Πολλοί σας προσάπτουν ότι είστε ένα «κομμάτι» της διοίκησης Γρηγόρη Σταμούλη και διοικήσατε κι εσείς για αρκετά χρόνια, ενώ τώρα ασκείτε κριτική από την απέναντι πλευρά. Επιπλέον, έχετε εντάξει στο συνδυασμό σας υποψηφίους, όπως ο Σταύρος Φωτίου, που ήταν στελέχη του συνδυασμού Σταμούλη.

Πώς, λοιπόν, ευαγγελίζεσθε το νέο ως «Νέα Δύναμη»;

Καλωσορίζω την ερώτησή σας. Είμαι διατεθειμένος ν’ απαντήσω σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική. Σας υπενθυμίζω ότι παραιτήθηκα απ’ την έμμισθη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, ακριβώς επειδή διαφώνησα με την ασκούμενη πολιτική της Διοίκησης.Η στάση μου υπαγορεύτηκε από αμιγώς πολιτικά κριτήρια, θέτοντας σε προτεραιότητα το καλό της πόλης κι όχι το προσωπικό συμφέρον. Προχώρησα δε στην παραίτησή μου όταν αφενός είχε ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο που έλαβε χώρα με δικές μου πρωτοβουλίες κι ενέργειες ως Αντιδημάρχου (αναφέρω ενδεικτικά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεγάρων, την ένταξη των έργων της ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων, της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στην περιοχή Ακρογιάλι Νέας Περάμου και της ανέγερσης του νέου 4ου Δημοτικού σχολείου Μεγάρων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και την ολοκλήρωση της μελέτης της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου στη Βαρέα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί) κι αφετέρου κατέστη σαφές ότι ο Δήμαρχος δεν ήταν διατεθειμένος να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την επέκταση του έργου αυτού.

Δυστυχώς, η δεύτερη θητεία του κ. Σταμούλη ήταν απογοητευτική. Τα οικονομικά του Δήμου χειροτέρεψαν δραματικά χωρίς καν να παράγεται έργο, οι απευθείας αναθέσεις γενικεύτηκαν και δεν έγινε τίποτα για να σταματήσει η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. Η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜ παρατεινόταν επί χρόνια, ο Δήμος μπήκε σε καθεστώς πλήρους αδράνειας και δεν έκανε τίποτα για την προώθηση θεμελιωδών έργων, όπως π.χ. η πολεοδόμηση μεγάλων περιοχών του Δήμου. Όλ’ αυτά ενώ είχε γίνει φανερό ότι η διοίκηση κώφευε στην απαίτηση του λαού για εκσυγχρονισμό του Δήμου σε κάθε επίπεδο. Από την πλευρά μου, στηλίτευσα τις πρακτικές αυτές έγκαιρα κι αποφάσισα να παραιτηθώ, όταν έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε βούληση για παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής. Θέτω τη στάση μου στην κρίση των ψηφοφόρων και καλώ να την αξιολογήσουν.

Ο συνδυασμός μας, ο οποίος είναι ο πολυπληθέστερος που συμμετέχει στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, απαρτίζεται από νέους, έντιμους κι ικανούς ανθρώπους. Φυσικά συμμετέχουν κι έμπειρα στελέχη, των οποίων η εποικοδομητική πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν αμφισβητείται. Καλώ τους αναγνώστες να μελετήσουν και ν’ αξιολογήσουν το ψηφοδέλτιό μας με τον πιο αυστηρό τρόπο. Θ’ αντιληφθούν μ’ ευκολία ότι μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε την πραγματική Αλλαγή στο Δήμο από την πρώτη μέρα. Ειδικότερα, για τον κ. Φωτίου σημειώνω ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό άνθρωπο που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με πενιχρά μέσα κατάφερε να κρατήσει τις περιοχές του Δήμου μας καθαρές επί χρόνια. Τις παραμέτρους αυτές τις γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και γι’ αυτό αναλώνονται σε μικροπολιτική και κακοπροαίρετη κριτική, αφού ουδείς αμφισβητεί την εμπειρία και τις ικανότητές του.

