ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Σωτήρης Πιλίλης: “Έρχομαι για να ενώσω”

“Η περιοχή μας δεν πρέπει να είναι έρμαιο των κρατικών ορέξεων”

Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Ναι στην Ελπίδα», Σωτήρης Πιλίλης, μας μιλά εφ’ όλης της ύλης, από την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος ως το μέλλον του Δήμου μας.

  • Είστε ένας νέος γιατρός με φιλόδοξη επαγγελματική πορεία. Κάποιος θα ρωτούσε, γιατί να αφήσετε την επαγγελματική σας πορεία και να “κατεβείτε” στην πολιτική;

-Η οικογένειά μου με δίδαξε από πολύ μικρό παιδί, πώς μπορώ να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία, πώς να βοηθώ και να συμπαρίσταμαι σε όποιον έχει ανάγκη και πώς να αγωνίζομαι για τα δίκαια του τόπου μου. Αποφάσισα λοιπόν να γίνω γιατρός ώστε από αυτή τη θέση να βοηθώ του συνανθρώπους μου.

Σίγουρα η ιατρική είναι το επάγγελμα, το λειτούργημα που μου αρέσει. Όμως εδώ, σε αυτό τον τόπο γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ εργάζομαι ανελλιπώς, από τότε που αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο. Ζυμώθηκα εδώ σε αυτό τον τόπο και ζυμώνομαι καθημερινά με τους ανθρώπους των πόλεων του Δήμου μας.

Έρχομαι για να ενώσω, να δουλέψω νύχτα-μέρα, για να πετύχουμε όλοι, μαζί εγώ και οι συνεργάτες μου,  όσα ονειρευόμαστε για τον τόπο μας. Αλλά και ως γιατρός, στα πλαίσια του δυνατού, θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συμπολίτες μου. Η Ιατρική άλλωστε δεν θα τελειώσει για εμένα στα 39 μου χρόνια. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους σε αυτή τη πόλη δεν πρέπει να αποθαρρύνονται  οι σοβαροί επαγγελματίες από το να ασχολούνται με την πολιτική λες και η πολιτική είναι μόνο για προνομιούχους και ανεπάγγελτους.

  • Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα ως Υποψήφιος Δήμαρχος και να μπείτε επικεφαλής ενός νέου συνδυασμού;

-Η αγάπη για τον τόπο μου και το γεγονός ότι δε μπορούσα πια να μένω θεατής των γεγονότων με οδήγησε στην απόφαση να είμαι Υποψήφιος Δήμαρχος. Ήδη κατά το παρελθόν έχω εκλεγεί δύο φορές και έχω υπηρετήσει το Δήμο από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Το ψηφοδέλτιό μου, ως επί το πλείστον αποτελείται από νέους ανθρώπους. Οφείλουμε εμείς οι νέοι, να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Έχουμε ως πάγιά μας αρχή, να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και το έργο όλων των προηγουμένων διοικήσεων. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ό, τι είχε να δώσει το έδωσε. Πλέον δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει στόχους, δεν έχει όραμα να δώσει στον κόσμο. Βλέπουμε το Δήμο και τις πόλεις μας να βαλτώνουν, να είναι ουραγοί και απλοί θεατές των εξελίξεων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς δράση, χωρίς τίποτα. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, δεν γίνεται. Αυτό εμείς ερχόμαστε να το αλλάξουμε. Σίγουρα, στο Δήμο Μεγαρέων οι στιγμές είναι κρίσιμες, οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι ευθύνες ανάληψης της διοίκησης τεράστιες. Όμως οφείλουμε στις πόλεις μας, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Λέμε λοιπόν ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ και σχεδιάζουμε το μέλλον μας…

-Έχει γίνει αρκετός λόγος για διάσπαση του πολιτικού χώρου της κεντροδεξιάς στον Δήμο Μεγαρέων. Τι απαντάτε σε αυτό; Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κινήσεις συνενώσεων; Πιστεύετε ότι η διάσπαση αυτή δυσκολεύει την πορεία σας ως νέος συνδυασμός;

