ΠολιτικήΣημαντικότερα

Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών

Αφιέρωμα στην ιστορία της γυναικείας πολιτικής συμμετοχής στο Δήμο Μεγαρέων με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

 

Γράφει ο Χρυσόστομος Δ. Σύρκος

Συνεπικουρεί η Αλέκα Η. Σταματιάδη

 

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Το δικαίωμα του εκλέγειν (=το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές) των γυναικών ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι γυναίκες που κατείχαν ιδιοκτησία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στην Νήσο Μαν (=Νησί της Θάλασσας που χωρίζει την Ιρλανδία από τη Βρετανία) το 1881.

Οι γυναίκες στην Βρετανική αποικία της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1893, του Καναδά το 1917, της Βρετανίας και της Γερμανίας το 1918, της Ολλανδίας το 1919, των Ηνωμένων Πολιτειών το 1920, της Γαλλίας το 1944, της Ελβετίας το 1971.

Η πρώτη πρόταση να δοθεί στις γυναίκες της Ελλάδος δικαίωμα ψήφου έγινε τον Μάιο 1922 από βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος προς τον Πρωθυπουργό Δημήτριο Γούναρη. Η πρόταση παρ΄ότι συγκέντρωσε οριακή πλειοψηφία. ΔΕΝ κατόρθωσε να πάρει το 80% των ψήφων των βουλευτών που απαιτούνταν για να προστεθεί στο Σύνταγμα.

Το 1925 ξεκίνησαν διαβουλεύσεις και εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει στις γυναίκες να ψηφίζουν στις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογές, εφ’ όσον ήταν  30 ετών και είχαν απολυτήριο δημοτικού σχολείου. Ο νόμος όμως ΔΕΝ εφαρμόσθηκε.

Οι γυναίκες της ΕΛΛΑΔΑΣ είχαν δικαίωμα ψήφου σε ΔΗΜΟΤΙΚΟ επίπεδο για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 1930 όπου όμως μόνο 240 γυναίκες άσκησαν το δικαίωμά τους αυτό.

Στις τοπικές εκλογές του 1934 άσκησαν το δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟΝ 15.000 γυναίκες παρά το γεγονός ότι το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού της Ελλάδας ανερχόταν στα περίπου 3,5 εκατομμύρια.

Τον Ιούνιο του 1952 ψηφίσθηκε ο Νόμος 2159 με τον οποίον απονεμήθηκε τελικά και στην Ελληνίδα το δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Στις εκλογές όμως του Νοεμβρίου του 1952 οι γυναίκες δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν γιατί δεν είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Και η περιπόθητη ημέρα της ψήφου των γυναικών έφθασε: ήταν η 18η Ιανουαρίου 1953 στις συμπληρωματικές εκλογές του Νομού Θεσσαλονίκης όπου είχαν και το προνόμιο να επιλέξουν και γυναίκες υποψήφιες βουλευτές: την Βιργινία Ζάνα (ΕΠΕΚ-Κόμμα Φιλελευθέρων), την Ελένη Σκούρα (ΕΠΕΚ-Κόμμα Φιλελευθέρων) και την Μερόπη Βασιλικού, Σταυρούλα Κωστοπούλου και Αγγελική Τσάκωνα (ανεξάρτητες).

Στις 2 Φεβρουαρίου 1953, η ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ έγινε η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής.

Στις πρώτες κανονικές εκλογές που πήραν μέρος οι γυναίκες όλης της ελληνικής επικράτειας ήταν οι εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1956.

Στο δε εκλογικό σχήμα που σχημάτισε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπεριέλαβε την εκλεγμένη βουλευτή ΛΙΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ ως Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στις δε Δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς εκλέγεται και η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ Δήμαρχος Κέρκυρας η ΜΑΡΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

Και φθάσαμε στις 7 Ιουνίου του 1975 όπου η Ε’ Αναθεωρητική Βουλή (που καθιέρωσε την προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία) όριζε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι».

 

Β’. ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΣΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Οι γυναίκες των Μεγάρων ψηφίζουν για πρώτη φορά στις Δημοτικές εκλογές της 15ης Απριλίου 1951 και στη συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956.

