ΠολιτικήΣημαντικότερα

Πάρκο τσέπης στα Πευκάκια

Συνεργασία της Διοίκησης του Δήμου στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των ΕΛΠΕ

Διεκδικήσεις για την καθημερινότητα & μακροπρόθεσμα σχέδια

Αλλαγή παραδείγματος στοχεύει η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, στις συνεργασίες με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή μας, και για αυτό προχωρά σειρά έργων, στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης από τα Ελληνικά Πετρέλαια, έπειτα από συναντήσεις και διαπραγματεύσεις που ευοδώθηκαν.

Τα νέα είναι καλά, όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας, καθώς συμφωνήθηκε από τη Διοίκηση Π. Μαργέτη να προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ σε σειρά έργων στον Δήμο Μεγαρέων.

Συγκεκριμένα, ήδη προχωρούν συμφωνίες για να δημιουργήσουν τα ΕΛΠΕ πάρκο τσέπης στο άλσος Θεόγνιδος, στα Πευκάκια. Το λεγόμενο «πάρκο τσέπης» είναι μια καινοτομία που εφαρμόζεται σε άλλους δήμους και στο εξωτερικό και αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της εισόδου των Μεγάρων.

Τα «πάρκα τσέπης» (διεθνώς αποκαλούνται “pocket parks”), είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια με σκοπό να αξιοποιηθεί ο δημόσιος χώρος προς όφελος των πολιτών Είναι μία πρακτική που πέτυχε σε πολλές ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πρωτεύουσες και υιοθετήθηκε για να αναμορφωθούν πολλές γειτονιές. Τα πάρκα τσέπης έχουν πολλαπλά οφέλη για τις πόλεις. Είναι «πράσινες πινελιές» που αλλάζουν το τοπίο, δίνοντας ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι δημιουργούνται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος. Καταγράφεται μάλιστα ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης, σε πολλούς τομείς.

Ακόμα, τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν σε αποψιλώσεις για πρόληψη από πυρκαγιές σε όλο τον δήμο καθώς και σε ηλεκτροφωτισμό στην ακτή Ποσειδώνος, στην παραλιακή της Κινέτας.

Τα παραπάνω έργα αποτελούν παρεμβάσεις στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για την δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της νέας διοίκησης με τα ΕΛΠΕ προς όφελος των πολιτών.

Αναμφίβολα, η παρέμβαση με το καινοτόμο έργο του πάρκου τσέπης θα ωφελήσει τα μέγιστα στον κοινόχρηστο χώρο στα Πευκάκια, όπου η δημοτική αρχή σκοπεύει να κάνει κι άλλες παρεμβάσεις, για να δώσει ανάσες αναψυχής στους πολίτες και τους επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» με νέο ιατρικό προσωπικό

Aleka Stamatiadi