Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Προϋπολογισμός με το ζόρι

Στην εκπνοή του έτους και μετά την ψήφιση δανείου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα για το 2015

«Χωρίς όραμα» λέει η αντιπολίτευση με λίγα έργα κι αυτά από την Περιφέρεια

ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Προτάσσοντας το «συμμάζεμα» εν μέσω κινούμενης άμμου των γενικότερων οικονομικών συνθηκών και των χρεών του Δήμου Μεγαρέων, η Διοίκηση εισηγήθηκε έναν προϋπολογισμό «κομμένο» στα μέτρα των αυστηρών πλέον νομοθετικών πλαισίων που δεν αφήνουν περιθώρια για οραματισμούς μεγάλων έργων, εκτός των προβλεπόμενων εσόδων.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, την έλλειψη οράματος κατηγόρησε η αντιπολίτευση τη συμπολίτευση που ουσιαστικά συνεχίζει έργα χρηματοδοτούμενα της προηγούμενης και εντάσσει έργα που έχει ήδη δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής, όπως η υδροδότηση Κινέττας,

Ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2015  εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων κατά πλειοψηφία: 20 δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης υπερψήφισαν, όπως και ο Κλεάνθης Βαρελάς και ο Γιάννης Μιχάλαρος που είπαν «ναι» ως συνέχεια της υπερψήφισης του δανείου. Ο Γ. Μπερδελής και ο Παν. Μαργέτης καταψήφισαν όπως και ο Αντώνης Χοροζάνης, ενώ οι δημ. Σύμβουλοι του συνδυασμού Γ. Μαρινάκη ψήφισαν λευκό.

Η συζήτηση κίνησε χωρίς εντάσεις υψηλών τόνων…

Στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Κων.  Καράμπελας συνοπτικά μίλησε για τα έργα που συνεχίζονται και είναι χρηματοδοτούμενα όπως η τελευταία φάση του γηροκομείου, η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο νέο σχέδιο.

«Πολλές οι παράμετροι, οι διαστάσεις και τα προβλήματα, είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερ. Πολύχρονης. Δεν είχαν μπει τα χρέη στον προϋπολογισμό. Τα έσοδα έπιαναν ταβάνι και δεν επέτρεπαν την αποτύπωση των χρεών.

Λύση δεν μπορούσε να δοθεί παρά αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, και πίσω από τη διοίκηση Μαρινάκη ακόμα και λόγω συγκυριών, η να βγάζαμε από μαγικό καπέλο χρήματα. Περιμέναμε λύση από την κυβέρνηση, δυστυχώς, η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν επέτρεψε τέτοιας αντιμετώπισης, δεν περίμενε κανείς ότι θα αφήνανε τη χώρα να ασχοληθούν με ένα δήμο.

Δυστυχώς δεν κατανόησε η αντιπολίτευση τη σημαντικότητα του προβλήματος.

Τέλος καλό όλα καλά όμως. Επανήλθαμε τον Αύγουστο, δημιουργήσαμε πίστωση στον προϋπολογισμό και φτάσαμε στην έγκριση και σήμερα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο προϋπολογισμός δε θα φέρει χρήματα, όμως θα δώσει δυνατότητες, τη βάση για κάποια πράγματα.

Ξεκινούν έργα σημαντικά από την περιφέρεια που πρέπει να προχωρήσουν. Προμήθειες που είναι απαραίτητες να γίνουν, η λειτουργία των υπηρεσιών.

Τα απορριμματοφόρα που έχουμε κερδίσει τη χρηματοδότηση… για όλα αυτά και για πολλά άλλα θέλουμε προϋπολογισμό. Είναι βασικό εργαλείο για να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για να δούμε τι έγινε, ποιος έφταιξε.

Επισημάνσεις για συγκεκριμένα έργα υποδομής που είχε διεκδικήσει η διοίκησή του, έκανε ο Γιάννης Μαρινάκης: ρώτησε αν υπάρχει επίσημο έγγραφο ένταξης για την κατασκευή του δικτύου ομβρίων, ποια είναι η εξέλιξη για την ανακατασκευή του οδικού δικτύου που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκτελ. Έργων, για την παιδική χαρά Ν. Περάμου.

Στη συνέχεια ο Κλ. Βαρελάς ρώτησε γιατί δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό το έργο της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου και γηπέδου ποδοσφαίρου ενώ υπήρχε η μελέτη. Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι δεν υπάρχει μελέτη.

 

Γ. Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει προοπτική»

«Ξεκινήσαμε να ψηφίσουμε υπέρ, είπε ο Γ. Μαρινάκης, γιατί περιείχε ο προϋπολογισμός έργα σημαντικά και συνεχιζόμενα, όμως με το δάνειο είμαστε αντίθετοι.

