Εδώ και χρόνια προσπαθώ να προάγω ότι: το πρώτο πράγμα που μας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση είναι η έλλειψη της «πολιτικής σκέψης» αλλά και η ανυπαρξία του «πολιτικού διαλόγου», άμεσα, εντός της κοινωνίας.
Η έλλειψη αυτή σηματοδοτεί ότι οι ιδέες, οι προτάσεις, οι απόψεις που προέρχονται από το υπάρχων πολιτικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολό τους δεν είναι προϊόντα πολιτικού διαλόγου από τα κάτω, αλλά είναι προϊόντα της κυρίαρχης, μη πολιτικής σκέψης, με βάση τις ιδεολογίες – ιδεοληψίες που πηγάζουν βέβαια από τα συμφέροντα του σύγχρονου – απόλυτου – καπιταλισμού.
Αυτός ο καπιταλισμός για να επικυρωθεί πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσει τον «πολιτικό διάλογο» που διαμορφώνει την «πολιτική σκέψη» που με την σειρά της διαμορφώνει την «πνευματική κυριαρχία», (*) έτσι ώστε να μπορέσει να ανακαλέσει σχεδόν αυτόματα και την Εθνική κυριαρχία, που είναι τελικά το ζητούμενο του. Διότι σε ένα κυρίαρχο κράτος δεν είναι εύκολο να κάνεις μπίζνες και από αυτές να έχεις υπερκέρδη, ακόμη και αν έχεις εξαγοράσει τους πολιτικούς.
Η Ελλάδα μας (οι πολιτικοί της) από τις 6-5-2010 έχει παραχωρήσει την ασυλία της, λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας, στους δανειστές της. (βλέπε πρώτο μνημόνιο). Επομένως ΔΕΝ αποφασίζει από μόνη της για τα ζητήματά της πάρα μόνο με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών ανάλογα με τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. (βλέπε τρίτο μνημόνιο)
Η ανυπαρξία αυτού του διαλόγου, η οποία αποφέρει και την απώλεια της «πνευματικής κυριαρχίας», φέρει επίσης την αντίληψη ότι οι προτάσεις των πολιτικών παρατάξεων που είναι είτε στα προγράμματα τους είτε στην εφαρμογή, να θεωρείται ότι οποιαδήποτε πρόταση είναι «εφαρμόσιμη» (λόγω χρηματοδότησης από κάπου), αν μάλιστα είναι και προοδευτική, ότι έτσι εκπροσωπούν το κοινό καλό, και αφού απουσιάζει η «κρητική σκέψη» το κάνει να είναι αυτόματα και σωστό.
Στην προεκλογική περίοδο όλες οι παρατάξεις είχαν σαν πρώτο στις υποσχέσεις τους την πολεοδόμηση της Βαρέας και το θεωρούσαν σαν ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο.
Είναι όμως έτσι;;.
Ή μάλλον να το διατυπώσω καλύτερα.
Είναι ανάπτυξη για τα Μέγαρα;;.
ΟΧΙ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ.
Πολεοδομικά και σαν ειδικός, δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Όπως και να έχει το θέμα η πολεοδόμηση μιας περιοχής είναι τρόπος ανάπτυξης της.
Σαν πολίτη(ς)κός όμως έχω σοβαρές αντιρρήσεις.
Ο καθηγητής μου Bernardo Secchi, στο μάθημα της πολεοδομίας 2, μας έλεγε ότι η πολεοδομία γίνετε επιστήμη όταν ο μελετητής σκέπτεται και πολιτικά, γιατί απλά το έργο του απευθύνεται στην «Πόλις», με όλη την σημασία της.
Στο θέμα μας και στο γιατί ΑΥΤΗ την στιγμή η πολεοδόμηση της Βαρέας είναι άκρως ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ έργο, είναι ακριβώς γιατί αυτή η πρόταση δεν έχει να κάνει με τίποτα με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, πάρα μόνο με ένα ακόμη ξεπούλημα της γης μας στα συμφέροντα του καπιταλισμού των αγοραπωλησιών. (Real Estate).
