Θέσεις

Οι κίνδυνοι της ημιμάθειας

ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ  ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Ο. ΕΛΥΤΗ .

<<……………ΤΑ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ, ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΧΕΔΟΝ  ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ.

Η γνωστή φιλοπεριέργεια του Ρωμιού πλανιέται αποκλειστικά μόνο στις επιφάνειες, ασυστηματοποίητα, πρόχειρα, βιαστικά. Η διάθεσή του να μην υστερεί σε τίποτε και να εκφέρει γνώμη για τα πάντα μοιάζει από πρώτη άποψη συγκινητική, αναποδογυρίζεται όμως, και παρουσιάζεται αντιπαθητικότατη, μόλις αντιληφθούμε ποιους φθηνούς δρόμους ακολούθησε.

Οι  πνευματικοί άνθρωποι ενός τόπου έχουν ακέραιη την ευθύνη. Τύποι προορισμένοι να παίζουνε το ρόλο του κομπάρσου, όσο υπάρχουνε στη σκηνή γεροί πρωταγωνιστές, αποθρασύνονται και αναλαμβάνουν κύριους ρόλους μόλις αντιληφθούν ευνοϊκούς τους ανέμους, ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.

Έτσι η<< υποστάθμη>> αυτή, με αφορμή κάποιο κλονισμό της πνευματικής ηγεσίας, βρήκε  αφορμή να βιάσει τις πύλες της δημοσιότητας.

Εκείνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πόσο η ανάμειξή τους στα πνευματικά ζητήματα είναι επικίνδυνη.

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά σημεία που συναντά κανείς σ΄αυτούς,                                                                    α) Η σχηματοποίηση και η γενίκευση .

β) Ένας τόνος πλαστής περιφρονητικής ανωτερότητας .                                                                               γ)Μια περιορισμένη στο ελάχιστο αντίληψη για την έκταση των προβλημάτων.                                                                                                                                                             Η ρηχή κουβεντολογία και η ανόητη σημειωματογραφία είναι από πριν καταδικασμένες, μαζί με τους πιστούς της ημιμάθειας που τις γέννησαν. Και είναι αυτοί οι πιστοί της ημιμάθειας, που πάνε να κυριέψουν τον τόπο μας ,που μ΄ενοχλούν και με οδήγησαν να γράψω τις γραμμές ετούτες.                                                                                                                       Λίγο θάρρος, και το υπόστρωμα θα σβήσει και θα ισοπεδωθεί.                                                                                           Η ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΆΤΩΝ., ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ>>.

Ο. ΕΛΥΤΗΣ

Όσοι μπορούν,διαπιστώνουν τις συνέπειες της ημιμάθειας, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές.

Λ. Μπισταρακης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αγάπη και η Αγκαλιά: Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

«Κάλπη-κες υποσχέσεις και ψέματα»

Παρέμβαση Γ. Μαρινάκη: «Η έδρα του Πρωτοδικείου και η εφαρμογή του νέου ΓΠΣ ακρογωνιαίοι λίθοι ανάπτυξης των Μεγάρων»