Κοινωνία Σημαντικότερα

“Οι ίδιοι οι Ρομά είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικής τους ένταξης”

 

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά για το 2018

 

 

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση 2018 του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με θέμα την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, στους Δήμους Ασπροπύργου και Μεγάρων.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από την Ειδική Γραμματέα του Υπ. Εργασίας, κ. Α. Γιάντσιου και τους συνεργάτες της :

α) Η δημιουργία κοινωνικού πολυχώρου, στην περιοχή Νέα Ζωή του δήμου Ασπροπύργου, σε δημοτικό χώρο, απέναντι από το 7ο Δημοτικό σχολείο. Μία εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

β) Νόμιμες μετεγκαταστάσεις σε σπίτια από παραπήγματα, στην θέση Βλυχό του δήμου Μεγάρων, όπου διαμένει μικρός αριθμός Ρομά, καθώς και η δημιουργία υποδομών στην συγκεκριμένη περιοχή, εφόσον είναι εντός σχεδίου πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, ανοίγοντας την σύσκεψη, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα εξής :

« Έχοντας πλέον αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία για τα προβλήματα των Ρoμά, στη σημερινή μας συνάντηση, θα σταθώ σε μερικά βασικά σημεία.

Στα πλαίσια του κοινωνικού φόρουμ Δυτικής Αττικής, σε διαρκή συνεργασία με τους συλλόγους των Ρομά, κάνοντας εδώ και τρία χρόνια μια συστηματική δουλειά, έχουμε επιτύχει δυο κεντρικούς στόχους:

Πρώτο, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλάξαμε την σχέση ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους Ρομά, αφού για πρώτη φορά αισθάνθηκαν οι ίδιοι την ενεργό μας στήριξη.

Δεύτερο, σε συνεργασία με Δήμους, συλλόγους Ρομά, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες και κοινωνικούς φορείς της Δυτικής Αττικής, υλοποιούμε για πρώτη φορά παρεμβάσεις, πχ κοινωνικές έρευνες απογραφές, λύσαμε προβλήματα με τη δημιουργία του γραφείου στήριξης, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με παιδεία, υγεία, καθαριότητα, πολιτισμό κοκ.

Σήμερα, συγκριτικά με ότι ίσχυε κατά το παρελθόν, υπάρχει μια τελείως διαφορετική σχέση της αυτοδιοίκησης με τις κοινότητες των ρομά.

Η δουλειά αυτή αποτελεί την βάση αλλά και την προϋπόθεση, ώστε να γίνει ένα άλμα, στην κατεύθυνση της κοινωνικής τους ένταξης.

Κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων, χωρίς την συνδρομή των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμών εκπαίδευσης, όλων των λειτουργιών και των λειτουργών του κράτους, της εκκλησιάς, των φορέων και κάθε ρεαλιστικά και λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι αδύνατο να προχωρήσει.

 Η δυναμική αυτή παίρνει νέα ώθηση, αφού για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε στο ειδικό Συνέδριο στους Ρομά και στα προβλήματα τους, σκιαγραφώντας και τις επεξεργασμένες εκ μέρους του Υπουργείου λύσεις αυτών.

 Οι ίδιοι οι Ρομά είναι οι πρωταγωνιστές της κοινωνικής τους ένταξης, όμως αυτό οφείλουν παρά τις δυσκολίες να το διεκδικήσουν και οι ίδιοι ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύκλο εποικοδομητικών επαφών από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Aleka Stamatiadi

Το επικίνδυνο κοκτέιλ που πυροδότησε την μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια

Aleka Stamatiadi

Σε κίνδυνο οι Πανελλαδικές