 

Αναφέρεστε συχνά στον πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων του δήμου Μεγαρέων, ως το «Α» για την αλλαγή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πώς μπορούμε να το δούμε στην καθημερινότητα μας ως πολίτες;

Με την ιδιότητά μου ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός έχω υπογραμμίσει προ ετών ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Όπως λέμε στο συνδυασμό μας, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε πόλεις για να ζεις, πόλεις για να επισκέπτεσαι και πόλεις για να επενδύεις χωρίς ολοκληρωμένα σχέδια πόλης. Για να το πω απλά: Το Αλεποχώρι, η Κινέτα, ο Λουτρόπυργος κι οι άλλες περιοχές του Δήμου που δεν έχουν πολεοδομηθεί δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν π.χ. πλατείες, παιδικές χαρές κι άλλους κοινόχρηστους χώρους. Η ολοκλήρωση των εν λόγω σχεδίων πόλης θα επιφέρει άμεσα θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων κι έχω την επιστημονική και πολιτική γνώση να την κάνω πράξη. Να πω κι ένα άλλο κρίσιμο παράδειγμα: Η Βαρέα είναι αδύνατον ν’ αναπτυχθεί οικονομικά και τουριστικά χωρίς σχέδιο πόλης. Στο σημείο αυτό μάλιστα θα ήθελα να στηλιτεύσω τη διοίκηση Σταμούλη, η οποία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου διατεινόταν ότι δήθεν η μελέτη για την πολεοδόμηση της Βαρέας κοστίζει 1.100.000 ευρώ. Από την πρώτη στιγμή, απέδειξα ότι το κόστος της με τιμές αγοράς δεν υπερβαίνει το ποσό των 650.000 ευρώ και τελικά η διοίκηση Σταμούλη αναγκάστηκε να υποχωρήσει άτακτα.

 

Πραγματοποιήσατε εκδήλωση στη Νέα Πέραμο, με στελέχη άλλων δήμων, με σκοπό να ακολουθήσετε κι εσείς ως ενδεχόμενη νέα διοίκηση του δήμου Μεγαρέων τις πρακτικές τους για έργα, όπως η μαρίνα, οι αστικές αναπλάσεις, η δημοτική συγκοινωνία. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να «αντιγραφούν» πρακτικές, ενώ ο Δήμος μας διακρίνεται ή «πάσχει» από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες;

Οι προγραμματικοί μας διάλογοι με εκπροσώπους φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης κι οι προσωπικές μου επαφές μαζί τους κατ’ αρχάς αποδεικνύουν το πόσο μεγάλη σημασία δίνουμε ως συνδυασμός στην εξωστρέφεια. Οι προσπάθειές μας δεν προσανατολίζονται στην απλή αντιγραφή λύσεων αλλά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με Δήμους που είναι περισσότερο αναπτυγμένοι απ’ το δικό μας. Προφανώς κάθε Δήμος έχει τις ιδιαιτερότητές του κι οι εφαρμοζόμενες λύσεις είναι προσαρμοσμένες σ’ αυτές. Εμείς θα συνεχίσουμε τις εξωστρεφείς προσπάθειες μας και μετά την εκλογή μας μ’ ένα σαφή στόχο – δέσμευση: Εντός της πρώτης θητείας μας, ο Δήμος μας κι οι υπηρεσίες του να έχουν προοδεύσει σε τέτοιο βαθμό που θα παρέχουν αυτοί τεχνογνωσία σε άλλους Δήμους.

Βλέπουμε και σε αρθρογραφία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει ξεκινήσει ένα προεκλογικό κλίμα αντιπαραθέσεων, ακόμα και μεταξύ νέων συνδυασμών, και όχι μόνο κατά της διοίκησης. Είστε υπέρ της σύγκρουσης ή της συναίνεσης για την αλλαγή;

