Με ομιλητή τον Ζάχο Χατζηφωτίου
Συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων και οικιστών στην Κινέττα, η Λέσχη Ανάγνωσης στην Ομοσπονδία Κινέττας διοργάνωσε αφιέρωμα στο έπος του 1940, με κύριο ομιλητή τον Ζάχο Χατζηφωτίου και τη συμμετοχή μελών της Λέσχης, υπό το συντονισμό της Μαίρης Δαλάκα.
Όπως γράφει και στο αυτοβιογραφικό αφήγημα του για τις περιπέτειες της γενιάς του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την “μπελ επόκ” της μεταπολεμικής Αθήνας, “Η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το νου, εντελώς αυθόρμητα, ήταν να βάλω ως τίτλο σε τούτο το βιβλίο: “1940: η τυχερή γενιά μας”, διακινδυνεύοντας να γίνω δυσάρεστος σε ανθρώπους της ηλικίας μου, και δεν θα ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Λες και τους άκουγα: “Πού βρήκε ο χριστιανός την τύχη σ’ αυτή τη γενιά που μόνο βάσανα είχε, πολέμους, στερήσεις, κατοχές, θύματα και κινήματα, πίκρες, φτώχεια, αγωνίες, αρρώστιες, ξεριζωμούς, διχασμούς κι όλα τα δεινά;”
Κι ενώ ετοιμαζόμουν να τους αντικρούσω κάπως έτσι: “Ναι, είχε πίκρες, αλλά την πίκρα τη διαδέχτηκε η δόξα. Ναι, είχε πολέμους, αλλά πέτυχε νίκες. Ναι, μάτωσε, αλλά γέννησε και ήρωες. Ναι, είχε φτώχεια, αλλά ήταν πλούσια σε έρωτα”, ξαφνικά μια δεύτερη σκέψη εμφανίστηκε αποφασιστικά και, χωρίς ν’ ακυρώσει την πρώτη, μου ψιθύρισε: “1940: η γενιά των γενναίων”. Κι έτσι ήταν. Δεν ήταν; Αυτό κανείς δεν θα μπορεί αλλά και δεν θα θέλει να το αμφισβητήσει, από όποια ιδεολογική, πολιτική ή κοινωνική σκοπιά κι αν βλέπει τα πράγματα.”
Στην εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης Κινέττας αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικές του ιστορίες, για τις τρεις μάχες που έλαβε μέρος, το οικογενειακό του περιβάλλον, τις ερωτικές του σχέσεις… Ακολούθησε ένα αφιέρωμα από τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης Κινέττας, με ενδιαφέρον υλικό, εικόνες, κείμενα και τραγούδια για το έπος του 1940.
Ο συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου, αφού μίλησε για σχεδόν μία ώρα, συνομίλησε με το κοινό.