Εκκλησία Σημαντικότερα

“Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα”: Έκκληση του Καθηγούμενου Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου π. Χρυσοστόμου

φωτογραφίες-ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

“Δεν καήκαμε, θα πνιγούμε” απευθύνει έκκληση ο πατέρας Χρυσόστομος για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα γιατί κινδυνεύει η Μεγαρίδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη

«Κρανίου τόπος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, π. Χρυσόστομος όταν μας περιέγραψε τι συνέβη με την πυρκαγιά όταν έφτασε στην Ι. Μονή, καταστρέφοντας κελιά μοναχών, γραφεία, ιερά σκεύη και κειμήλια.

«Η ολική καταστροφή του περιβάλλοντος, μας είπε ο π. Χρυσόστομος, αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα, γιατί ούτε σε 50 χρόνια δεν πρόκειται να ξαναφτιαχτεί το δάσος».

 

“Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί της πυρκαγιάς και βρίσκονται μέσα στην κρατική μηχανή”

«Αυτό που προέχει είναι ότι πρέπει να γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο γιατί σωθήκαμε προσωρινά τώρα αλλά θα χαθούμε το χειμώνα με τις πλημμύρες, επισημαίνει ο π. Χρυσόστομος. Από πάνω μας το βουνό είναι καμμένο όλοι οι κορμοί και όλα τα υλικά θα κατέβουν. Δεν καήκαμε, θα πνιγούμε…

Δεν ξέρω ποιος είναι ο αυτουργός της πυρκαγιάς αλλά υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που βρίσκονται μέσα στην κρατική μηχανή. Διότι δεν έπρεπε αυτή η μεγάλη οροσειρά που είναι 30 χλμ. περίπου μέχρι τα μέγαρα να έχει αντιπυρικές ζώνες; Να μην μπορεί να σταματήσει η φωτιά; Να μην υπάρχει νερό εύκολα;

Η πυροσβεστική έδωσε πολύ μεγάλη μάχη αλλά είναι το θέμα της δασικής υπηρεσίας. Οι υπουργοί όμως που νομοθετούν πρέπει να το ακούσουν, να γίνει η δουλειά που πρέπει, να υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες για παράδειγμα».

Πώς έφτασαν οι φλόγες στο Μοναστήρι

«Κατεβαίνοντας προχθές στο δρόμο στην Κακιά σκάλα δεν γνώριζα το τοπίο…Αυτό είναι το πρώτο και βασικό γιατί ο Θεός μας έδωσε τη Φύση για να την φυλάσσουμε και να την αυξάνουμε, λέει η Αγία Γραφή και εμείς την καταστρέφουμε με αυτόν τον άθλιο τρόπο και πονάει και η φύση όλοι και συστενάζει με τον άνθρωπο και την κακία του και την απροσεξία και την αμέλεια και την ιδιοτέλεια του. Τα ζώα, τα φυτά, ξέρετε τι μεγάλος θησαυρός ήταν τα Γεράνεια για όλη την Αττική…»

«Μετά ερχόμαστε στο μοναστήρι, συνέχισε να μας περιγράφει ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου. Η χάρις του Θεού επέτρεψε να περάσουμε και να περνάμε αυτή τη δοκιμασία. Έχουμε μάθει να λέμε κάθε μέρα στην προσευχή μας «γεννηθήτω το θέλημά Σου». Εφόσον ο Θεός το επέτρεψε, είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο. Αυτό λέω από την πρώτη στιγμή. Δοξάζουμε το Θεό που έχουμε μοναστήρι και δεν κάηκε ολόκληρο. Κάηκε μόνο η μισή ανατολική πτέρυγα που είχε οκτώ κελιά, το παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων όπου ήταν και το σκευοφυλάκιό μας και κάτω ήταν το γραφείο της Μονής και το Αρχείο. Κάηκε όλο το αρχείο, εγώ τα είχα όλα αρχειοθετήσει, φτιάξει, τώρα… Δεν με πειράζει όμως αυτά δόξα τον Θεό μπορεί να ξαναβρεθούν. Αυτά τα οποία χάθηκαν και ήταν ανεκτίμητης αξίας ήταν τα ιερά σκεύη, τα δισκοπότηρα, κ.ά.»

