Νέο DEBATE μεταξύ των 2 νικητών θα διεξαχθεί με τους 2 υποψήφιους που θα “περάσουν” στη 2η Κυριακή
Γρηγόρης Σταμούλης: «Να μας δώσετε την ηθική ικανοποίηση να ολοκληρώσουμε τα έργα μας»
Σωτήρης Πιλίλης: «Είμαστε η σταγόνα που θα γίνει ποτάμι και θα δώσει τέρμα στη στασιμότητα»
Πληθώρα ειδήσεων, σχολίων, αντιπαραθέσεων αλλά με πολιτικό πολιτισμό στο τοπικό πολιτικό σκηνικό εν όψει της 1ης Κυριακής των εκλογών, 8ης Οκτωβρίου.
Διαδικτυακή «τηλεμαχία» μεταξύ των Υποψηφίων Δημάρχων Μεγαρέων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στον χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Ερωτήσεις έθεσαν δημοσιογράφοι από τα Μέσα Ενημέρωσης των Μεγάρων (Ενημέρωση, Αιχμή και Μεγαρικός Τύπος), με συντονισμό του Megaratv.gr
Γρηγόρης Σταμούλης, Άγγελος Μακρυγιάννης, Σπύρος Κορώσης, Παναγιώτης Μαργέτης, Σωτήρης Πιλίλης και Αντώνης Χοροζάνης κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον στα έδρανα και δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, τήρησαν τους χρόνους και έκαναν από μία ερώτηση ελεύθερου θέματος, σε έναν άλλον υποψήφιο που επέλεξαν. Η πράξη του “Debate” για τον Δήμο Μεγαρέων επιβεβαίωσε την θεωρία της επιστήμης πολιτικής επικοινωνίας, που λέει ότι η διεξαγωγή τηλεμαχιών (υπό τις ομαλές συνθήκες που διεξήχθη) επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, συσπειρώνει τους ψηφοφόρους που έχουν αποφασίσει, αλλά και δίνει χώρο σε νέες υποψηφιότητες, καθώς παρουσιάζονται όλες οι θέσεις. Έτσι με 3 νέους συνδυασμούς για τον Δήμο Μεγαρέων, δόθηκε αρκετός χώρος στους νέους Υποψηφίους Δημάρχους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Οι θεματικές ενότητες στις οποίες εντάχθηκαν ερωτήσεις ακολούθησαν τα πεδία αρμοδιοτήτων των Αντιδημαρχιών Δήμου Μεγαρέων: Οικονομία-Ανάπτυξη, τεχνικά έργα, καθαριότητα-περιβάλλον, πολιτισμός-παιδεία υγεία.
Διαδικτυακά μπορείτε να παρακολουθήσετε το debate εδώ:
Στην θεματική της ελεύθερης ερώτησης, θέσαμε το ερώτημα στον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη αν τα 9 χρόνια της διοίκησης του δεν ήταν αρκετά για να κάνει πραγματικότητα το πρόγραμμά του και τι έχει να προσφέρει στον Δήμο Μεγαρέων, διεκδικώντας μια νέα θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Ο Γρηγόρης Σταμούλης μας απάντησε ότι: «Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ λίγος και η γραφειοκρατία είναι τέτοια που αν είναι τροχοπέδη όσον αφορά τη λειτουργία του δήμου.
Η ζωή συνεχίζεται και τα έργα συνεχίζονται. Το θέμα δεν είναι πόσα χρόνια είσαι στη διοίκηση, αλλά αν δημιουργείς έργα. Εχουμε κάνει αρκετά έργα και έχουμε ήδη σε εξέλιξη πολλά ακόμα, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε προκειμένου αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν. Είναι απαραίτητη η συνέχιση για να μη χαθούν τα έργα από έλλειψη εμπειρίας και έλλειψη γνώσης».
Στην ενότητα της οικονομίας, ο Σπύρος Κορώσης τόνισε ότι «Η πολεοδόμηση φέρνει ανάπτυξη και αύξηση τουρισμού και καταστημάτων, που θα φέρουν πόρους στον δήμο. Τρώμε τις σάρκες μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον στενό κλοιό. Την ανάπτυξη τη φέρνουν οι πολεοδομήσεις περιοχών».
Ο Παναγιώτης Μαργέτης ανέφερε ότι «Πρέπει να προωθήσουμε τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, τα φιστίκια, τις ελιές, το λάδι, δίνοντας τους υπεραξία με προώθηση τους με πολλούς τρόπους, με ΠΟΠ προϊόντα, με συμμετοχή σε εκθέσεις. Η Τουριστική ανάπτυξη θα γίνει με αξιοποίηση παραλιακού μετώπου, να προσελκύσουμε τουρισμό της μιας μέρας και με ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού. Το Αεροδρόμιο δίνει ανάπτυξη στην περιοχή».