Γιατί;;.
Ζούμε εν έτει 2023, και δεν γίνετε να δικαιολογούνται σκέψεις που αφορούν μια άλλη εποχή. Η «κρητική σκέψη» επιβάλει την αμφισβήτηση όλων των πράξεων που γίνονται με πρωτοβουλία της εξουσίας. Πλέον είναι σίγουρο οτι «αυτή», λειτουργεί αποκλειστικά με τα συμφέροντα των «αγορών». (βλέπε επίσης τρίτο μνημόνιο).
Άρα, και αν παρατηρήσουμε το τι γίνετε στα Εξάρχεια, τι γίνετε στα κοσμικά νησιά μας, τι γίνετε γενικώς στην χώρα μας, δεν γίνετε να μην αντιληφθούμε το τεράστιο χρηματιστικό «πανηγύρι» που γίνετε. Δεν μπορεί να μην περάσει από το μυαλό μας στο γιατί μετρά από 20 χρόνια εγκρίθηκε το ΓΠΣ με αυτές τις χρήσεις. Ποιον εξυπηρετούν και γιατί τώρα, που ανθίζουν τα χρηματιστήρια γης;.
Άρα, ένας λογικός άνθρωπος δεν γίνετε να μην καταλάβει ότι αυτή η πολεοδόμηση ΔΕΝ απευθύνεται στους Μεγαρίτες, αλλά ΞΕΚΑΘΑΡΑ, στα αντίστοιχα «επενδυτικά κεφάλαια».
Βέβαια το υπαρκτό πολιτικό σύστημα που έχει μαλώσει με την «λογική» αλλά ΚΑΙ με την «πολιτική», όπως βέβαια και εμείς, δεν μπορεί με τίποτα να σκεφτεί «κρητικά».
Γιατί δυστυχώς, αν δεν είχαμε μαλώσει και εμείς, δεν θα οδηγούμαστε σε μια ακόμη αποτυχία των κινητοποιήσεων για την διέλευση των φορτηγών LNG. Δεν θα θεωρούσαμε την πολεοδόμηση της Βαρέας αναπτυξιακό έργο για τα Μέγαρα.
Συμπολίτες, δεν είναι εποχές για εφησυχασμό και λόγω της νέας διοίκησης του Δήμου.
Μακάρι ο Σταμούλης να ήταν το μοναδικό αγκάθι. Δεν είναι έτσι.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ.
Είναι εποχές για εξεγέρσεις με αυτοοργάνωση κατά τα πρότυπα του 1973.
Μην περιμένουμε το υπάρχων πολιτικό σύστημα να ανοίξει κανέναν πολιτικό διάλογο. Αυτό, θα πρέπει να το κάνουμε εμείς με αυτοοργάνωση και με πίστη στους εαυτούς μας, για την ανάκτηση καταρχήν της «πνευματικής μας κυριαρχίας».
Οι επιθέσεις που δεχόμαστε από την «οργανωμένη» εξουσία, θα συνεχιστούν μέχρι του τέλους.
Πρέπει αυθόρμητα, από μόνοι μας, να προχωρήσουμε στην οργάνωση της κοινωνίας μας και να στείλουμε τρανταχτό μήνυμα ότι στα Μέγαρα κάνουν κουμάντο οι ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ και όχι οι «εκπρόσωποί» τους.
Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω σαν «νοικοτσίρηδες» και να πάρουμε τις αποφάσεις μας που δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα για την ανάκτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Αυτό διδάσκει η ιστορία μας.
Με τιμή
Κώστας Αν. Δέδες
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Συντονιστής της Τ.Ο Ε.ΠΑ.Μ Δήμου Μεγαρέων
Πρώην Υποψήφιος βουλευτής με την “Συμμαχία Ανατροπής” στην Δυτική Αττική
(*) «πνευματική κυριαρχία»:
είναι η ανάκληση της «εξάτμισης» της καθαρής σκέψης και του διαλόγου.