ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

«ΜΕΓΑΡΑ. Η Πολιτική Ιστορία μιας ελληνικής πόλης-κράτους έως το 336 π.Χ.»

 

Παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου για την ιστορία της πόλης μας το Σάββατο

 

O αείμνηστος καθηγητής και συνεργάτης της Ε, Στέλιος Γκίνης, έγραφε συχνά στα άρθρα και τα βιβλία του για την ιστορία μας, ως την «πυξίδα για το μέλλον».

Ένας λαός χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του αιωρείται, λοιπόν, «χαμένος» στο διηνεκές, ένας λαός χωρίς γνώση της ιστορίας του είναι ένας λαός χωρίς πυξίδα.

Σε αυτόν τον… προσανατολισμό συντελεί καθοριστικά, καλύπτοντας ενδεχομένως ένα σημαντικό «κενό» η νέα έκδοση από τον Δήμο Μεγαρέων του βιβλίου «ΜΕΓΑΡΑ. Η Πολιτική Ιστορία μιας ελληνικής πόλης-κράτους έως το 336 π.Χ.» του Πανεπιστημίου Cornell, του Ronald P. Legon, σε φιλολογική επιμέλεια της συμπολίτισσάς μας επίκουρης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Πατρών Αγγελικής Σύρκου και μετάφραση των Μιχάλη Λαλιώτη και Νατάσας Παπαδοπούλου.

Το βιβλίο πραγματεύεται διάφορες όψεις της ιστορίας της πόλης μας, από τη γεωγραφία ως το πολίτευμα, το Μεγαρικό ψήφισμα και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, και πηγαίνοντας σε βάθος, διεισδύει στις αιτίες ιστορικών γεγονότων και καταστάσεων.

Το βιβλίο-την έκδοση του οποίου επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Νάστου-παρουσιάζεται το Σάββατο 4 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν δύο συμπολίτες μας με σημαντικό επιστημονικό έργο, ο Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού Ανδρέας Βόρδος και η επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών Αγγελική Σύρκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψήφισμα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από 64 δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους Μεγάρων και Νέας Περάμου

Κίνημα Αλλαγής Μεγάρων: Ποιους υποψηφίους θα στηρίξουμε…

Προσωρινά άνοιξε η ΠΕΟΑΚ στον κόμβο των Μεγάρων (βίντεο)

Aleka Stamatiadi