Κοινωνία Σημαντικότερα

“Πόλεις ενός κατώτερου Θεού”

Λιγότεροι ιατροί μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων σε σχέση με την Ελευσίνα

μετά τη μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για κορωνοϊό

 

 

Η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια πολλά θέματα, όπως αναδεικνύει και ανισότητες, όπως αρκετοί μελετητές και έρευνες δείχνουν.

Στην περιοχή μας ιδιαίτερα αναδεικνύονται πολλές παθογένειες που είτε είναι τώρα η ευκαιρία να διορθώσουμε και να κάνουμε μια νέα αρχή στη συνέχεια, είτε θα μείνουν ανεξίτηλα σημάδια, προκαλώντας ακόμα χειρότερα προβλήματα, στην κοινωνία και την υγεία.

Η επαναλειτουργία των σχολείων για παράδειγμα έδειξε χαρακτηριστικά πώς αντιδρούν οι διάφοροι δήμοι απέναντι σε ανάλογα ζητήματα: Ο Δήμος Γλυφάδας ανάμεσα στα διάφορα μέτρα που έλαβε τοποθέτηση και θερμικές πύλες στις πόρτες των σχολείων για να μετράται η θερμοκρασία μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε αν κάποιος εμφανίσει πυρετό και δέκατα, να εξετάζεται για κορωνοϊό και να αποφεύγεται η διασπορά. Ο Δήμος Ελευσίνας σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έθεσε στην διάθεση κάθε Λυκείου, ως πρόσθετο υλικό σχολικού φαρμακείου, σετ 25 δόσεων αυτοδιαγνωστικών τεστ, για την άμεση κάλυψη όποιων επιπλέον αναγκών ελέγχου προκύψουν. Ο Δήμος Φυλής έκανε παρείχε σε μαθητές λυκείων μάσκες, αντισηπτικά και έγιναν εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Δήμος Ασπροπύργου έχει διαθέσει τις αίθουσες των ΚΑΠΗ, τα οποία φυσικά δεν δέχονται σε κανένα δήμο κοινό και μένουν άδεια, για να διενεργούνται σε μόνιμη βάση δωρεάν ράπιντ τεστ σε δημότες-ενώ συμπολίτες μας οδηγούν με πυρετό από τα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο ως το Θριάσιο για να κάνουν τεστ….

Εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέων, ανακοινώθηκε ότι με την επαναλειτουργία των λυκείων έγιναν 20 μόλις τεστ σε προσωπικό των κυλικείων και σχολικούς φύλακες, χωρίς κάποιο άλλο μέτρο, στον Δήμο που είναι στην «κορυφή» του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στη Δυτική Αττική.

Η έξαρση κρουσμάτων στην Δυτική Αττική έχει γεμίσει δυστυχώς με συμπολίτες μας και τις κλίνες του Θριασίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό.

Με απόφαση που ελήφθη πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των κέντρων υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων με ιατρούς από το Θριάσιο Νοσοκομείο, για αντιμετωπισθούν οι ανάγκες εκτάκτων περιστατικών συνανθρώπων μας.

Την άνιση κατανομή των ιατρών που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων μετά τη μετατροπή θίγει με την παρακάτω επιστολή ο συνδυασμός «Τώρα» με επικεφαλής τον Γιώργο Μπερδελή.

«Την μετατροπή του Θριασίου Νοσοκομείου σε νοσοκομείο περιστατικών covid-19, ακολούθησε η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση ιατρών του νοσοκομείου στα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας προκειμένου να ενισχύσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αναφέρεται από τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Τώρα».

Όμως η απόφαση μετακίνησης ιατρών κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη. Ακόμα μια φορά το κέντρο υγείας Μεγάρων είναι αδικημένο, με ανισομερή κατανομή ιατρών και ειδικοτήτων. Από τις 11 ειδικότητες σε αντίστοιχα ιατρεία και από τους 22 ιατρούς, που περιλαμβάνονται στην απόφαση, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων θα ενισχυθεί μόνο με 4 ειδικότητες (και αυτές όχι τις μείζονες και όχι όλες τις ημέρες) και μόνο με 4 ιατρούς.

Δηλαδή, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων κατανέμεται το 20% μόνο του ιατρικού προσωπικού ενώ η Ελευσίνα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος με 80% ενίσχυση. Η πόλη μας, των 37.000 κατοίκων αντιμετωπίζεται μακράν χειρότερα από την πόλη των 25.000 που βρίσκεται και εγγύτερα στα νοσοκομεία της Αθήνας.  Η σύγκριση αυτή είναι ενδεικτική για τα προβλήματα στην παροχή πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας υγείας που θα αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, την στιγμή μάλιστα που έξαρση των κρουσμάτων covid-19 να έχει χτυπήσει κόκκινο στο Δήμο μας.

Με μεγάλη οργή διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά ότι κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ακόμα και στο βασικότερο των αγαθών, αυτού της υγείας.

Χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια διοικητική πράξη που υπηρεσιακά προσπαθεί να τακτοποιήσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα και μάλιστα το κάνει εντελώς άδικα.

Χρειάζονται σοβαρές πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμός όπως τον έχουμε προτείνει ως αντιπολίτευση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χρειάζεται άμεση αντίδραση τόσο από τη διοίκηση του Δήμου όσο και από όλες τους δημοτικούς συνδυασμούς στην εν λόγω απόφαση πριν είναι αργά για την υγεία των συμπολιτών μας».

Παρότι βρισκόμαστε σε αυτή την κρίσιμη φάση πάνω από ένα χρόνο πλέον είναι αφορμή να δούμε κατάματα τις μεγάλες ανισότητες που «ρίχνουν» το επίπεδο της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας.

Οι ανισότητες δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι πλέον ζήτημα ζωής. Ένα ζήτημα ζωής που είναι τώρα η μοναδική ή η τελευταία ευκαιρία να διορθώσουμε, αν θέλουμε να έχουμε μια θέση στους πρώτους ή τους τελευταίους της Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλεάνθης Βαρελάς: Και ξαφνικά ο κ. Σταμούλης ανακάλυψε τις …άλλες έξυπνες πόλεις

Σύσκεψη για τη στέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων

Γ. Κώτσηρας: Συνάντηση για τα σχολεία της Δυτ. Αττικής στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»