Η πρώτη γυναίκα των Μεγάρων που έθεσε υποψηφιότητα Δημοτικής Συμβούλου στις Δημοτικές εκλογές της 5ης Απριλίου 1959 η ΜΑΡΔΙΤΣΑ ΓΚΟΒΕΝΗ του Στεφάνου, με τον συνδυασμό του ιατρού Δ. ΜΠΕΡΔΕΛΗ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 1975 έθεσαν υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Ε. ΚΙΟΥΣΗ. Η ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΑ του Γεωργίου και η ΑΘΗΝΑ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ οι οποίες ΔΕΝ εκλέχτηκαν.

Στις Δημοτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, ΔΕΝ έθεσαν υποψηφιότητα γυναίκες.

Στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1978, έθεσε υποψηφιότητα η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΡΙΤΣΑ του Γεωργίου, με τον συνδυασμό Ε. ΚΙΟΥΣΗ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1982, έθεσαν υποψηφιότητα: Η ΟΛΓΑ ΚΑΣΤΑΝΗ-ΚΡΗΤΙΚΟΥ του Κωνσταντίνου με τον συνδυασμό του Κ. ΣΤΕΝΤΟΥΜΗ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ και κατέστη η πρώτη εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων και η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΓΛΗ του Ιωάννου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 1986 έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου: η ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΚΑΣΤΑΝΗ του Ευαγγέλου με τον συνδυασμό του Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, που ΔΕΝ εκλέχθηκε και η ΜΑΡΔΙΤΣΑ ΓΚΕΛΗ του Σωκράτη με τον συνδυασμό του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΤΖΗ του Ιωάννου που ΔΕΝ εκλέχθηκε, και με τον συνδυασμό του Α. ΜΟΥΣΤΑΚΑ: η ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ και η ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν. Και ως υποψήφια πάρεδρος ΒΛΥΧΑΔΑΣ η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΙΖΟΥ του Δημητρίου, με το συνδυασμό Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ.

Στις Δημοτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου του 1990 έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου: η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΓΚΟΥ του Αθανασίου με τον συνδυασμό του Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ, η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΟΥΤΖΟΥ του Παναγιώτου και η ΦΛΩΡΑ ΠΑΠΑΗΛΙΑ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ, με τον συνδυασμό Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, η ΜΑΡΙΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ-ΠΑΤΕΡΑΚΗ και η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗ με τον συνδυασμό Π. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθησαν.

Και ως υποψήφιες πάρεδροι: ΒΛΥΧΑΔΑΣ η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΙΖΟΥ του Δημητρίου με τον συνδυασμό Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ και η ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ-ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ με τον συνδυασμό του Π. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, ΠΑΧΗΣ η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑΠΑ του Σπυρίδωνα με τον συνδυασμό του Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, που ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές Εκλογές της 16ης Οκτωβρίου 1994, έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό του Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ: η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΩΛΗ του Λεωνίδα, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε και η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΓΚΟΥ του Αθανασίου, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ. Με τον συνδυασμό του Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΜΠΟΥ- ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε. Με τον συνδυασμό του Ν. ΚΑΤΣΟΥΛΗ: η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ του Ιωάννου, η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ του Πέτρου και η ΕΛΕΝΗ ΣΑΛΤΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν.

Ως ΠΑΡΕΔΡΟΙ ΒΛΥΧΑΔΑΣ: με το συνδυασμό Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΙΖΟΥ του Δημητρίου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε και με τον συνδυασμό του Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998 έθεσαν υποψηφιότητα: Με τον συνδυασμό του Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, η ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΕΛΑ του Δημητρίου και η ΑΙΜΙΛΙΑ ΧΑΛΟΦΤΗ-ΜΑΖΙΩΤΗ του Ελευθερίου, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθησαν.

Με τον συνδυασμό του Χ. ΣΥΡΚΟΥ, η ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΕΛΗ-ΚΑΛΛΙΑ του Γεωργίου, η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του Μιχαήλ και η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΡΚΟΥ-ΛΑΓΟΥ του Ελευθερίου, οι οποίες δεν εκλέχθησαν.