«Την ώρα εκείνη που έγινε ο πανικός από την Πυροσβεστική που ήρθε στις 2.30-3 παρά τα ξημερώματα, να εκκενωθεί ο χώρος, από εκείνη την ώρα, προσπάθησα συστηματικά να οργανωθούμε. Είμαστε εδώ 17 άνθρωποι συν κάποιους εργάτες και αμέσως το φορτηγό λέω φέρτε το εδώ και βάλτε τις ιερές εικόνες και τα άγια λείψανα. Πήραμε τις ιερές εικόνες και τα άγια λείψανα και ξεκινήσαμε να πάρουμε τα ιερά σκεύη αλλά δεν μας άφηναν. Υπήρχε αφάνταστη πίεση ήρθαμε σε μεγάλη σύγκρουση με την πυροσβεστική και την αστυνομία.

Εγώ όπως καταλαβαίνετε δεν έφευγα. Έγιναν προσπάθειες να φύγουν όλοι, εγώ έφυγα τελευταίος μαζί με την εικόνα της Αγίας Παρασκευής, όπως και έγινε, τη φορτώσαμε στο αγροτικό την πήραμε και καθόμασταν έξω από το μοναστήρι μέχρι τις 10 η ώρα. Και λέγαμε ότι έχουμε χρόνο η ώρα είναι 4 το πρωί, αφήστε μας μισή ώρα να πάρουμε τα πράγματα… όμως εκείνοι με την εμπειρία που είχαν από το Μάτι και τη φωτιά και τις καταστροφές. Έγινε ό, τι έγινε. Πήγα μετά στα Παπαγιαννέικα και καθόμουν μέχρι το μεσημέρι μαζί με την εικόνα της Αγίας Παρασκευής

Τους άλλους πατέρες τους έστειλα στο ησυχαστήριο του Αγίου Σάββα στη Βένιζα. Ευτυχώς που βρέθηκε και αυτός ο χώρος και μας φιλοξένησε 3-4 μέρες. Η φωτιά έφτασε κατά τις 3 το μεσημέρι. Έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Θέλω να δώσω όχι συγχαρητήρια όχι ευχαριστίες αλλά τα εύσημα στον διοικητή της πυροσβεστικής των μεγάρων ο οποίος με κίνδυνο μεγάλο ήρθε δεύτερη φορά να σώσει το μοναστήρι γιατί ήρθε την πρώτη φορά να σώσει το μοναστήρι απέξω αφού κάηκαν όλα και με ειδοποίησαν ότι σώθηκε το μοναστήρι και σώθηκαν και τα ζώα που έχουμε γιατί έδειξαν ευαισθησία όλοι οι πυροσβέστες και για αυτά. Σώθηκαν τα ζώα έχουν πάθει το σοκ αλλά δεν είδαν μες στον καπνό ότι είχε αρπάξει το παράθυρο του παρεκκλησίου από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Όταν γύρισαν οι πατέρες πίσω είδαν ότι έμπαινε από εδώ η φωτιά που εμαίνετο και έτσι έγινε η καταστροφή. Τελικά ο διοικητής της πυροσβεστικής με αυτοθυσία μαζί με τους πατέρες και ένα πυροσβεστικό έσβησαν τη φωτιά και δεν επεξετάθη. Τώρα δεν θα είχαμε ούτε το μοναστήρι ούτε την εκκλησία παρά μόνο την εικόνα της Αγίας για παρηγοριά. Όμως ο Θεός ήθελε μέχρι εκεί να υπάρχει αυτή η δοκιμασία και αυτό κρατάμε. Δοξάζουμε το όνομά Του. Πρώτα χαίρομαι που κανένας άνθρωπος δεν έπαθε τίποτα ούτε από τους περιοίκους ούτε οι μοναχοί. Δόξα τω Θεώ είναι όλοι οι άνθρωποι καλά. Μας πονάει το περιβάλλον όλους και μας πονάει και το μοναστήρι μας εν συνεχεία. Θα προσπαθήσουμε να το ξαναφτιάξουμε. Ελπίζουμε στη βοήθεια κάποιων φίλων και αδελφών και έχει ο Θεός».

Στην αποκατάσταση και τη βοήθεια για την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου μπορούμε να συνδράμουμε όλοι με ό, τι ποσό μπορούμε στον παρακάτω λογαριασμό.

AP.ΛOΓ. TPAΠEZHΣ ΠEIPAIΩΣ IEPAΣ MONHΣ AΓ. ΠAPAΣKEYHΣ MAZIOY MEΓAPΩN:

IBAN: GR4901712750006275121583497

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοριοδότηση πληγέντων από τις πυρκαγιές στις πανελλήνιες εξετάσεις

Σειρήνες πολέμου σε όλη την Ελλάδα

Aleka Stamatiadi

Ενθρονίστηκε ο Νέος Μητροπολίτης Μεγάρων & Σαλαμίνος Κωνσταντίνος