Στην πορεία προέκυψε και αύξηση τελών κατά 13% προϋπολογισμός με έντονα υφεσιακό αύριο. Ο προϋπολογισμός τον Οκτώβριο θα είναι ανεφάρμοστος μέσα από προβλήματα που προέκυψαν. Χαίρομαι που βλέπω το έργο ύδρευσης Κινέττας και αποχέτευσης δίκτυο ομβρίων στο Μετόχι-Ακρογιάλι περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έργα για τα οποία μόχθησε η δική μας διοίκηση. Βρήκατε έτοιμες μελέτες και τις καταθέσατε. Για να υλοποιηθεί ένα έργο είναι αναγκαία η ύπαρξη της μελέτης. Η περιφέρεια ξεκίνησε την αναζήτησή ώριμων μελετών.

Σε τι επίπεδο έχουν φτάσει τα έργα με ίδιους πόρους ρώτησε στη συνέχεια ο Γ. Μαρινάκης που επεσήμανε ότι είναι δυσανάλογα τα ποσά των έργων σε σχέση με την αξία τους».

 

«Κατά βάση ο  προϋπολογισμός που ουσιαστικά τελειώνει είναι καθαρά διαδικαστική εξέλιξη, ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης. Δεν έχουμε λόγο να συζητάμε τα θέματα. Μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει εγγεγραμμένο το όραμα σας, δεν υπάρχουν έργα, προοπτική. Θέλω να πιστεύω ότι στο έργο θα φανούν αυτά. Θα συνδράμουμε, θα είμαστε θετικοί όταν γίνονται έργα υποδομής. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω τον νέο προϋπολογισμό να δούμε τι ρόλο έπαιξε η λήψη του δανείου στον προϋπολογισμό. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αντιπαρέλθουμε αυτό που υποστήριξα με για τη λήξη του δανείου» κατέληξε ψηφίζοντας λευκό.

 

 

Γ. Μπερδελής: «Στην απραξία της η διοίκηση προσπαθούσε να ρίξει στην αντιπολίτευση ότι ο δήμος δεν έχει προϋπολογισμό άρα δεν έχει εργαλείο»

«Ψηφίσαμε θετικά για τον πρώτο χρόνο, ανέφερε ο Γ. Μπερδελής, γιατί μια νέα διοίκηση θα έπρεπε να έχει τη στήριξη προκειμένου να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό όπως έχει σχεδιάσει.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών καυτηρίαζε την πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων σε σχέση με τη σύνταξη προϋπολογισμών, ότι δεν ήταν ειλικρινείς και ότι δεν απεικόνιζαν την πραγματικότητα.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στην πορεία είδαμε ότι ο προϋπολογισμός που μας έλεγε η διοίκηση ότι είναι ειλικρινής, ρεαλιστικός και εφικτός να μην είναι. Για το λόγο αυτό και επεστράφη από την αποκεντρωμένη διοίκηση προκειμένου να μπουν τέσσερα εκατομμύρια παρελθούσης χρήσεως οφειλόμενα σε επιχειρήσεις».

«Στην απραξία της η διοίκηση προσπαθούσε να ρίξει στην αντιπολίτευση ότι ο δήμος δεν έχει προϋπολογισμό άρα δεν έχει εργαλείο. Για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου 2015, δέκα μήνες μετά την ανάληψη διοίκησης αποκαλύφθηκε το θέμα που είχε με τον προϋπολογισμό.

Είχε την ευθύνη όταν το απέκρυπτε και δεν ήταν βάρος που έφερε η αντιπολίτευση; Θα περίμενα να πείτε συγγνώμη, έκανα λάθος. Αντί αυτού δεχόμασταν βολές ότι η αντιπολίτευση εμπόδισε τη λειτουργία όλου του δήμου σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Αυτή ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αν εσείς τάξατε ένα μεγάλο πρόγραμμα και σήμερα βλέπετε τη σκληρή πραγματικότητα είναι πρόβλημα σας.

Δεν μπορώ να υπερψηφίσω, είπε ο Γ. Μπερδελής, έχω κάνει ένσταση για το ασυμβίβαστο ψήφισης δυο συναδέλφων στην ψήφιση του δανείου. Κακώς έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία περί λήψης δανείου.

Θα μας δοθεί ο νέος προϋπολογισμός να πούμε περισσότερα πράγματα. Να γίνει εποικοδομητική συζήτηση υψηλού επίπεδου».

Ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε ότι «η αλλαγή στον προϋπολογισμό είναι η σύναψη του δανείου θα έχουμε κι άλλες περικοπές στον επόμενο προϋπολογισμό. Δεν μπορεί κάποιος σήμερα να δεχθεί αυτήν την πολιτική και πρέπει κάπου να την εκφράσει. Ο βιασμός είναι πολύ μεγάλος δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος. Αυτή είναι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Για το νερό της Κινέττας πρέπει να δώσουμε μάχη».

