Γράφει η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα
MSc Ψυχολόγος
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Τους τελευταίους μήνες η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση, τις διάφορες εκπομπές και τα άρθρα που εστιάζουν στην πανδημία του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, έντονα δυσάρεστα συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους επηρεάζοντας την ψυχική μας ισορροπία και γαλήνη. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανησυχία που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τρόπους να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο εκεί που επιθυμούμε.
Η προσοχή μας επηρεάζει τις εμπειρίες που βιώνουμε και οι εμπειρίες αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ζωή που ζούμε. Σκεφτείτε πως όλοι οι άνθρωποι τη σημερινή πανδημία δε τη βιώνουν συναισθηματικά και ψυχικά με τον ίδιο τρόπο. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ορισμένοι θα προσανατολίσουν την προσοχή τους μακριά από την τηλεόραση και τη συνεχόμενη ενημέρωση για την πανδημία, ενώ άλλοι όλη την ημέρα παρακολουθούν τη μία εκπομπή μετά την άλλη. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ο κάθε ένας από εμάς αποφασίζει πού θα προσανατολίσει την προσοχή του.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για αυτό;
Κλείνοντας να θυμάστε πως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στις στρεσογόνες συνθήκες που βιώνουμε, να φροντίζουμε την ψυχικής μας ισορροπία. Προσανατολίζοντας την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και δε μένουμε έρμαια των εξωτερικών δύσκολων καταστάσεων. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσετε και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Καλή σας επιτυχία!
Copyright 2017 enimerosi-news.gr | by kostas.michalaros
Send this to a friend