ΠολιτικήΣημαντικότερα

«Παραλάβαμε χάος» : Έκρηξη της Διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Η αντιπολίτευση Σταμούλη άνοιξε τους …μετεκλογικούς ασκούς του Αιόλου

Έκρηξη Βασίλη Σάλτα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Π. Μαργέτης: «Αυτά που κάναμε σε 10 μέρες, δεν τα κάνατε σε 9 χρόνια»

 

Ανέβηκε η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, ενώ ως σήμερα οι τόνοι ήταν υποτονικοί. Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, αρχικά τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης και ενημέρωσε για δύο θέματα: την εξέλιξη των έργων για τον νέο Προαστιακό Δυτικής Αττικής και ένα μεγάλο πρόβλημα για την διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Μεγαρέων.

Για τον νέο Προαστιακό Δυτικής Αττικής, ο Π. Μαργέτης ανέφερε ότι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση με ειδήμονες από τον ΟΣΕ και ειδικό συγκοινωνιολόγο, για την νέα σιδηροδρομική γραμμή ώστε να ληφθεί κατά το δυνατόν τεκμηριωμένα η απόφαση για τον σταθμό στα Μέγαρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων θα κληθεί μέσα στον Φεβρουάριο να λάβει αποφάσεις για τον σταθμό στο Νεράκι, όπως και για το αν θα καταλήξει ο νέος προαστιακός δυτικής Αττικής στο κέντρο των Μεγάρων.

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 8 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Το δεύτερο μεγάλο θέμα για τον Δήμο Μεγαρέων, στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερησίας ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης, είναι ένα «πράσινο σημείο» εναπόθεσης απορριμμάτων που λειτουργούσε ο Δήμος, στη θέση «Μίγερι», βορείως της Μονής Αγίας Βαρβάρας. Όπως είπε ο Π. Μαργέτης, το οικόπεδο είχε εκμισθωθεί από τη Δ.Ε.Μ. (Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων) για τη λειτουργία κλαδοτεμαχιστή, την εναπόθεση κλαδεμάτων, παλιών επίπλων, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων. Τους τελευταίους μήνες σταμάτησε η απομάκρυνσή τους, τόνισε ο Δήμαρχος, με αποτέλεσμα τεράστιο όγκο υλικών. Ο Δήμος μίσθωσε θρυμματιστή, ενώ ο όγκος των ογκωδών ξεπερνά τα 5.000 κυβικά μέτρα, σε 1,5 στρέμμα και με 3 μέτρα ύψος, σε σημείο που περνά τις στέγες των θαλάμων των γειτονικών πτηνοτροφείων. Ο Δήμος έγινε αποδέκτης καταγγελιών για αυτήν την υπόθεση τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης: «Όταν μια νέα διοίκηση στις 8 μέρες που έχει αναλάβει, έρχεται έκθεση για να γίνει πλάνο ενεργειών έπειτα από καταγγελία, δεν είναι και ό, τι πιο εύκολο να διαχειριστεί κανείς, είπε ο Π. Μαργέτης. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν αδειοδοτείται, γιατί εφάπτεται του ρέματος Καμάρας και το κόστος είναι τεράστιο για τον δήμο, με 25 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ για τη μεταφορά του στη χωματερή.

Είναι απορίας άξιο πώς η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε καταφέρει να κάνει τίποτα για τη διαχείριση των ογκωδών. Μέσα σε λίγες ημέρες, έχουμε επιλέξει χώρους που αδειοδοτούνται. Δεσμεύομαι, δήλωσε ο Π. Μαργέτης, ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το μικρότερο κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον.

«Ο ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Σε επόμενη προ ημερησίας ενημέρωση από την διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Βόρδος ανέφερε ότι η πρώτη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, η κακοκαιρία «Αυγή», πέρασε χωρίς προβλήματα, ενώ τόνισε την έλλειψη μηχανημάτων έργου στον Δήμο Μεγαρέων, όπου συνδράμει η Περιφέρεια. «Δεν έχουμε κανένα μηχάνημα πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Η Γλυφάδα και άλλοι δήμοι έχουν τρακτέρ κι εμείς δεν έχουμε κανένα μηχάνημα, με τόση έκταση. Πολύ σύντομα όμως θα έχουμε αποτελέσματα»

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ …ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Παίρνοντας προ ημερησίας διάταξης τον λόγο ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε ότι «Ο λαός είναι η υπέρτατη μορφή εξουσίας, επιλέγει και κατανέμει ρόλους. Η διοίκηση έχει συνέχεια και η διοίκηση πρέπει να μελετά τα θέματα και όχι να προσπαθεί να μειώσει το έργο της προηγούμενης με το έργο που θα δείξει.

Στις 4/01/24 ήρθε έγγραφο στον Δήμο από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) που καλούσε τους δήμους να λάβουν απόφαση για το τέλος ταφής, ένα βαρύ φορτίο για τα οικονομικά των δήμων. έπρεπε να είχε σταλεί η απόφαση. Είναι επιζήμιες αυτές οι καθυστερήσεις για τον δήμο.

Περνώντας ο καιρός, θα αυξηθεί η πίεση, για αυτό πρέπει να μελετάτε τα θέματα. Χρειάζεται προσοχή. Η απαξίωση της προηγούμενης διοίκησης δεν ωφελεί, θα σας κρίνει ο κόσμος».