 

Ο Γιάννης Μιχάλαρος προτείνοντας εισροή εσόδων μέσω εξοικονόμησης, ψήφισε «ναι» στον προϋπολογισμό, ως αποτέλεσμα της υπερψήφισης του δανείου.  «Υποχρεούμαι να ψηφίσω τον προϋπολογισμό διότι ψήφισα υπέρ του δανείου. Ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος να προσέξουν να ελεγχθούν οι συμβάσεις, να έρθει ο προσωρινός ισολογισμός εκκαθάρισης ΔΕΥΑΜ και η υπόθεση της ΔΕΜ στο συμβούλιο. Δεν θα είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, να προσέξουμε τα βεβαιωθέντα έσοδα. Τα έργα της περιφέρειας θα γίνουν σύντομα».

«Τι έξοδα έχετε κάνει ως τώρα χωρίς προϋπολογισμό; ρώτησε ο Κλεάνθης Βαρελάς. Θα έρθουν στην πορεία και θα είναι άλλο χρέος.

Θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό να μας δώσει η διοίκηση τι μπορεί να κάνει αλλά δε βλέπω όραμα. Δε δείξατε αυτό που παρουσιάζατε προεκλογικά. Φεύγει ένα πολύ μεγάλο έργο, το κλειστό γυμναστήριο, βρείτε έργα, διεκδικήστε».

 

Αντιπαράθεση για τη συναίνεση και για τα προτεινόμενα ομόλογα

«Λόγω της νομοθεσίας το όραμα δεν μπορεί να φανεί από τον προϋπολογισμό, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερ. Πολύχρονης.

Ο νόμος είναι συγκεκριμένος με συγκεκριμένα ποσά στα έσοδα και έξοδα. Το όραμα θα το δείτε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός είναι αυστηρά ένα εργαλείο, δεν μπορείς να βάλεις στα έξοδα το όραμα, το όνειρο που έχεις για την πόλη σου.

Ζητήσαμε συναίνεση, ζητήσαμε προτάσεις. Να πούμε συγγνώμη για άλλων ευθύνες;

Οι προτάσεις ήταν να κάνουμε ομόλογα; Σε μια πτωχευμένη χώρα να κάνουμε ένα ομόλογο που δεν έχει γίνει ποτέ. Η επόμενη πρόταση θα ήταν να φωνάζαμε τον Σούπερμαν…

Είναι πρωτοφανές ότι χωρίς προϋπολογισμό δεν υπήρχαν ελλείψεις σε νομικά πρόσωπα,, στην καθαριότητα, με ελάχιστες δυνατότητες και με καταγγελίες από την πρώτη εβδομάδα, ήταν καλύτερα τα πράγματα από πριν, ποια είναι η απραξία;».

Ένταση υπήρξε στη συνέχεια και μεταξύ του Αντιδημάρχου Κ. Καράμπελα και του Γ. Μαρινάκη, ο οποίος επεσήμανε «πού είναι το όραμα;».

 

 

«Με υφεσιακό προϋπολογισμό μπορούμε να το παλέψουμε, χωρίς προϋπολογισμό όχι, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σταύρος Φωτίου. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Τι κατηγορείτε για απραξία;

Κάνουμε συμμάζεμα, οικονομική πολιτική και καθημερινότητα, αυτά μπορούμε να κάνουμε με ο τι δυνατότητες είχαμε, από εδώ και πέρα θα έχουμε τη δυνατότητα. Η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε κανένα έργο με ίδιες δαπάνες.

Να σωθεί η χώρα και να λειτουργεί να μείνει ο δήμος αυτό είναι το όραμα. Να προχωρήσουμε να συνεργαστούμε. Να μας βοηθήσετε να γλιτώσουμε κάποια πράγματα».

 

 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γ. Μπερδελής: «Ευθυνόμαστε εμείς ότι τον Ιούνιο του 2015 δεν είχατε εγγράψει 4 εκατ. χρέη; Ας έχετε την ανδρεία να παραδεχθείτε το λάθος. δεν έχετε την εξυπνάδα να μας προσκαλέσετε και μα πείτε.

Η αλήθεια είναι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το δημοτικό ομόλογο, λάθος το χαρακτηρίσατε ως κρατικό ομόλογο. Βεβαίως είναι προχωρημένη σκέψη που την προωθεί ο Μπουτάρης και ο δήμος Ρεθύμνου όμως δεν ήταν αυτή η κύρια πρόταση του συνδυασμού μας.

Πρέπει να πιέσουμε την κεντρική ηγεσία γιατί αδικεί με αυτές τις προϋποθέσεις να δώσει από παρακρατηθέντες πόρους επιχορήγηση.  Καταλαβαίνετε ποσά εκατομμύρια μας έχουν κόψει με 4-5 εκατομμύρια το χρόνο παρακρατήσεις.

