Κοινωνία

Μεγάλη γιορτή για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Fas Pilot Academy στο Αεροδρόμιο Πάχης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εορταστικό τριήμερο που έλαβε χώρα, τόσο στο Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, όσο και στην αίθουσα δεξιώσεων του Le Mirage, στην παραλία Βαρέας Μεγάρων.

Το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Οκτωβρίου, πλήθος κόσμου, φίλων και ενδιαφερομένων, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον με κεράσματα και σπιτικά εδέσματα, απόλαυσε πτήσεις εθισμού, ενώ ενημερώθηκε για θέματα αεροπορικής εκπαίδευσης και γενικής αεροπορίας. Στα πλαίσια του ανοικτού προς το κοινό διημέρου, έλαβε χώρα και έκθεση καλλιτεχνικού υλικού με θέμα την αεροπορία και την 20ετή εκπαιδευτική πορεία της FAS PILOT ACADEMY.

Τη Δευτέρα το βράδυ, 1η Νοεμβρίου, επίσημοι καλεσμένοι και εκπρόσωποι του χώρου, απόλαυσαν τη δεξίωση, κατά την οποία παρατέθηκε δείπνο, με ξεχωριστές γεύσεις του Chef του κέντρου εκδηλώσεων Le Mirage και μουσική από τον αεροπόρο και φίλο, Κώστα Μακεδόνα.

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Αυγενάκης Ελευθέριος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κύριος  Μπούρας Αθανάσιος, ο Βουλευτής  Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής, κύριος Υψηλάντης Βασίλειος, ο Βουλευτής Λευκάδας, κύριος Καββαδάς Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κύριος Σταμούλης Γρηγόριος, ενώ τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης  κύριο Κώτσηρα Γεώργιο εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του κύριος Δρένης Αθανάσιος.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη από όλους τους χώρους της γενικής αεροπορίας όπως, από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑΟ), από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Πιλότων και Ιδιοκτητών Αεροσκαφών (AOPA HELLAS), από την Ελληνική Αεροπορική Ένωση, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων, από την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων, από τον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσής πιλότων , μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων της αεροπορίας, από αερολέσχες, από τη επίγεια εξυπηρέτηση, από εταιρείες αεροταξί και μεταφοράς επιβατών, οι επιθεωρητές από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και πρώην διευθυντές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο οικοδεσπότης και ιδιοκτήτης της FAS PILOT ACADEMY κύριος Φανουράκης Στυλιανός, αφού ανέλυσε την πορεία και ανάπτυξη της εταιρείας σε όλα τα στάδια αυτής, κατέληξε στα επιτεύγματα της όπως, τη συνεργασία της με την AEGEAN για την εκπαίδευση συγκυβερνητών της στο πρόγραμμα ATPL Theoretical Knowledge Course, με την ΣΕΧΟΑ ( Σχολή Επαγγελματιών Χειριστών Ολυμπιακής Αεροπλοΐας), για εκπαίδευση μαθητευόμενων πιλότων της στο ATPL Integrated Course, τη συνεργασία της με την RAI (Riga Aeronautical Institute) στο ATPL Modular Course, επίσης για την εκπαίδευση μαθητευομένων χειριστών της. Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές από όλο τον κόσμο έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από την FAS PILOT ACADEMY και είναι σήμερα καταξιωμένοι πιλότοι σε αεροπορικές εταιρείες όλου του κόσμου.

