Θέσεις

Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται

 

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

Ζωή χωρίς εμπόδια και δυσκολίες δεν υπάρχει, αφού κλήρος του ανθρώπου είναι αγώνας και πόνος.

Ο σωστός άνθρωπος κοιτάζει πάντα μπροστά και πάντα παλεύει για τα πάνω. Στον αγώνα του βίου, αφού χρησιμοποιούμε τα λόγια και τις πράξεις μας, θα κάνουμε και λάθη, γιατί το «σφάλλεσθαι ανθρώπινον εστί», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Όταν αποκτήσουμε γνώση και πείρα από τα σφάλματά μας, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας, για να τις χρησιμοποιήσουμε με αποτελεσματικότητα και περίσκεψη μεγαλύτερη. Τα παθήματα έγιναν δηλαδή μαθήματα. Η πνευματική καλλιέργεια βοηθεί στην καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, γιατί θα είναι πιο αποτελεσματικά προετοιμασμένος ο πνευματικά καλλιεργημένος άνθρωπος, ακόμα και για τα πιο απροσδόκητα εμπόδια και τις πιο αιφνιδιαστικές επιθέσεις της ζωής. Ξέρει καλά και έχει αποδεχθεί πως και η δική του ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος» πετυχαίνει να μην αιφνιδιαστεί, να μην τα χάσει!

Ο καλλιεργημένος πνευματικά, επίσης άνθρωπος «…μάταιες ελπίδες να μην καταδεχθεί, με των δειλών τα παρακάλια και τα παράπονα…», στις αδικίες , στα εμπόδια, στις ήττες. Αυτό που αρμόζει είναι η διατήρηση της αυτοκυριαρχίας και της αξιοπρέπειας, της όρθιας δηλαδή θέσης. Υπάρχουν κάποιες ήττες, που ηθικά στέκουν πιο ψηλά και από τις πιο θριαμβικές νίκες!

Η αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής γίνεται με ΤΡΕΙΣ τρόπους. Με την πρόληψη, την οργάνωση της άμυνάς μας και τέλος επιθετικά. Με άλλα λόγια, είτε με την πρόβλεψη της επερχόμενης δυσκολίας την αποφεύγουμε είτε με την ψυχραιμότερη απόκρουσή της, είτε με την οργανωμένη επίθεση, για την εξουδετέρωση της δυσκολίας.

Ο πνευματικά εξοπλισμένος άνθρωπος, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από οποιονδήποτε άλλον στην ανάληψη «επιθετικής» πρωτοβουλίας για να νικήσει τις δυσκολίες της ζωής, γιατί διαθέτει γνώσεις γενικές και ειδικές. Και η γνώση είναι δύναμη, η πιο μεγάλη που είχε ποτέ ο άνθρωπος. Βλέπει μακρύτερα, καταλαβαίνει καλύτερα, οργανώνεται πιο αποτελεσματικά και βρίσκει πιο εύκολα λύσεις και διεξόδους , εκεί που οι άλλοι καταθέτουν τα όπλα .

Η πνευματική μας καλλιέργεια όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε πνευματική αλαζονεία και να μην αντιμετωπίζουμε τους άλλους «Αφ’ υψηλού». Αντίθετα, με την πνευματική μας καλλιέργεια, μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο «καθαρά» και να καταλάβουμε τους άλλους, αλλά και τα ατομικά μας δικαιώματα να διεκδικούμε.

Χωρίς δυσκολίες και χωρίς εμπόδια δε γίνεται να είναι η ζωή μας. Ας μάθουμε λοιπόν πώς να ξεπερνάμε τα εμπόδια, για να συνεχίσουμε τον ανηφορικό μας δρόμο. Προσοχή όμως να μη μας πάρει ο… κατήφορος, γιατί αυτός δεν έχει εμπόδια και στο τέλος του είναι ο γκρεμός!

Δυσκολίες λοιπόν στη ζωή μας θα υπάρχουν πάντα και θα πρέπει να τις ξεπερνάμε για να προχωρήσουμε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές

Μέσα ή Έξω από την Ευρώπη

Η σιωπή των αμνών

Aleka Stamatiadi