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΥΑΜ ανέφερε ότι ήταν «νομοτέλεια το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ, που προσέφερε υπηρεσίες σημαντικές με το προσωπικό που απασχολείτο στην καθαριότητα. Εχουμε δρομολογήσει, επειδή κλείνει η ΔΕΥΑΜ τη ΔΕΜ, έχει αλλάξει καταστατικό, και μπορεί να αναλάβει δράσεις όσον αφορά απορρίμματα οπότε θα καλύψουμε τις ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού να συνεχίσουμε όπως ήμασταν μέχρι τώρα».
Στην θεματική των τεχνικών έργων, χαρακτηριστικά ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε : «Είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποιο έργο θα ξεκινήσεις, είναι εκατοντάδες. Το πρώτο που θα ξεκινήσω είναι να ολοκληρώσω ένα μεγάλο έργο που ξεκίνησε στο Μελί. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που μπορούν να δώσουν πολιτισμό χωροταξία και ομορφιά σε περιοχή. ΜΕΛΙ θέατρο μουσείο χώρο στάθμευσης, κοινόχρηστους χώρους. Το δεύτερο είναι η Βαρέα. Το παραλιακό μέτωπο που νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί εφόσον γίνει η πολεοδόμηση της Βαρέας».
Ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε ότι «δαπανήθηκαν για μελέτες για 4 έργα, μηδέν ευρώ από τον δήμο. Ο δήμος έχει γυρίσει την πλάτη στην επιστήμη και προσπαθούσε με χάρες, με βερεσέ μελέτες να κάνει έργα».
Ο Σωτήρης Πιλίλης ανέφερε ότι «τα σχέδια πόλης είναι σημαντικότατα εργαλεία και πηγές ανάπτυξης. Τα σχέδια πόλης πρέπει να προχωρήσουν. Υπάρχουν Ευρωπαικα προγραμματα υπάρχει οδηγός, η τετραετία 2010-14 που υπήρχαν έργα που ήρθαν στα Μέγαρα και βοήθησαν στην καθημερινότητα του πολίτη».
Ο Παναγιώτης Μαργέτης τόνισε ότι «Το ΓΠΣ έχει λάθη, όταν συμπληρωθεί 5ετία, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές. Στο ΓΠΣ Νέας Περάμου μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις για να λύσουμε το πρόβλημα που έχουν οι συμπολίτες μας στην Νέα Πέραμο με τις άδειες καταστημάτων».
Ο Αντώνης Χοροζάνης επεσήμανε ότι «τα έργα γίνονται με κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Ο δήμος δεν μπορεί να καθορίσει τις ανάγκες του, δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των δήμων. Έργα καθυστερούν. Η αυτεπιστασία είναι το εργαλείο που μειώνει την πίεση».
Στο πεδίο της καθαριότητας ο Π. Μαργέτης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει Διαλογή απορριμμάτων στην πηγή : «Να οργανώσουμε την καθαριότητα, μαζί με σταθμούς μεταφορτωσης και με σκοπό την απορρύπανση κάμπου να υποχρεωθούν όλοι οι πτηνοτρόφοι να πηγαίνουν κοπριές στα εργοστάσια να γίνει απορρύπανση κάμπου από κοπριές».
Ο Σπ. Κορώσης ανέφερε: «Το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Άμεση λύση που θα βελτιώσει τη ζημιά που έρχεται είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης. Ο τρόπος που γίνεται σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι πρωτόγνωρος. Με τον σταθμό μεταφόρτωσης το απορριμματοφόρο θα συνεχίσει να μαζεύει, τι πετυχαίνουμε: διπλασιάζουμε το στόλο μας, και κερδίζουμε από πόρους».
«Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί, ανέφερε ο Γρηγόρης Σταμούλης, πράσινα σημεία βελτιώνουν. Ο σταθμός μεταφόρτωσης με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι αδύνατον να γίνει. Κανένας σταθμός μεταφόρτωσης δεν είναι νόμιμος. Με νέα απορριμματοφόρα από τα αντισταθμιστικα θα βρούμε τρόπο και θα φορτώνουμε φορτία απορριμματοφόρων».
Σε ερώτηση που θέσαμε στον Π. Μαργέτη για τους δημόσιους χώρους, μας απάντησε ότι «οι πλατείες μας χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις γιατί δεν είναι λειτουργικές, έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα. Χρειάζεται Σχεδιασμός εξ αρχης για να γίνει περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στο πλαίσιο που προβλέπει ο κόσμος και μεταφορά του κόσμου σε πλατείες που είναι πιο προσβάσιμες».
Στον τομέα της υγείας ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε «Αν δεν έχεις κέντρο υγείας, δεν έχεις αντιπλημμυρική προστασία, αν οι δρόμοι σου δεν είναι εντάξει δεν μπορείς να έχεις πολιτισμό. Το κέντρο υγείας θα έπρεπε να ήταν ολοκληρωμένο και όχι μόνο για πρώτες βοήθειες. Ούτε το ΘΡΙΑΣΙΟ έχει προσέξει η πολιτεία».