«Δεν είναι δυνατόν 9 χρόνια να μην είχατε ασχοληθεί να δείτε αν αδειοδοτείται ο χώρος για εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων, απάντησε ο Π. Μαργέτης στον Γρ. Σταμούλη. Αυτά που κάναμε σε 10 μέρες, δεν τα κάνατε σε 9 χρόνια. Είναι αδιανόητο».

Η έκρηξη ως αντίδραση στα λεγόμενα του πρώην Δημάρχου ήρθε από τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Σάλτα: «Το υφάκι μπορείτε να το σταματήσετε γιατί μας εκνευρίζει; Δεν είμαστε λοχίες σας, είπε ο Βασίλης Σάλτας στον Γρηγόρη Σταμούλη. Το πρόβλημα με το ύφος σας το είχε και ο λαός και σας έδωσε την απάντηση.

Δεν θα μας τραβήξετε πίσω εσείς. Έχετε επανέλθει στο ρόλο σας στην αντιπολίτευση. Λαϊκίζετε αφόρητα και δε σας τιμά.

Στον Δήμο δεν έχουμε βρει τίποτα. Θα σας ξεμπροστιάζουμε μονίμως. Η ουσία είναι ότι παραλάβαμε ένα χάος με τα σκουπίδια,  και τα καταφέραμε μέσα σε λίγες ημέρες να βάλουμε τάξη. Πώς τα καταφέρατε, να έχετε νοικιάσει τρία ακίνητα για τα σκουπίδια και να μην αδειοδοτείται ούτε ένα, δε σας τιμά και είναι αξιοπερίεργο. Αυτό το χεράκι που είχατε μονίμως, που το βρίσκατε αυτό το θράσος. Σε ό, τι παραλάβαμε, δείχνετε ότι ήσασταν παντού απών. Ψάχναμε να βρούμε άκρη με το κτηματολόγιο και τα ακίνητα του δήμου, όπου τώρα έχει ξεκινήσει να γίνεται ένα χάρτης, να βάλουμε μια σειρά. Ήταν τόσο ερασιτεχνικό το πιάσιμο του κτηματολογίου από τη διοίκηση. Στην υπηρεσία δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με ΚΤΥΠ, εργολάβο, πήγαμε βρήκαμε τον εργολάβο για τα σχολεία. Είδατε ότι έχετε εκτεθεί αφόρητα και τώρα μας λέτε ότι δεν κάνουμε το συμπληρωματικό της ΚΕΔΕ… Δεν ξέρω αν είχατε δόλο, αλλά δεν ξέρατε να διοικείτε, νομίζατε ήταν στρατόπεδο. Δεν είχατε κανέναν έλεγχο, σας είχαν ξεφύγει όλα. Όπου συζητάμε, ο κ. Σταμούλης είναι απών. Όπου ακουμπάμε, λερωνόμαστε.

Θα είμαστε όμως δίκαιοι, δε θα ισοπεδώσουμε τίποτα. Δε γίνεται να μη σας εκθέτουμε. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι συγκριτικά θα αφήσουμε κάτι ποιοτικά ανώτερο».

Πιο ψύχραιμα απάντησε στον Γρηγόρη Σταμούλη ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής: «Απλώνοντας τον σχεδιασμό μας, η πίεση θα ελαττωθεί. Ενώ αρχικά είχαμε πίεση από όσα παραλάβαμε, γιατί καθημερινά είχαμε διαχείριση πολλαπλών κρίσεων».

Χαρακτηριστικά, ακόμα, όταν ο Γρηγόρης Σταμούλης ζήτησε ξανά προ ημερησίας τον λόγο, ο Π. Μαργέτης απάντησε «Σας δίνουμε τον λόγο δημοκρατικά, κάτι που δεν κάνατε εσείς».

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης επεσήμανε συγκεκριμένα ζητήματα, ζητώντας απαντήσεις από την διοίκηση: να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τον νέο Προαστιακό, να δούμε το θέμα του Αεροδρομίου, όπου έρχονται μεγάλες εξελίξεις, αν θα βλάψουν την πόλη μας, την κατάργηση του ειρηνοδικείου(ήταν η τελευταία υπηρεσία που λειτουργούσε στα Μέγαρα), όπου το κοντινότερο πλέον θα είναι στα Λιόσια και η εξέλιξη των έργων στα δημοτικά σχολεία.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας απάντησε στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση: «Το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Περάμου βρίσκεται σε τελική φάση. Για το 4ο Δημοτικό Σχολείο, υπάρχει μια καθυστέρηση, έχουμε ζητήσει συνάντηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Π.Ε.Δ.Α.)

Εκπρόσωποι του Δήμου Μεγαρέων στην ΠΕΔΑ έπειτα από πρόταση των υποψηφίων και μυστική ψηφοφορία από την διοίκηση εκλέχθηκε η Ελπίδα Χονδρίδου και από την αντιπολίτευση (μετά από κλήρωση γιατί ισοψήφισαν οι Κορώσης και Σταμούλης) αναδείχθηκε ο Γρ. Σταμούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μακρυγιάννης: Αγροτική και Τουριστική ανάπτυξη το κλειδί για την επόμενη μέρα

Διανομή τροφίμων και βασικών ειδών σε 957 οικογένειες από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων

Μοριοδοτούνται οι μαθητές των πλημμυροπαθών περιοχών