Με τον συνδυασμό του Γ. ΚΑΣΤΑΝΗ, η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΙΖΟΥ του Δημητρίου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Με τον συνδυασμό του Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, η ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ του Παναγιώτη, η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ του Γεωργίου, η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΡΟΥΣΣΗ του Ανδρέα και η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθησαν.

Με τον συνδυασμό του Ν. ΚΑΤΣΟΥΛΗ: η ΑΝΘΗ ΚΑΣΤΑΝΗ του Αντωνίου, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ του Ιωάννου, η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ του Πέτρου και η ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Στυλιανού, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθησαν.

Στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002, έθεσαν υποψηφιότητα με τον συνδυασμό Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ: η ΒΟΡΔΟΥ-ΜΑΡΓΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, η ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Διονυσίου, η ΚΑΤΡΑΚΟΥΛΗ-ΜΠΕΗ ΜΑΡΙΑ, η ΜΑΓΓΙΝΑ-ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, η ΜΕΞΙΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, η ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΝΑ, η ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ του Γεωργίου, και η ΧΑΛΟΦΤΗ-ΜΑΖΙΩΤΗ ΑΙΜΙΛΙΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθησαν.

Με τον συνδυασμό Χ. ΣΥΡΚΟΥ: η ΓΚΕΛΗ-ΚΑΛΛΙΑ ΜΥΡΣΙΝΗ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ, η ΔΑΓΡΕ-ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΑ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ, η ΚΑΚΑΡΙΚΟΥ-ΜΠΙΜΑ ΑΡΓΥΡΩ, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ, η ΚΑΡΚΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΛΟΥΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννου, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ, η ΜΠΟΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του Ιωάννου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε και η ΣΥΡΚΟΥ-ΛΑΓΟΥ Παρασκευή, η οποία ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ.
Με τον συνδυασμό του Κ. ΜΠΕΡΔΕΛΗ: η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΑΤΙΑΝΗ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΚΟΥΛΙΖΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Δημητρίου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ του Γεωργίου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΠΑΤΕΡΑΚΗ-ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΠΕΓΚΟΥ-ΓΚΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε και η ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ ΖΩΗ του Σωκράτους, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Με τον συνδυασμό του Ι. ΜΠΑΛΗ: η ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Ιωάννου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ-ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ-ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΠΑΝΟΥ-ΓΚΙΩΝΗ ΑΡΤΕΜΙΣ, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΠΛΑΤΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ του Αργυρίου, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, η ΠΟΛΥΓΕΝΗ ΜΑΡΙΑ του Πέτρου η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε, και η ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ του Στυλιανού, η οποία ΔΕΝ εκλέχθηκε.

Στις Δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 έθεσαν υποψηφιότητα:

Με τον συνδυασμό του Δ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ: η ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, η ΚΑΤΡΑΚΟΥΛΗ-ΜΠΕΗ ΜΑΡΙΑ, η ΜΑΓΓΙΝΑ ΜΑΡΙΑ, η ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, η ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΝΑ, η ΣΑΛΤΑ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, και η ΥΦΑΝΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν.

Με τον συνδυασμό του ΧΡ. ΣΥΡΚΟΥ: η ΓΚΕΛΗ-ΚΑΛΛΙΑ ΜΥΡΣΙΝΗ, η ΔΟΛΑ (ΚΑΡΑΛΗ) ΜΑΡΙΑ-ΜΕΡΟΠΗ, η ΚΑΚΑΡΙΚΟΥ-ΜΠΙΜΑ ΑΡΓΥΡΩ, η ΚΑΡΚΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, η ΛΟΥΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, η ΜΠΕΝΑΡΔΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, η ΣΥΡΚΟΥ (ΛΑΓΟΥ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν.

Με τον συνδυασμό του Ι. ΜΑΡΙΝΑΚΗ: η ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, η ΚΑΡΒΕΛΑ-ΣΥΡΠΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΚΟΥΣΤΕΡΗ-ΧΑΤΖΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, η ΜΠΑΡΛΑ ΣΟΦΙΑ, η ΠΑΝΤΑΖΗ-ΧΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, η ΠΕΓΚΟΥ-ΓΚΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ και η ΤΣΙΡΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν.