Οι συνδυασμοί έχουν ένα θεό, την επιχειρηματικότητα που έφερε την κατάσταση εδώ».
Στην ελεύθερη ενότητα, ο Σωτήρης Πιλίλης στην ερώτηση «γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος» απάντησε: «Δεν έχω σκοπό να αφήσω το επάγγελμα μου στα 39 μου αλλά οι πόλεις μας έχουν ανάγκες πιο επιτακτικά από ποτέ είναι απόλυτη ανάγκη να προσφέρουμε επειδή ζω και ζυμώνομαι καθημερινά με τους συνανθρωπους μου είναι απαίτηση του κόσμου να προσφέρω και αυτό θα κάνω»
Σε ερώτηση που θέσαμε στον Άγγελο Μακρυγιάννη, γιατί δεν εντάχθηκε σε μεγαλύτερο συνδυασμό και γιατί δεν διεκδικήσει χρίσμα παρότι έχει διατελέσει πολιτευτής, μας απάντησε ότι «το κόμμα μας είναι ένα και λέγεται Μέγαρα, Ν. Πέραμος, Αλεποχώρι, αυτό το κόμμα υπηρετούμε τα τελευταία χρόνια. Η συσπείρωση δυνάμεων είναι κάτι που μπορεί να έρθει και μετά τις εκλογές.
Θα ασπαστούμε την θεωρία και του προηγούμενου νόμου θα πορευθούμε και μετά τις εκλογές με συσπείρωση δυνάμεων. Δεν θα κρατήσουμε όλη τη διοίκηση στα χερια μας και θα προκαλέσουμε όλους τους συνδυασμούς να συμμετέχουν δε φτάνει να διοικήσει ενας συνδυασμός στα μεγάλα προβλήματα».
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τους συνεργάτες του που ανήκαν στον συνδυασμό Σταμούλη, ο Σπύρος Κορώσης απάντησε: «Ειχαν μαθει να ζουν σε ένα δημαρχοκεντρικο σύστημα και χωρίς οπλα να κάνουν πράξη το όραμα τους. Γνωρίζουν ότι δίνω χώρο στους συνεργάτες μου και θέτω την επιστήμη μπροστά. Μέχρι τώρα τα στελέχη πολεμούσαν μονοι τους με σφεντόνες. Ειμαι περήφανος για τους συνεργάτες μου».
Υποψήφιος Δημάρχου εναντίον Υποψηφίου Δημάρχου
Στην ενότητα όπου κάθε υποψήφιος μπορούσε να ρωτήσει έναν άλλον υποψήφιο, ό, τι ήθελε σημασία εν τέλει είχε ποιος επέλεξε να ρωτήσει ποιον, καθότι οι απαντήσεις είχαν ήδη ειπωθεί.
Ο Σωτήρης Πιλίλης ρώτησε τον Παναγιώτη Μαργέτη, αναφορικά με την διοίκηση που άσκησε την περίοδο 2006-2010 και τι το διαφορετικό θα προσφέρει.
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης ρώτησε τον Γρ. Σταμούλη «Ποιες θα είναι οι 3 συμβουλες που θα δίνατε σε έναν νεοεκλεγέντα δήμαρχο που θα εκλεγεί στις επομενες δημοτικές εκλογές».
Ο Σπύρος Κορώσης ρώτησε τον Γρηγόρη Σταμούλη για το έργο των τοιχίων στη Βαρέα και γιατί δεν προχώρησε και ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «Όλα εχουν γινει κανονικα αλλα η γραφειοκρατική διαδικασία δημιουργεί πρόσκομμα».
Ο Παναγιώτης Μαργέτης ρώτησε τον Σπύρο Κορώση για το ΓΠΣ: «Υπεγράφη το ΓΠΣ και είστε αυτός που προσπάθησε να το εκμεταλλευθεί ωστόσο υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις τι έχετε να πείτε για αυτά τα προβλήματα γιατί δεν φροντίσατε να διορθωθεί το ΓΠΣ της Νέας Περάμου». Ο Σπύρος Κορώσης απάντησε «Φυσικά και είμαι περήφανος που το ΓΠΣ εγκρίθηκε στην θητεία μου εκκρεμούσε 20 χρόνια. Έχει λάθη αλλά και προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν όπως η μείωση συντελεστών δόμησης, είχαν κλειδώσει από 2014, λύνεται άμεσα και θα μπορούσε να το είχε λύσει η διοίκηση. Μέσα στο 2024 θα υπαρχει ανάδοχος για το ΓΠΣ Νέας Περάμου».
Ο Γρηγόρης Σταμούλης ρώτησε τον Π. Μαργέτη «Πώς καταφέρνετε να ψηφίζετε ένα θεμα στην οικονομική επιτροπή και μετά να το καταψηφίζετε στο δημοτικό συμβούλιο;». Ο Π. Μαργέτης απάντησε ότι «Προκύπτουν νέα δεδομένα από τις συζητήσεις του συμβουλίου έχουμε δυνατότητα να αλλάξουμε σκέψη».