ΠολιτικήΣημαντικότερα

Σε τροχιά αναστήλωσης τα Μεγαρέων Ψυχής Καταφύγια

Εγκρίθηκε το έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Χριστού) στον Ελαιώνα Μεγάρων

Από το Υπουργείο Πολιτισμού με παρεμβάσεις του Γ. Κώτσηρα και ενέργειες του π. Αλέξανδρου Κουργιαλή

Εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκτέλεση εργασιών του έργου «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και οριστική αποκατάσταση του δαπέδου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Χριστού), στον Ελαιώνα Μεγάρων», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Η απόφαση για την έγκριση του έργου αυτού είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναστήλωση των ιερών ναών στον κάμπο των Μεγάρων, που φέρουν βαρύ ιστορικό, πολιτισμικό και εκκλησιαστικό φορτίου. Στις προσπάθειες αυτές, έχουν ξεκινήσει ενέργειες από τον πατέρα Αλέξανδρο Κουργιαλή καθώς και από τον πρ. Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, με παρεμβάσεις του οποίου τα αιτήματα για τα «Μεγαρέων ψυχής καταφύγια» βρίσκουν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, είχε προηγηθεί σχετικά συνάντηση πριν από λίγους μήνες, με τον πρ. Υφυπουργό και τον εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής π. Αλέξανδρο, να ζητούν να υλοποιηθούν οι εργασίες που θα κρατήσουν ζωντανά τα ιερά μνημεία των Μεγάρων.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο που μόλις εγκρίθηκε, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η οριστική αποκατάσταση του δαπέδου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Χριστού) στον Ελαιώνα Μεγάρων περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

  • Εξομάλυνση της στάθμης του εδάφους εσωτερικά και εξωτερικά του ναού και λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία των σωζόμενων στοιχείων του παλαιού δαπέδου.
  • Επίστρωση με λιθόπλακες στο εσωτερικό του ναού και εξωτερικά αυτού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου με ρύσεις απορροής ομβρίων υδάτων.
  • Διαμόρφωση τοιχίου οριοθέτησης του αύλειου χώρου του ναού, κατασκευή καθιστικών πεζουλιών και ράμπας πρόσβασης Α.μ.Ε.Α.
  • Κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου στη δυτική όψη του μνημείου.

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άχρηστο ένα στα τρία POS

Ένωση Πολιτών: “Τα ψέματα και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα κ. Μπερδελή”

Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας στο “Περιβολάκι”