Είναι σαφής η απόφασή μας ν’ απέχουμε ως συνδυασμός από τέτοιες παλαιοκομματικές πρακτικές. Έχω δώσει ρητή εντολή στα στελέχη μας να μην απαντάνε καν σε χυδαίες επιθέσεις λάσπης που τους γίνονται. Έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στον προγραμματικό διάλογο. Θα πρέπει μάλλον η ερώτηση να τεθεί στους άλλους συνδυασμούς, των οποίων προβεβλημένα στελέχη αναλώνονται σε στείρες αντιπαραθέσεις. Η Αλλαγή στο Δήμο είναι για εμάς το ζητούμενο και ξέρουμε πολύ καλά πώς θα έρθει: Με δημιουργικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο κι όχι με συνθήματα κι άγονες αντιπαραθέσεις, στις οποίες επιδίδονται οι πολιτικά συνομήλικοι κκ Σταμούλης και Μαργέτης, που ο λόγος κι οι πρακτικές τους θυμίζουν παλαιότερες εποχές, πίσω ακόμα κι απ’ το 2006, όταν πολιτεύτηκαν για πρώτη φορά. Πώς λ.χ. μπορεί να εξηγηθεί η επιλογή ν’ αφισορυπαίνεται  επί εβδομάδες κεντρικό κατάστημα της πόλης κατά πλήρη παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας; Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω την πρόσκληση που έχω απευθύνει ήδη απ’ τις 18-9-2023 για τη διεξαγωγή debate ανάμεσα σε όλους τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών. Εμείς θέλουμε το διάλογο σε κάθε επίπεδο, μακριά από τοξικότητες.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την πραγματοποίηση των έργων που χρειάζεται ο Δήμος. Θέλω να το πω για άλλη μία φορά: Μόνο εάν έχεις ολοκληρωμένες μελέτες, μπορείς να διεκδικήσεις εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να κάνεις έργα. Δεσμεύομαι ότι εντός του πρώτου έτους της διοίκησής μας θα έχει ολοκληρωθεί μία σειρά μελετών με απτό στόχο την εκτέλεση κρίσιμων έργων για την περιοχή που σοβούν επί χρόνια εντός της πρώτης θητείας μας, μεταξύ των οποίων η μελέτη για την πολεοδόμηση των περιοχών της Βαρέας, του Αλεποχωρίου και του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και για την κατασκευή κολυμβητηρίου. Επίσης, μέσα σ’ ένα έτος από την ανάληψη των καθηκόντων μας θα έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η μελέτη αλλά κι η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Είναι δε αυτονόητο ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας, καταγράφοντας παράλληλα την οικονομική κατάσταση του Δήμου και γνωστοποιώντας τη στους πολίτες. Κι επειδή για εμάς η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη σημειώνω τα εξής: Το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων τελειώνει κι οι διαγωνιστικές διαδικασίες γίνονται ο κανόνας. Σεβόμαστε κι αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που έχει διαθέσιμο ο Δήμος και δίνουμε τέλος στη λογική των ημετέρων. Η θητεία μου στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αποδεικνύει ότι γνωρίζω πώς εξυγιαίνεται ένας δημόσιος φορέας, παράγοντας ταυτόχρονα έργο πάντα σε συνθήκες διαύγειας. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων μας είναι η στελέχωση των καίριων θέσεων του Δήμου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κι αξίας. Οι επιλογές θα γίνουν με αποκλειστικά αξιοκρατικά κριτήρια και οι πολίτες θα το διαπιστώσουν απ’ την πρώτη μέρα της διοίκησης μας.

Τι μήνυμα στέλνετε στους πολίτες εν όψει των εκλογών;

Ζητώ απ’ τους πολίτες να μελετήσουν το πρόγραμμά μας, το οποίο εσκεμμένα έχει αποτυπωθεί σε εύληπτη μορφή προκειμένου να είναι σαφείς οι στόχοι κι οι δεσμεύσεις μας. Με γνώμονα το πρόγραμμά μας ζητάμε να μας δώσουν τη δύναμη να φέρουμε τις πόλεις μας στο επίπεδο που μας αξίζει. Γιατί κακά τα ψέματα οι πόλεις μας σήμερα δεν έχουν την εικόνα σύγχρονης πόλης. Παράλληλα, καλώ τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν με τα πιο αυστηρά κριτήρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο. Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε κι Αλλάζουμε τις πόλεις μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μακρυγιάννης: “Και φέτος ρουσφετολογικός προϋπολογισμός στον Δήμο Μεγαρέων”

Μνημόνιο στο Δήμο Μεγαρέων;

“Ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης” καταγγέλλει η “Λαϊκή Συσπείρωση”