Πολιτική Σημαντικότερα

Σχολικές υποδομές με κοινωνικό & περιβαλλοντικό πρόσημο στο Δήμο Φυλής με πόρους του Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Βιοκλιματικό Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων & Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας

στη Δροσούπολη με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Η αξιοποίηση πόρων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την δημιουργία υποδομών μπορεί στην πράξη να αποφέρει οφέλη στο περιβάλλον και παράλληλα στο κοινωνικό σύνολο, σε άτομα και παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας.

Ανάμεσα στους στόχους της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος,  όπως και η επένδυση στην εκπαίδευση και την εξομάλυνση ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Φυλής προχώρησε σε δύο σημαντικά για την περιοχή έργα, υποδομές για την παιδεία που έχουν στοιχεία φιλικά στο περιβάλλον.

Το νέο Βιοκλιματικό Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων είναι «Μια ανάσα πριν την παράδοση», όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Το Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων διαθέτει δυο βιοκλιματικά κτίρια. Το κτίριο του νέου ειδικού γυμνασίου είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των μαθητών και να παρέχει πλήρη προσβασιμότητα, στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Οι εννέα αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια (φυσικοθεραπευτήριο, εργαστήριο λογοθεραπείας, εργαστήρια φυσικής-χημείας, πληροφορικής, μουσικής, πηλού, σχεδίου και βιβλιοθήκη), οι διοικητικοί χώροι, οι χώροι ανάπαυσης, παιχνιδιού και φαγητού και μια τάξη για παιδιά με πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα, αναπτύχθηκαν σε δυο ορόφους στο κυρίως κτίριο διδακτηρίου. Στο κτίριο του φυσιοθεραπευτηρίου, δημιουργήθηκε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πισίνα, υδροθεραπευτήριο, γυμναστήριο, χώροι υγιεινής, ενώ το υπόγειο φιλοξενεί χώρους στάθμευσης, συντήρησης, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθήκες. Τέλος, ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται από διαδρομές πρόσβασης και χώρους πρασίνου, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο οι διαδικασίες σύνδεσης με τα Δίκτυα Κοινωνικής Ωφελείας (ρεύμα, νερό, αποχέτευση).

Η ανέγερση του Ειδικού Γυμνασίου στην περιοχή Λίμνη του Δήμου Φυλής αποτελεί ένα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία έργο, που συντελεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προορίζεται για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες απ’ όλη τη Δυτική Αττική και τις Αχαρνές.

Το νέο Βιοκλιματικό Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, ένα σχολείο χτισμένο με όλες τις προδιαγραφές να καταστεί πρότυπο σε όλη τη Δυτική Αττική, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την παράδοση, με την εκτέλεση εργασιών περιτοίχισης του οικοπέδου να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το σχολικό συγκρότημα, συνολικού προϋπολογισμού 6.440.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής), αναπτύχθηκε σε ακίνητο έκτασης 4.687,66 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Φυλής και η ανέγερσή του προχώρησε σε χρόνο ταχύτερο του χρονοδιαγράμματος.

«Καταφέραμε να έχουμε ένα σύγχρονων προδιαγραφών σχολείο στην περιοχή μας, αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Είναι μία σημαντική δομή που τη διεκδικούν πολλές άλλες περιοχές στη χώρα και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τα παιδιά μας, με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, θα συνεχίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Ειδικό Δημοτικό Ζεφυρίου να τυγχάνουν εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πόλη τους, λαμβάνοντας εφόδια που δικαιωματικά τους αξίζουν».

Εκφράζοντας την ελπίδα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων να έχει στελεχωθεί με το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Ε.Σχολικής Επιτροπής., Νίκος Χατζητρακόσιας επανέλαβε πως «πρόκειται για μία δομή που έλειπε από την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας και η έναρξη λειτουργίας της θα ικανοποιήσει απόλυτα τις ανάγκες εκπαίδευσης και διαβίωσης των εφήβων με ειδικές ανάγκες. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».

 

Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στη Δροσούπολη

Επιπλέον, ακόμα ένα έργο σχολικού κτιρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και φιλοδοξεί να παραδοθεί την προσεχή χρονιά στο Δήμο Φυλής. Τους τελευταίους μήνες τα συνεργεία εργάζονται εντατικά στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στη συνοικία Δροσούπολη Άνω Λιοσίων όπου αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η θερμοπρόσοψη που θα προσφέρει στο υπερσύγχρονο κτίριο και υψηλή προστασία και μόνωση για όλες τις καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000.00 ευρώ.για την έναρξη του οποίου,  όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς χρειάστηκε μεγάλος αγώνας.

Ο συγκεκριμένος Παιδικός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας οικοδομείται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Φυλής έκτασης 1.550,97 τ.μ. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 897,3 τ.μ και αποτελείται από τρεις ορόφους, δύο υπέργειους και έναν υπόγειο στον οποίο προβλέπονται και θέσεις στάθμευσης.

Σχεδιάστηκε και υλοποιείται με τον πιο σύγχρονο τρόπο και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 120 παιδιά. Συγκεκριμένα θα υποδεχθεί 24 βρέφη, 66 νήπια και 30 νήπια με αναπηρία. Διαθέτει εσωτερικό ασανσέρ τριών στάσεων, θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ορόφους ενώ στα δώματα και τον αύλειο χώρο, προβλέπεται ισχυρή φύτευση και χώροι ασφαλούς παιγνιδιού.

Το κτίριο που είναι κοντά στους πρόποδες της Πάρνηθας είναι φωτεινό και διαμπερές και στις τέσσερις πλευρές του, ενεργειακά αυτόνομο, με κατασκευαστικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για την ασφάλεια και την ποιότητά τους. Διαθέτει όλους τους απαιτούμενους χώρους ώστε τα παιδιά που θα φοιτήσουν στον Σταθμό να ζουν ευχάριστα σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον.

«Το έργο του Δήμου Φυλής στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται αδιάκοπα. Διαχρονική μας δέσμευση είναι και παραμένει να μη μείνει κανένα βρέφος και κανένα παιδί εκτός Παιδικού Σταθμού. Γι’ μαυτόν ακριβώς το λόγο αυτές τις μέρες τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στους τρεις νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σε Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Χασιά», αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, προσθέτοντας πως στον άμεσο προγραμματισμό του Δήμου Φυλής εντάσσονται νέες δομές για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

 

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδηλώσεις στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην κεντρική πλατεία Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Δημ. Δάλλας: Απάντηση στον Αντιδήμαρχο Ι. Δήμα

Α. Μακρυγιάννης: Δώστε μας επιτέλους αυτό που μας αξίζει!