-Πιστεύω πως οι Δημοτικές εκλογές δεν έχουν κόμματα, χρώματα και πολιτικούς χώρους. Ο καθένας μας ανήκει σε κάποιο πολιτικό χώρο που τον εκφράζει ιδεολογικά και το έδειξε στις πολιτικές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πριν λίγο καιρό. Όμως τα προβλήματα του τόπου μας δεν γνωρίζουν από πολιτικούς χώρους και δεν μπορούν να περιμένουν. Ψάχνουν τη λύση τους. Πρέπει να μας συνενώνουν όλους στον κοινό αγώνα για το καλό του Δήμου και των πόλεών μας.

-Ποια ήταν τα κριτήρια για να συγκροτήσετε την ομάδα σας; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία που ενώνουν τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού “Ναι στην ελπίδα”;

 -Τα κριτήρια συγκρότησης της ομάδας μας ήταν η συνεργασία νέων ανθρώπων με αγάπη για τον τόπο τους, ορμητικότητα και διάθεση να προσφέρουν στα κοινά, με μεγαλύτερους που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν το Δήμο Μεγαρέων από τη θέση του Δημοτικού ή Τοπικού Συμβούλου και που διαθέτουν την εμπειρία και τις γνώσεις στη Διοίκηση του Δήμου.

Έτσι λοιπόν στο συνδυασμό μας, η δυναμική και η αγωνιστικότητα των νέων, παντρεύονται με την εμπειρία και τις γνώσεις των μεγαλυτέρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία του Συνδυασμού ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, μιας καταπληκτικής δημοτικής ομάδας, με αγάπη για τον τόπο μας, βαθειά γνώση των προβλημάτων του, ήθος, εντιμότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα.

-Έχει ειπωθεί ότι είχατε καθυστερήσει στην παρουσίαση του συνδυασμού σας και στην απόφασή σας να ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας. Τι απαντάτε σε αυτό; Όντως καθυστερήσατε;

-Πολλοί λένε ακόμη και σήμερα, ότι καθυστέρησα να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Δεν είναι όμως έτσι, αφού ήδη από το έτος 2021 είχα εκφράσει τη βούλησή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου Μεγαρέων στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Η γνωστοποίηση ολοκλήρου του Συνδυασμού ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ έγινε την 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων στις 13 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου και μάλιστα έγινε πριν από άλλους Δημοτικούς Συνδυασμούς. Βέβαια αυτό έγινε καθαρά για λόγους προσωπικής, δικής μου δεοντολογίας, γιατί πιστεύω ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να ανακοινώνονται και να παρουσιάζονται μαζί, ώστε μαζί να ξεκινούν τον προεκλογικό τους αγώνα και να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων. Πού λοιπόν βλέπετε την καθυστέρηση.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

-Το όραμά μας και οι στόχοι μας, είναι να μετατρέψουμε τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο και την Κινέτα σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Πόλεις καθαρές, φιλικές προς τον πολίτη. Πόλεις όπου οι πολίτες να μπορούν να ζουν να εργάζονται και να ψυχαγωγούνται με άνεση και ποιότητα ζωής. Πόλεις ασφαλείς, όπου οι πολίτες να μπορούν να κοιμούνται ήσυχα τη νύχτα και να μην κινδυνεύουν οι περιουσίες τους. Πόλεις στις οποίες θα υπάρχει κοινωνική μέριμνα και ο πολίτης δεν θα αισθάνεται αβοήθητος. Πόλεις που να μπορείς να επενδύεις. Πόλεις με δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι μας να μην αναγκάζονται να κινούνται καθημερινά για εργασία στην Αθήνα και στο Θριάσιο Πεδίο. Έξυπνες πόλεις, πόλεις που να σέβονται το περιβάλλον και αφήνουν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πόλεις που να είναι πρωτοπόροι στις μελλοντικές εξελίξεις και όχι ουραγοί που είναι σήμερα. Να δώσουμε στο Δήμο Μεγαρέων την ταυτότητα, το brand name που του αξίζει.