Να κάναμε πολιτικό αγώνα όπως έχω μάθει ή όπως νόμιζα ότι είναι το σωστό. Μην απαξιώνετε οποιεσδήποτε προτάσεις οι οποίες προσβλέπουν στο να βοηθήσουν τη διοίκηση και το δήμο να ξεπεράσει ένα πρόβλημα».

«Όλοι θέλαμε να αποφύγουμε το δάνειο, είπε ο Αντ. Χοροζάνης. Κανένας δε μας ειδοποίησε για να το συζητήσουμε. Ο κ. Δήμαρχος δεν μας κάλεσε ποτέ. Είναι Πολιτική πράξη εκβιασμού της κυβέρνησης σε ένα δήμο που έχει πολλά προβλήματα με μεγάλη έκταση.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Εμείς θα βάλουμε πλάτη να φτωχύνει ο κόσμος για να σωθούνε ποιοι; Αν νομίζετε ότι σήμερα θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό και αύριο θα είναι καλύτερα ο νέος προϋπολογισμός…θα έχει και περισσότερες περικοπές».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι «στο τέλος της πενταετίας οι πολίτες θα μας κρίνουν με το έργο που έχουμε κάνει, στο πλαίσιο δυνατοτήτων της γενικότερης κατάστασης.

Τι κάνουμε αυτό το βλέπουν οι πολίτες και όχι τι θα κάνουμε. Στο τέλος της πενταετίας θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Από λόγια έχουν χορτάσει οι πολίτες. Αργήσαμε να φέρουμε τον προϋπολογισμό δεν προσπαθήσαμε όταν φέραμε αρχικά τον προϋπολογισμό να παραπλανήσουμε, απλά εφαρμόσαμε τα κατά συνθήκην ψεύδη. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις τέτοια έκαναν.

Είπαν ότι τέλος οι πλασματικοί προϋπολογισμοί, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση για τον προϋπολογισμό είτε λύση λογιστική τακτοποίησης  είτε επιχορήγηση . Το παλέψαμε.

Δεν κατέστη δυνατόν. Η μόνη λύση να πάρουμε δάνειο. Βρήκατε την ευκαιρία ότι κολλάει εκεί να επενδύσετε στη μη ύπαρξη του προϋπολογισμού, στηρίξατε την αντιπολιτευτική τακτική να μην έχει ο δήμος προϋπολογισμό να καταστραφεί ο δήμος. Όμως θα καταστραφεί ο δήμος.

Από πού να πάρεις επιχορήγηση από ένα κράτος που καταρρέει; Δεν είχαμε άλλη λύση για τον προϋπολογισμό. Τα δημοτικά ομόλογα προβλέπονται για αναπτυξιακούς λόγους όχι για ισοσκέλιση προϋπολογισμού. Όμως ποιος θα εμπιστευόταν ;

Οι προτάσεις που κάνατε ήταν ανεφάρμοστες.

Το δάνειο και οι όροι του δανείου δεν πάνε στην περιφέρεια, είναι άσφαιρες οι πρόσφυγες.

Πήραμε το δάνειο για να έχουμε προϋπολογισμό που εσείς πολεμήσατε».

Στο τέλος της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Γρ. Σταμούλης αναφέρθηκε σε εργολάβο στον οποίο χρωστά ο Δήμος μεγάλο ποσό, που είναι εντός του δανείου, και υποστήριξε ότι δικαιώθηκε δικαστικά επί διοίκησης Γ. Μαρινάκη.

«Έχει δυο αποφάσεις από διοικητικό εφετείο που τον δικαιώνουν επί Μαρινάκη, είπε ο Δήμαρχος. Αναθέσαμε σε δικηγόρο για να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγουμε την πληρωμή. Ο δήμος δεν είχε δώσει κατεύθυνση να αντιπαλέψει, πήγε η δικηγόρος τυπικά υπέρ του αντιπάλου και μας ζητάτε ευθύνες γιατί τον πληρώσατε. Κρείττον το σιγάν κύριε Μαρινακη».

Ο Γ. Μαρινάκης αντέδρασε έντονα επιφυλασσόμενος για τα έγγραφα των αποφάσεων του εφετείου που ανέφερε ο Γ. Σταμούλης και μάλιστα χαρακτήρισε «Ψευδέστατα αυτά που είπατε χαρακτηρίζουν μόνο εσάς, για τον προσωπικό εργολάβο του πρώην δημάρχου Νέας Περαμου…θα τα πούμε στην επόμενη συνεδρίαση».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένταση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μεγαρέων(βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Σχολικά είδη συγκεντρώνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου

Γ. Μαρινάκης: “Ρουσφετολογικές ασφαλτοστρώσεις από τη Διοίκηση του Δήμου”