Πολιτική Σημαντικότερα

Παράταση θητείας για Διοικήσεις Δήμων & Περιφερειών

 

Μετατίθενται οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

H Απλή Αναλογική φέρνει πολιτικό ντόμινο
Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

 

Με στόχο την αποσύνδεση των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης από αυτές για ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το διπλό πολιτικό κόστος από τις διπλές κάλπες, η κυβέρνηση πρότεινε να μετατεθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συνέπεια της κίνησης αυτής να παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμα η θητεία των σημερινών διοικούντων, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

 

Συγκεκριμένα, για να το δούμε στα τοπικά μας δρώμενα, η Διοίκηση Γρ. Σταμούλη «παίρνει» περισσότερο χρόνο από κάθε προηγούμενη διοίκηση. Πρώτον γιατί λόγω «Καλλικράτη» είναι η πρώτη φορά που ισχύει η πενταετής θητεία, και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση αποφασίζοντας να γίνουν εκλογές ξεχωριστά από ευρωεκλογές , παίρνει παράταση λίγους ακόμα μήνες: Η θητεία των αιρετών παρατείνεται έως το φθινόπωρο του 2019, οπότε θα γίνουν εκλογές. Και επιπλέον, η θητεία νέας Δημοτικής Αρχής ξεκινά 1η Ιανουαρίου 2020.

Αυτή η μικρή παράταση, σε σχέση με την μάλλον μακρά πενταετία μπορεί να δώσει λίγους μήνες-ίσως «σωτήριους» πολιτικά, προεκλογικά και διοικητικά, εν μέσω εξαιρετικά ρευστών κοινωνικών συνθηκών.

Συγκριτικά, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος –και του πολιτικού- χρόνου, που συχνά δε συνειδητοποιούμε, η διοίκηση Γ. Μαρινάκη θήτευσε μόλις 3,5 χρόνια, αφού ο «Καλλικράτης» έθεσε νέα χρονικά σημεία για διεξαγωγή εκλογών και θητεία των οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης για να «βγαίνει» η επόμενη πενταετία. Η νέα Δημοτική Αρχή έχει την ευκαιρία να ασκήσει διοίκηση καθαρά πέντε χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται: και άνεση χρόνου για παραγωγή έργου αλλά και πολιτική φθορά.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Η παράταση της θητείας σίγουρα βοηθά όποιον «τυχερό» αιρετό βρίσκεται στα έδρανα για λίγους ακόμα μήνες. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος χάριτος για τους διοικούντες και ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τους νέους επίδοξους υποψηφίους, πιθανότατα να έχουν να αντιμετωπίσουν τον σκόπελο της καθιέρωσης της απλής αναλογικής για την εκλογή τους. Αφαιρώντας το προνόμιο των μπόνους, και με πολλούς συνδυασμούς να κατέρχονται στην εκλογική διαδικασία, οι συνδυασμοί που θα είναι πρώτοι θα χρειαστεί να κάνουν συμμαχίες για να σχηματίσουν διοικήσεις… Σύμφωνα πάντα με δηλώσεις και όχι κάποιο σαφή ορίζοντα και σχέδιο νόμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου» και πρόσθεσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία. «Θα εισάγει την αρχή της συνεννόησης και συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για “ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό”.

 

[quote]Ευρωεκλογές & Δημοτικές Εκλογές: Γιατί «και μαζί και χώρια»[/quote]

 

Οι δημοτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, κυρίως για λόγους οικονομικού κόστους, αφού η εκλογική διαδικασία καθεαυτή επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ευρωεκλογές γίνονται σταθερά ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη και οι ελληνικές αρχές είχαν αποφασίσει, ψηφίζοντας μνημονιακά μέτρα, να διεξάγονται μαζί και οι δημοτικές λόγω κόστους.

Όμως, καθώς συζητείται και ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιφέρειες, δήμους και δημοτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης έκανε γνωστές τις προθέσεις της κυβέρνησης:  «Από τη στιγμή που συμπίπτουν οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών». Δηλαδή «χαλάει» το πολιτικό νόημα, συγχύζονται οι πολίτες καθώς καλούνται να ψηφίσουν για δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές διαδικασίες, τις οποίες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν ώστε να συμμετέχουν ενεργά, ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.

 

Η θητεία των αιρετών παρατείνεται έως το φθινόπωρο του 2019

 

Συνεπώς, τη χρονική αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών ή και των εθνικών από τις ευρωεκλογές επιθυμεί η κυβέρνηση και εντός των επόμενων μηνών φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.  Η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κανονικά προγραμματίζονται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών.

«Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, στο πλαίσιο της, κατά τα φαινόμενα, ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η  Ιανουαρίου και όχι 1η  Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019.

«Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τόνιζε τότε ο υπουργός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς

Τεστ σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων-Λυκείων τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Μεγάρων

Δημοτική Κοινότητα Κινέττας εισηγήθηκε να ιδρύσει ο Γρ. Σταμούλης