Με τον συνδυασμό ΓΡ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: η ΒΑΡΕΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, η ΚΑΣΤΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, η ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, η ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, η ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ και η ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ, οι οποίες ΔΕΝ εκλέχθηκαν.

Στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, του Μαϊου 2014 και του Μαίου 2019, ο Δήμος Μεγαρέων ενοποιείται με τον Δήμο Νέας Περάμου υπό την επωνυμία Δήμος ΜΕΓΑΡΕΩΝ με δύο περιφερειακές ενότητες Μεγάρων και Νέας Περάμου και δύο τοπικές κοινότητες Μεγάρων και Νέας Περάμου, οι οποίες έγιναν τρεις το 2019 με την προσθήκη της Τοπικής Κοινότητας Κινέτας.

Έτσι, στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου στον Δήμο Μεγαρέων: 55 γυναίκες σε σύνολο 174 υποψηφίων (38 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων και 17 από την Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου) εκ των οποίων εκλέχθηκαν 4 σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων (2 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων σε σύνολο 26 και 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου σε σύνολο 7).

Στην δε τοπική Κοινότητα Νέας Περάμου έθεσαν υποψηφιότητα τοπικού Συμβούλου 11 σε σύνολο 24 υποψηφίων και εκλέχθηκαν 2 σε σύνολο 5 τοπικών συμβούλων.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Μεγαρέων 63 γυναίκες σε σύνολο 234 υποψηφίων (46 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων σε σύνολο 179 υποψηφίων και 17 στην Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου σε σύνολο 55) εκ των οποίων εκλέχθηκαν 6 σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων (5 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων σε σύνολο 27 και 1 στην περιφερειακή ενότητα Νέας Περάμου σε σύνολο 7).

Στη δε τοπική κοινότητα Μεγάρων έθεσαν υποψηφιότητα τοπικού συμβούλου 17 γυναίκες σε σύνολο 48 υποψηφίων και εκλέχθηκαν 4 σε σύνολο 11 τοπικών συμβούλων.

Και στην τοπική κοινότητα Νέας Περάμου έθεσαν υποψηφιότητα τοπικού συμβούλου 8 γυναίκες σε σύνολο 25 υποψηφίων και εκλέχθηκε 1 σε σύνολο 5 τοπικών συμβούλων.

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 έθεσαν υποψηφιότητα Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Μεγαρέων 120 γυναίκες σε σύνολο 310 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων (91 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων σε σύνολο 242 υποψηφίων) εκλέχθηκαν 4 σε σύνολο 32 εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων (3 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων, 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Ν. Περάμου).

Στη δε Τοπική Κοινότητα Μεγάρων έθεσαν υποψηφιότητα 25 γυναίκες σε σύνολο 57 υποψηφίων τοπικών συμβούλων και εκλέχθηκαν 6 σε σύνολον 11 εκλεγέντων συνολικώς.

Στην Τοπική Κοινότητα Νέας Περάμου έθεσαν υποψηφιότητα 20 γυναίκες σε σύνολον 45 υποψηφίων Τοπικών Συμβούλων και εκλέχθηκαν 4 σε σύνολον 7 συνολικώς εκλεγέντων.

Στην Τοπική Κοινότητα Κινέτας έθεσαν υποψηφιότητα 7 γυναίκες σε σύνολον 14 υποψηφίων τοπικών Συμβούλων και εκλέχθηκαν 2 σε σύνολον 5 εκλεγέντων συνολικώς.