Έχουμε τρεις πολύ σοβαρές υποδομές στην περιοχή μας. Την διέλευση της Ολυμπίας οδού, το πολιτικό αεροδρόμιο, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε, ενώ αντίθετα πρέπει να το προστατεύσουμε και τους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Κινέτας. Αυτές, σε συνδυασμό με το παραλιακό μας μέτωπο, τη θάλασσα, μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία μιας σοβαρής οικιστικής ανάπτυξης, με προσφορά κατοικίας και με πραγματική επιχειρηματικότητα στο χώρο των ακινήτων, με πραγματικό real estate.

Ο σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή μας, μπορεί να δώσει στο Δήμο Μεγαρέων την ταυτότητα που σήμερα του λείπει.

Το πρόγραμμά μας είναι προσανατολισμένο στο όραμά μας και τους στόχους μας, σε αυτά που όλοι μας επιθυμούμε, αλλά πάνω απ όλα, είναι ένα πρόγραμμα εφικτό και υλοποιήσιμο.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι:

-Ασφάλεια, καθαριότητα και ποιότητα ζωής, προστασία περιβάλλοντος

-Χωροταξικός και Πολεοδομικός σχεδιασμός, Υποδομές

-Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση

-Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός, Αθλητισμός

-Υγεία, Κοινωνική μέριμνα-ΑΜΕΑ

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους του Δήμου Μεγαρέων λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

-Θέλω να πιστεύω ότι ο σκοπός όλων των υποψηφίων Δημάρχων και των υποψηφίων Συμβούλων είναι να υπηρετήσουν το Δήμο και το Λαό, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πόλεών μας. Μπορεί οι εκλογές να μας χωρίζουν, αλλά αυτός ο σκοπός μας ενώνει. Δεν χρειάζονται λοιπόν τα πάθη και τα μίση κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και την ημέρα των εκλογών, αφού την επομένη, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο Δήμαρχος, θα εργαστούμε όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό. Ο αγώνας όλων μας πρέπει να είναι καλός και αγαθός και να μην προκαλούμε  πάθη και μίση στο Λαό των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Κινέτας.

Ο Συνδυασμός μας ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ και εγώ προσωπικά, σας καλούμε να συστρατευτείτε μαζί μας. Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους να αποτελέσουν την πρωτοπορία τη δύναμη και την ορμή, σ’ αυτήν την εξόρμηση της αλλαγής που επιχειρούμε. Οι νέοι πρέπει να αποτελέσουν τους οδηγούς αυτής της προσπάθειας με νέες ιδέες και πράξεις.

Σημαίες μας στη Διοίκηση του Δήμου η Δημοκρατία, η Αξιοκρατία, η Διαφάνεια, η Εντιμότητα, η Συνεργασία, η Συλλογικότητα, ο Σεβασμός στον πολίτη.

Υποσχόμαστε να υπηρετούμε και να προασπίζουμε πάντοτε και μόνον τα αληθινά συμφέροντα των πόλεών μας και να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, την εμπειρία μας, τις γνώσεις μας και τον ενθουσιασμό μας, για την ανάπτυξη της πόλεων και της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζει να είναι έρμαιο των κρατικών ορέξεων και σχεδιασμών.

Τα Μέγαρα η Νέα Πέραμος και η Κινέτα αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον που θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για εμάς και τα παιδιά μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προϋπολογισμός 2021 συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Θ. Μπούρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μην ξαναζήσουμε αυτές τις εικόνες

Βύζας στα…πρόθυρα νευρικής κρίσης

Aleka Stamatiadi