ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

 

“ΟΧΙ στις «υποσχέσεις» και τον εφησυχασμό

Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής”

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Συνεχίζεται, παρά τις κυβερνητικές «υποσχέσεις» – προεκλογικές και μετεκλογικές – η απαράδεκτη κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Αν και ο οργανισμός του Κέντρου Υγείας Μεγάρων προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, σήμερα εργάζονται μόνο 2 μόνιμοι ( ο ένας έχει μεταφερθεί από το Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου) και ένας επικουρικός.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες γιατρών, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, γυναικολόγος ή ψυχίατρος. Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, μόνο μία επικουρική ακτινολόγος και μια μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του κέντρου υγείας.

Αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.

Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του κέντρου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ Κέντρου Υγείας και Μονάδας Υγείας (ότι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ).

Προφανώς, με τέτοιες ελλείψεις, το κέντρο υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, για παράδειγμα με τη λειτουργία υπηρεσιών σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στους εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεπερνούν τις 120) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως) με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του νοσοκομείου για το 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Στην προσπάθεια τους να «καθησυχάσουν» τους εργαζόμενους και κατοίκους, που δικαίως αγανακτούν και διαμαρτύρονται, αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών, μαζί με τον δήμαρχο και τον επικεφαλής δημοτικής παράταξης (στέλεχος της ΝΔ) επισκέφθηκαν πρόσφατα το Κέντρο Υγείας Μεγάρων και εξήγγειλαν την «εφημερία» για 22 μέρες μηνιαίως.

Δεν εξήγγειλαν όμως κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στελέχωση και ενίσχυση της φύλαξης του Κέντρου Υγείας, που είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή – για ασθενείς και υγειονομικούς – λειτουργία και τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Αντί για την ενίσχυση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό – με προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων γενικών γιατρών και παθολόγων και την αναμόρφωση του οργανισμού του Κέντρου υγείας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες – ανακοίνωσαν την πρόσληψη ενός μόνο επικουρικού γενικού γιατρού και την τρίμηνη μετακίνηση ενός γιατρού ανευ ειδικότητας.

Αντί για την ουσιαστική ενίσχυση της φύλαξης με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ανακοίνωσαν ότι η ομάδα ΔΙΑΣ «θα κάνει τα διαλείμματα της έξω από το Κέντρο Υγείας»

Ούτε κουβέντα δεν είπαν για την αναγκαία ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό ή τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απόλυση.

Ούτε κουβέντα δεν είπαν για τις ελλείψεις στις υπόλοιπες βασικές ιατρικές ειδικότητες, που είναι αναγκαίες για την 24ωρη πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Ενώ δεν έχουν λύσει ακόμη ούτε το πρόβλημα για την ενοποίηση του Κέντρου Υγείας και της πρώην Μονάδας Υγείας (πρώην μονάδα του ΙΚΑ).

Ούτε κουβέντα δεν είπαν για την ανάγκη να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να λειτουργήσουν Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.

Δεν παρέλειψαν, όμως, να ζητήσουν, για άλλη μια φορά, από τους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη» ή και, όπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενους, να «απειλήσουν» τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας να παραβιάσει τον επιτρεπόμενο αριθμό εφημεριών των γιατρών.

Ας μας απαντήσουν:

Μπορεί το Κέντρο Υγείας να έχει ασφαλή λειτουργία χωρίς καθημερινή εφημερία από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι – γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί κλπ);

Μπορεί το Κέντρο Υγείας να έχει ουσιαστική λειτουργία χωρίς καθημερινή 24ωρη λειτουργία των βασικών εργαστηρίων (π.χ. ακτινολογικό, αιματολογικό – βιοχημικό);

Μπορεί το Κέντρο Υγείας να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό, διοικητικό και παραιατρικό προσωπικό;

Είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής για υγειονομική περίθαλψη. «Τους καίει» μόνο να καθησυχάσουν την δίκαιη αγανάκτηση και να εμποδίσουν να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργανωμένη δράση και διεκδίκηση για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

Ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας. Γι’ αυτό, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 4 εκατ. ευρώ, ενώ η προγραμματική θέση της ότι «τα κέντρα υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης» είναι σίγουρο θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων και χαρατσιών στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών.

Οι κάτοικοι, όμως, της ευρύτερης περιοχής έχουν ανάγκη και δικαιούνται ένα πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Όχι μόνο ένα «σταθμό» όπου απλά θα κάνουν «στάση» πριν διακομισθούν στο κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς, για να διεκδικήσουμε:

► να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό το κέντρο Υγείας Μεγάρων, ξεκινώντας από την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.

► να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να λειτουργήσουν Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.

► να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γραμματέας

 Βαρδαβάκης Μανώλης                                                Ιωαννίδης Παναγιώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψἠφισμα Τοπικού Συμβουλίου κατά των γεωτρήσεων βωξίτη

“Ρύπανση του περιβάλλοντος και του δημοσίου διαλόγου”

«Τώρα»: «Οι πρώτες ήττες της διοίκησης Σταμούλη»