 

Γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι Μεγάρων:

3-6-1951 έως 21-1-1955: Ουδεμία

21-1-1955 έως 14-6-1959: Ουδεμία

14-7-1959 έως 23-8-1964: Ουδεμία

30-8-1964 έως 21-4-1967: Ουδεμία

21-4-1967 έως 20-8-1974 (Δικτατορία): Ουδεμία

20-8-1974 έως 30-3-1975 (Μεταπολίτευση): Διορισμένοι υπηρεσιακοί Δήμαρχοι

7-4-1975 έως 31-12-1978: Ουδεμία

1-1-1979 έως 31-12-1982: Ουδεμία

1-1-1983 έως 31-12-1986: Η ΟΛΓΑ ΚΑΣΤΑΝΗ-ΚΡΗΤΙΚΟΥ του Κωνσταντίνου με τον συνδυασμό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΝΤΟΥΜΗ του Χρήστου.

1-1-1957 έως 31-12-1990: Ουδεμία

1-1-1991 έως 30-12-1994: Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΓΚΟΥ του Αθανασίου με τον συνδυασμό του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΤΑΝΗ-ΛΙΑΝΤΡΟΥ.

1-1-1995 έως 31-12-1998: Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΓΚΟΥ του Αθανασίου με τον συνδυασμό του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΤΑΝΗ-ΛΙΑΝΤΡΟΥ.

1-1-1999 έως 31-12-2002: Ουδεμία

1-1-2003 έως 31-12-2006: Η ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΕΛΗ-ΚΑΛΛΙΑ του Γεωργίου, η ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΚΑΡΙΚΟΥ-ΜΠΙΜΑ του Δημητρίου, η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΡΚΟΥ-ΛΑΓΟΥ του Ελευθερίου, η ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΔΑΓΡΕ-ΟΡΦΑΝΟΥ του Ιεροθέου και η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΟΥΚΑ του Ιωάννου. Όλες από τον συνδυασμό του Δημάρχου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΥΡΚΟΥ του Δημητρίου.

1-1-2007 έως 31-12-2010: ΚΑΛΛΙΠΟΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ με τον συνδυασμό του Δημητρίου Στρατιώτη.

1-1-2011 έως 31-8-2014: Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ με τον συνδυασμό Ι. ΜΑΡΙΝΑΚΗ.

Και από την Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου: ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ και ΨΑΡΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ με τον συνδυασμό Ι. ΜΑΡΙΝΑΚΗ.

1-9-2014 έως 31-8-2019: Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΗ-ΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΡΗΓΑ ΕΛΕΝΗ, ΡΗΓΑ ΙΩΑΝΝΑ από τον συνδυασμό ΓΡ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου ΓΡΙΒΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του συνδυασμού Γ. ΜΠΕΡΔΕΛΗ.

1-9-2019 έως 31-12-2023: Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεγάρων ΛΟΥΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του συνδυασμού Κ. ΒΑΡΕΛΑ και ΡΗΓΑ ΕΛΕΝΗ, ΡΗΓΑ ΙΩΑΝΝΑ του συνδυασμού ΓΡ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Νέας Περάμου: ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ του συνδυασμού Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ και ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του συνδυασμού Κ. ΒΑΡΕΛΑ.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ:

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (πρώτη γυναίκα) Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων επί Δημαρχίας Γρηγόρη Σταμούλη και Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Γρηγόρη Σταμούλη. Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος» επί Δημαρχίας Γιάννη Μαρινάκη.

ΚΑΛΛΙΠΟΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχείας Δημητρίου Στρατιώτη.

ΚΑΚΑΡΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΩ (πρώτη γυναίκα) Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Χρυσοστόμου Σύρκου, Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Ιωάννη Μαρινάκη και Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜ επί Δημαρχίας Χρυσοστόμου Σύρκου.

ΨΑΡΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Ιωάννη Μαρινάκη.

ΡΗΓΑ ΕΛΕΝΗ: Αντιδήμαρχος σε δύο δημαρχιακές περιόδους Γρηγόρη Σταμούλη.

ΠΕΓΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου επί Δημαρχίας Γεωργίου Καστάνη.

ΡΗΓΑ ΓΙΑΝΝΑ: Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος» επί δύο δημαρχιακές περιόδους επί Γρηγόρη Σταμούλη.

ΚΑΣΤΑΝΗ-ΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ επί Δημαρχίας Γρ. Σταμούλη.

