Υγεία

Ρόδι και οφέλη

Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας και της καλοτυχίας!

Τα οφέλη του ροδιού είναι πολλά και σημαντικά.

Αυτό το φρούτο θεωρείται υπερτροφή, λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων που προσφέρει στον οργανισμό. Είναι συμπύκνωμα βιταμινών Α,Β,C και Ε , μετάλλων (καλίου-ασβεστίου και μαγνησίου ) και ιχνοστοιχείων ( ψευδαργύρου-χαλκού και μαγγάνιου ).Χωρίς να ξεχνάμε την περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά λέγεται ότι έχει πολυάριθμα οφέλη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις ,την υπέρταση και τη χοληστερόλη.

Μερικά από τα οφέλη είναι ότι:

  1. Μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έτσι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες ,που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
  2. Λειτουργεί σαν μάσκα οξυγόνου .Το ρόδι βοηθά στην άντληση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα μας. Λόγω των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο ρόδι ,καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ,μειώνει την χοληστερόλη και αποτρέπει την πήξη του αίματος ! Όλα αυτά τελικά βοηθούν το αίμα να ρέει ελεύθερα και έτσι βελτιώνει το επίπεδο του οξυγόνου στο σώμα σας.
  1. Πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Με την αύξηση της ηλικίας και το είδος του τρόπου ζωής που ζούμε, τα τοιχώματα των αρτηριών μας γίνονται πιο σκληρά λόγω της χοληστερόλης , με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να αποφράσσονται. Η κατανάλωση του ροδιού αποτρέπει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Αφαιρεί επιπλέον το περιττό λίπος και αποτρέπει την σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών.
  1. Προλαμβάνει την αρθρίτιδα. Το ρόδι μπορεί να μειώσει τη βλάβη του χόνδρου καταπολεμώντας το ένζυμο που το κάνει. Το ρόδι έχει επίσης την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή.
  1. Καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του προστάτη. Μελέτες δείχνουν ότι ισχύει.
  1. Βελτιώνει την μνήμη. Σε μελέτες που έγιναν σε άτομα που είχαν πρόβλημα με την μνήμη τους, έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού 237ml ημερησίως μετά από καιρό είχε μεγάλη βελτίωση στη λεκτική και οπτική τους μνήμη.
  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το πουνικικό οξύ είναι ένα από τα κύρια συστατικά του ροδιού που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας;

Aleka Stamatiadi

Συνήθειες που προκαλούν δυσκοιλιότητα

Aleka Stamatiadi

Τολμώ να βρω τη χαρά στη ζωή μου;