 

Επίσης, έχει να εξιστορεί τη χορήγηση υποτροφιών επί δύο συναπτά έτη, σε 24 νέους, ως οικονομική ενίσχυση λόγω Covid, για την εκπαίδευσή τους ως επαγγελματίες πιλότοι, με ιδία κεφάλαια. Ως αερομεταφορέας, έχει επίσης να εξιστορεί την κοινωνική της προσφορά, με δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις ασθενών, μέσω της λέσχης Lions Ρόδου και τη δωρεάν μεταφορά – αεροδιακομιδή καρκινοπαθούς από την Ρόδο στην Αθήνα. Επίσης, έχει οργανώσει και προσφέρει επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού στη Ρόδο, στο Rodos Palace και στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κύριος Φανουράκης ανέφερε: «Εργαζόμαστε αδιάλειπτα επί 20 συναπτά έτη και συνεχίζουμε, γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο να το υλοποιήσουμε!! Η ομιλία μου αυτή περιέχει επίσης μηνύματα, που είναι άξια να ερμηνευθούν και να αναλυθούν, σημαντικά για όλους εμάς τους παρευρισκόμενους σε αυτήν εδώ την αίθουσα και όχι μόνο, αφού όπως προείπα, είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας και παράγοντες της γενικής αεροπορίας. Ως τέτοιο μέλος της κοινωνίας μας και εγώ, έχω την υποχρέωση να προτείνω οτιδήποτε ωφέλιμο, με σκοπό την ενθάρρυνση όλων μας στην ενεργή συμμετοχή, με κάθε νόμιμη κίνηση, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και βελτίωση των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας! Η εταιρείας μας λοιπόν, μέσα από αυτήν τη διαδρομή, και επιτρέψτε μου την έκφραση, ως πειραματόζωο, αφού πρωτοστάτησε σε πολλές δράσεις της γενικής αεροπορίας, μεταφέρει εκτός από τα επιτεύγματά της, και τις εμπειρίες μιας ζωής, κουβαλάει τα θέματα και τις λύσεις αυτών, και έχει νομίζω, το δικαίωμα, αλλά πρωτίστως την υποχρέωση να προτείνει. Έτσι, από το βήμα αυτό επιτρέψτε μου τρεις απλές βασικές προτάσεις…

 

  • Είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός σχεδίου με αρχή και τέλος, με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων όπως, Μεταφορών και Υποδομών, Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Οικονομίας και Αθλητισμού, αλλά και με συμμετοχή από ουσιαστική και Νόμιμη εκπροσώπηση όλων των φορέων που δρουν στον κλάδο της Γενικής Αεροπορίας.
  • Είναι αναγκαία επίσης, η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υποδομών που διαθέτει η χώρα, και επιτρέψτε μου είναι πολλές, πάρα πολλές και η αξιοποίηση τους προς όφελος της γενικής αεροπορίας και τέλος,
  • Είναι αναγκαία η ουσιαστική, επιστημονική, εμπεριστατωμένη επαναξιολόγηση όλων των περιορισμών που δεσμεύουν και κρατούν καθηλωμένη τη γενική αεροπορία, και υπό το πρίσμα της ανάπτυξης αυτής, η δημιουργία ενός ΝΕΟΥ θεσμικού πλαισίου, ώστε η Γενική Αεροπορία να λάβει τη θέση που της αξίζει, ως πλουτοπαραγωγική δύναμη, μεγάλος κλάδος της τουριστικής και εκπαιδευτικής βιομηχανίας της χώρας!

Είναι νομίζω καιρός, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες της νέας διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τη στιγμή που άλλες χώρες ερευνούν νέους τρόπους διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας ,των νέων μέσων μεταφοράς, όπως τα ηλεκτροκίνητα  αεροπλάνα και τα αεροπλάνα drone,  να δούμε και εμείς το νέο και όχι να παραμένουμε καθηλωμένοι στις δυσκολίες διαχείρισης του παλιού. Παρασυρόμενος από το πάθος, παρέλειψα να εξηγήσω αυτό που έχω αναφέρει τόσες φορές μέχρι τώρα στο λόγο μου. Τον όρο Γενική Αεροπορία. Επιτρέψτε  μου μια μικρή περιγραφή ως ορισμό αυτής: Γενική Αεροπορία είναι όλες εκείνες οι αεροπορικές  δραστηριότητες της πολιτικής αεροπορίαςοι οποίες έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τον τουρισμό, την αναψυχή, τον αεραθλητισμό και την αεροπορική εκπαίδευση και ΔΕΝ είναι οι προγραμματισμένες πτήσεις  και δρομολόγια μαζικής μεταφοράς επιβατών και φορτίου καθώς και οι  εργασίες αεροεφαρμογών»