 

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

ΣΑΛΤΑ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ: Πρόεδρος της ΔΕΑΔΗΜ επί Δημαρχίας Δημ. Στρατιώτη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Πρόεδρος Παιδικού Σταθμού επί Δημαρχίας Δημ. Στρατιώτη.

ΚΑΤΡΑΚΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ: Πρόεδρος Παιδικού Σταθμού επί Δημαρχίας Δημ. Στρατιώτη.

ΜΠΟΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόεδρος της Επιτροπής Χώρων Άθλησης επί Δημαρχίας Χρ. Σύρκου.

ΟΡΦΑΝΟΥ-ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΛΑ: Πρόεδρος Παιδικού Σταθμού, ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΠΦΩ: Πρόεδρος Παιδικού Σταθμού (διορισμένες από το Υπουργείο Παιδείας)

 

 

ΜΑΡΔΙΤΣΑ ΓΚΟΒΕΝΗ

Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μεγαρέων στις Δημοτικές Εκλογές του 1959, σε ηλικία 60 ετών. Δεν εκλέχθηκε.

 

ΟΛΓΑ ΚΑΣΤΑΝΗ-ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων την δημοτική περίοδο 1983-1986.

 

ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την δημοτική περίοδο 2014-2019.

ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΚΑΡΙΚΟΥ-ΜΠΙΜΑ

Η πρώτη γυναίκα Αντιδήμαρχος του Δήμου Μεγαρέων στην δημοτική περίοδο 2003-2006.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 1994

Λουκά Αικατερίνη του Ιωάννου (εκλέχθηκε) & Λάγιου Ειρήνη του Ιωάννου με τον συνδυασμό Μ. Παπαγιάννη (δεν εκλέχθηκε)

Εκλογές 1998

Μπεναρδή Μαρία του Αθανασίου με τον συνδυασμό Α. Πέππα (δεν εκλέχθηκε)

Εκλογές 2002

Παπαγιάννη-Σακερλή Δήμητρα, Κοντοπούλου-Βασίλαινα Φιλιώ με τον συνδυασμό Α. Αρκουδάρη και Κουβά Παρασκευή του Ηλία, Στρατούρη-Ρούσση Δήμητρα με τον συνδυασμό Σ. Τσόκα (δεν εκλέχθηκαν)

 

Εκλογές 2006

Μπέη-Βόρδου Ισιδώρα, Παπαγιάννη-Σακερλή Δήμητρα, Κοντοπούλη-Βασίλαινα Φιλιώ, Πανταζή-Βασίλαινα Κλεονίκη με τον συνδυασμό Α. Αρκουδάρη, Βαρελά Αικατερίνη με τον συνδυασμό Γ. Λιάκου (δεν εκλέχθηκαν)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Εκλογές 2010

Πιπιλή Αικατερίνη υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό Γ. Κουμουτσάκου

Εκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος.

Εκλογές 2014

Σύρπα-Καρβέλα Ελευθερία με τον συνδυασμό του Π. Χαϊκάλη

Γκέκα-Σύρκου Ιωάννα με τον συνδυασμό του Η. Παναγιώταρου

Μενιδιάτη Αλεξάνδρα με τον συνδυασμό του Α. Παφίλη. (δεν εκλέχθηκαν)

 

Εκλογές 2019

Μιχάλαρου Μαρία του Ανδριανού με τον συνδυασμό της Ρ. Δούρου

Μενιδιάτη Αλεξάνδρα του Ιωάννου με τον συνδυασμό Ι. Προτούλη (δεν εκλέχθηκαν)

 

Κατερίνα Λουκά

Πρώτη γυναίκα Μεγαρίτισσα Nομαρχιακή σύμβουλος κατά την περίοδο 1994-1998

Κατερίνα Πιπιλή

Πρώτη γυναίκα Μεγαρίτισσα Περιφερειακή Σύμβουλος την περίοδο 2010-2014

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικός Περίπατος με Χριστουγεννιάτικα διηγήματα και προβολή κινηματογραφικής ταινίας

Προσλήψεις 24 ατόμων για το Βυζάντειο Ωδείο Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Εκπτώσεις με προσδοκίες επίσημα την Δευτέρα