Πολιτική Σημαντικότερα

Ιερ. Πολυχρόνης: “Τεράστιο έργο με τελικό και μεγάλο κερδισμένο τον δημότη μας”

Υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση οδοφωτισμού Δήμου Μεγαρέων με λάμπες Led

Ολοκληρώθηκε  ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού όλου του Δήμου Μεγαρέων, και την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και της Ένωσης Εταιρειών “ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT A.E – ENERGY PLUS”.

Η σύμβαση που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος ότι υπεγράφη μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου που αναδείχθηκε από διεθνή διαγωνισμό δεν είναι η ίδια που είχε τεθεί ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης, που θα ενημερώσει σχετικά όπως και ο σύμβουλος του έργου αντιπολιτευόμενους δημοτικούς συμβούλους που έχουν θέσει ερωτήματα.

Ο αρχικός προϋπολογισμός, όπως αναφέρει ο Ιερόθεος Πολυχρόνης, είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι υπό αίρεση και επικαιροποίηση καθώς με την υπογραφή αυτής της σύμβασης θα ξεκινήσει και η μελέτη με συλλογή στοιχείων που αφορούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.

«Η αρχική σύμβαση που προέκυψε μετά από διαδικασίες πολλών ετών, είπε απαντώντας σε ερωτήματα της Ε, ο Ιερόθεος Πολυχρόνης, μας επιτρέπει να δρούμε με τροποποιήσεις επ’ ωφελείας του Δήμου(πάντα με τις εγκρίσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων).

Στην φάση αυτή και πριν την τελική υλοποίηση γίνεται μεταξύ του αναδόχου, του ανεξάρτητου συμβούλου και της υπηρεσίας που έχω την χαρά να έχω την αρμοδιότητα, η επικαιροποίηση της μελέτης με βάση τα σημερινά πλέον δεδομένα.

Προσωπική εκτίμηση μετά από μελέτη κάποιων αρχικών δεδομένων είναι πως ο Δήμος μας θα επωφεληθεί επιπλέον και σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 40% του αρχικού ποσού.

Αυτό όμως είναι κάτι που θα καθοριστεί από την τελική επικαιροποίηση και ως προοπτική και ενδεχόμενο θα καθοριστεί επακριβώς το επόμενο δίμηνο και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε προς έγκριση στα όργανα μια μελέτη και ένα έργο προς υλοποίηση που θα επιφέρει επιπλέον όφελος για το δήμο ακόμη από 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Θα είναι η απόλυτη δικαίωση σωστού προγραμματισμού, μεθοδικότητας και στρατηγικής στόχευσης, που δεν ήταν άλλη από το να γίνει ένα τεράστιο έργο με τελικό και μεγάλο κερδισμένο τον δημότη μας. Εν αναμονή λοιπόν των τελικών στοιχείων και μελέτης που θα ανακοινωθεί και θα έρθει προς ψήφιση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι ένα πολύ μεγάλο έργο-παρακαταθήκη προχωράει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το δήμο μας».

Σχετικά με το έργο αντικατάστασης, ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση και αναμένεται ενημέρωση από την διοίκηση του δήμου και τον σύμβουλο του έργου και τοποθέτηση της αντιπολίτευσης για τους όρους και τα οικονομικά στοιχεία του έργου.

Το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED για το Δήμο Μεγαρέων αποτελεί μια μακρά διαδικασία, που θα ξεκινήσει από την υπογραφή της σύμβασης που αναφέρθηκε, συνεχίζεται με επικαιροποίηση όλων των στοιχείων των περιοχών και του φωτισμού τους, από Δήμο Μεγαρέων και τον ανάδοχο και στη συνέχεια θα τεθεί ο τελικός προϋπολογισμός που αρχικά είναι περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκριτικά, σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019, ο Δήμος Φυλής προχώρησε σε ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των περιοχών Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου (προμήθεια και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και λαμπτήρων τεχνολογίας LED σε αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών στο οδικό δίκτυο, καθώς και προβολέων τεχνολογίας LED στα δημοτικά κτίρια των Δ.Ε. Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου), με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής και προϋπολογισμό  2.935.337 ευρώ με ΦΠΑ.

Γρ. Σταμούλης: «Πολύ περισσότερος και ποιοτικότερος φωτισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πολιτών»

«Υστέρα από μακρά γραφειοκρατική διαδικασία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων, η σύμβαση υπεγράφη στο Δημαρχείο Μεγάρων από τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον εκπρόσωπο των αναδόχων κ. Αναστασιάδη Ιωάννη».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων δήλωσε ότι «Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου ο Δήμος Μεγαρέων θα υπάρχει πολύ περισσότερος και ποιοτικότερος φωτισμός με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πολιτών. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 50% τουλάχιστον, που σημαίνει μεγάλη οικονομία για το Δήμο αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος δεν θα διαθέσει κεφάλαια, αλλά το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση από την Ένωση Εταιρειών “ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT A.E. – ENERGY PLUS” , που θα έχει και την ευθύνη συντήρησης για δέκα (10) χρόνια. Το έργο αυτό θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχυροί άνεμοι ως την Παρασκευή το μεσημέρι

Ένα βίντεο για τα self-tests των μαθητών

Aleka Stamatiadi

Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Νέα Πέραμο (φωτορεπορτάζ)

Aleka Stamatiadi