 

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ιωάννη Σταυλά Αντιπρόεδρου της Ελληνικής Αεροπορικής ένωσης ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρεία της γενικής αεροπορίας και μας έδωσε στοιχεία αναφορικά με το πως μπορείς να χρησιμοποιηθεί η γενική αεροπορία ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, εκμεταλλευόμενοι ως χώρα τις ήδη υπάρχουσες υποδομές αλλά και το φυσικό περιβάλλον και τον θαυμάσιο καλό καιρό.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η βράβευση των πρώτων επιτυχόντων των υποτροφιών έτους 2020 και 2021, με απονομή αναμνηστικών πλακετών στους πρώτους επιτυχόντες των υποτροφιών τον κύριο Κακοσαίο Νικόδημο και τον κύριο Σταματόπουλο Φίλιππο από τους επίσημους προσκεκλημένους, οι οποίοι πήραν το λόγο κατά σειρά και επιγραμματικά, και εκτός των άλλων ανέφεραν:

 

  • Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Αυγενάκης Ελευθέριος: «Ο αεραθλητισμός είναι ένας σπουδαίος κλάδος του αθλητισμού της χώρας μας και μπορεί να ενταχθεί στα προγράμματα τουρισμού, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ήδη, το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει να προβάλει τα πρώτα της επιτεύγματά και την Πέμπτη εγκαινιάζουμε το μοντελοδρόμιο στους Θρακομακεδόνες.»

 

  • Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κύριος Μπούρας Αθανάσιος : «Συγχαίρω τη FAS για την εικοσάχρονη πορείας της στην αεροπορία, και διαβεβαιώνω ότι ως πολιτικός της περιοχής που πολιτεύομαι, θα στηρίξω τέτοιες προσπάθειες, ιδιαίτερα όσων αφορά την ανάπτυξή τους και τη βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή των Μεγάρων, για τη στήριξη και ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας.»

 

  • Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου  και Κοσμήτορας της Βουλής, κύριος Υψηλάντης Βασίλειος : «Αυτή η γιορτή των είκοσι χρόνων της FAS θα έπρεπε να γίνεται στην Ρόδο αυτή την στιγμή. Συγχαίρω τις προσπάθειες του αγαπητού μου φίλου κύριου Φανουράκη. Η πολιτεία και εγώ προσωπικά από την θέση που έχω, θα στηρίζουμε κάθε φορά, ότι προσφέρει στην ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας. Ήταν ουσιαστική η συμμετοχή μου, όπως και η συμμετοχή του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δριτσάκου Γεώργιου στην οργάνωση προ ήμερών της περιοδείας 13 ιδιωτικών αεροπλάνων στο Καστελόριζο.»

 

 

  • Ο Βουλευτής Λευκάδας, κύριος Καββαδάς Αθανάσιος: «Προερχόμενοι από την Πολεμική μας Αεροπορία εγώ και  αγαπητός μου φίλος Στέλιος, ο κύριος Φανουράκης, γαλουχηθήκαμε μέσα σε πνεύμα πειθαρχίας και αγάπης για την πατρίδα και την αεροπορία. Συγχαίρω τον κύριο Φανουράκη για την επιτυχία του και από την θέση που έχω, θα στηρίζω κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της αεροπορίας.»

Η βραδιά έκλεισε με την εξαίρετη μουσική του αγαπημένου φίλου, καλλιτέχνη και αεροπόρου, Κώστα Μακεδόνα και των συνεργατών του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

COVID-19: Τι ισχύει για θετικούς-επαφή με κρούσματα-Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Aleka Stamatiadi

Δραματική κατάσταση στα Βίλια

Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές έως το τέλος Μαΐου