Πολιτική Σημαντικότερα

Γ. Μαρινάκης για ΧΥΤΥ: “Είστε συνένοχοι”

 

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, ο Γιάννης Μαρινάκης ανέφερε ότι “Στην τοποθέτησή του κ. Δήμαρχος είπε σε πρώτη φάση ότι είναι απόλυτα ενάντια στην δημιουργία και στην κατασκευή του χώρου ΧΥΤΥ στην περιοχή μας. Αυτό όμως δεν το άκουσα από τον Αντιπεριφερειάρχη. Η κύρια ερώτηση στην οποία δεν απάντησε ο κ. Βασιλείου είναι αν είναι σύμφωνος ή όχι με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο λατομείο Σταμέλου.

Ερχόμαστε συνεχώς για να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης και όχι για να προκρίνουμε ιδέες ανάπτυξης. Θέλω να θυμίσω ότι ένα σημαντικό εργαλείο ήταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο έχει χαθεί στις καλένδες των υπουργείων. Γιατί δεν υπάρχει πλέον ΓΠΣ. Και βέβαια όλοι ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη για αυτό, είναι ο σημερινός Δήμαρχος που δεν άφησε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο τόπος και να προστατευθεί από τέτοιες αποφάσεις, όπως του καλωδίου, του βωξίτη, όλες αυτές τις προτάσεις που μας φέρνουν δεκάδες χρόνια πίσω. Ήταν μοχλός άμυνας, ισχυρός που αν υπήρχε δε θα μας δημιουργούσε κανένα πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ αναφέρεται σε αποφάσεις, όπως η 343/17 που αφορά συνέργεια λατομείων με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Το σχέδιο αξιοποίησης που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2017 αναφέρεται στη μελέτη της παραλαβής, στα παραδοτέα, και στη συνέχεια αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής της Προέδρου προς όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής (11/05/2017) και αναφέρει ότι τυχόν απόψεις μπορούν να τεθούν στη διαβούλευση.

Αντί αυτού μας λένε ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις. Καλώ τον κ. Δήμαρχο εφόσον αυτό το δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ είναι ψεύτικο να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα και να κάνετε μήνυση στον ΕΔΣΝΑ για τα ψέματα που σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αν δεν το κάνετε σημαίνει ότι είστε ένοχος και συνένοχος σε αυτή τη διαδικασία. Ή ότι όλη αυτή η διαδικασία πέρασε από πάνω σας και δεν ασχοληθήκατε.

Και επειδή ακούσαμε πάρα πολλά για το θέμα το ΧΥΤΥ με μια μικρή αναδρομή που έκανα είδα τι είναι, είναι σκουπίδια και όταν γεμίσει, σκεπάζεται με χώμα για να μην έρχεται σε επαφή με ζώα και πτηνά. Είναι ένα κύτταρο το οποίο έχει μεμβράνη, είναι όπως ο ΧΥΤΑ που παίρνει τα σκουπίδια στη μετά επεξεργασία τους. Και συν ό, τι άλλο μπορεί να υπάρχει.

Ακούστηκε ότι ο ΠΕΣΔΑ είχε προγραμματιστεί από το 2010, το 2016 έρχεται  η αναθεώρησή του.

Αναφερόμενος στην πολιτική του ΠΕΣΔΑ ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί και ερχόμαστε σήμερα να λύσουμε το πρόβλημα που ήδη υπάρχει στα σκουπίδια όλης της Αττικής. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Καλώς όλους να σταθούμε δίπλα και να αγωνιστούμε. Φοβάμαι ότι είναι ειλημμένη απόφαση και περιμένουμε μες στον Οκτώβριο νομοθετική ρύθμιση

Παρόλα αυτά πρέπει να παλέψουμε έντιμα και να κοιτάμε ο ένας στα μάτια τον άλλο. Δεν μπορεί να επικαλείσθε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, και να σας διαφεύγουν όσα σημαντικά λέει ο ΕΔΣΝΑ. Σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Είστε έκθετοι, πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια. Αν λέει ψέματα ο ΕΔΣΝΑ είστε υποχρεωμένοι να την μηνύσετε, αν δεν το κάνετε, θα είστε συνένοχοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θετικός στον κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης

Χιόνια ευτυχώς χωρίς πολλά προβλήματα στα Μέγαρα

Aleka Stamatiadi

Πώς θα ενισχυθούν τα καταστήματα της Ν. Περάμου το καλοκαίρι συζητά το Τοπικό Συμβούλιο