ΠολιτικήΣημαντικότερα

“Νίκη των Μεγάρων”: Νέο αίτημα του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη για την επιστροφή στο Μουσείο Μεγάρων

Μετά από ρεπορτάζ της Ε, νέο αίτημα του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, στην Υπουργό Πολιτισμού, για την επιστροφή του Αγάλματος της “Νίκης των Μεγάρων”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.


Από τον Μάϊο του 2018 ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με σχετικό έγγραφό του (αριθμ. Πρωτ:9704/17.5.2018) προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη είχε ζητήσει την έγκριση της επιστροφής του Αγάλματος της “Νίκης των Μεγάρων” στο Aρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, αναφέρεται από την διοίκηση του Δήμου.

Εδώ το θέμα της Ε:

Πού βρίσκεται η «Νίκη» των Μεγάρων;

Μέχρι σήμερα το αίτημα αυτό δεν ικανοποιήθηκε και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Σταμούλης σήμερα με το υπ’ αριθμ.πρωτ: 20194/21.11.22 επανέρχεται και ζητεί από την κ. Μενδώνη να γίνει ότι πρέπει για την επιστροφή του Αγάλματος της “Νίκης των Μεγάρων” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, για την προβολή και αξιοποίησή του.

Στο ως άνω έγγραφο ο Δήμαρχος αναφέρει:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στις 17 Μαΐου 2018 αποστείλαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το υπ’ αριθ. πρωτ. 9704/17-05-2018 αίτημά μας (Συνημμένο 1) με θέμα την επιστροφή του Αγάλματος της «Νίκης των Μεγάρων» για την προβολή και την αξιοποίησή του στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων.

Το γλυπτό αυτό βρέθηκε το 1820, μετά από ανασκαφή, στην πλαγιά της Καρίας, του ανατολικού λόφου των Μεγάρων. Από το 1842 έως το 1869 είχε εκτεθεί στον περίβολο του Θησείου στην Αθήνα, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία του 1967 που επισυνάπτεται.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο απαντώντας στο παραπάνω αίτημά μας, μας ενημέρωσε με την υπ’ αριθ. 5939/2018 επιστολή του (Συνημμένο 2), ότι είχε προγραμματιστεί η έκθεση του γλυπτού σε κεντρική αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον εορτασμό της επετείου  των 200 χρόνων από το 1821.

Ωστόσο, το σπουδαίο αυτό άγαλμα παραμένει μέχρι και σήμερα στα υπόγεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αριθ. εύρεσης Νο Γ 225.

Κατόπιν των ανωτέρω και καθώς δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση σχετικά με σχετικές με το θέμα εξελίξεις επανερχόμαστε στο αίτημά μας να επιστραφεί το Άγαλμα της «Νίκης των Μεγάρων», προκειμένου να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και να τύχει της προβολής, αξιοποίησης και ανάδειξης που αρμόζει.»

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για τον Δήμο Μεγαρέων

Αιτήσεις για εγγραφές μέσω ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμού Ν.Π. Δήμου Μεγαρέων

“Ναι στην Ελπίδα”: Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με επικεφαλής τον Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγαρέων Σωτήρη Πιλίλη

Aleka Stamatiadi