Θέσεις

“Ο μηδενισμός μεταβάλλεται σε πανδημική ψυχοπάθεια στο σύγχρονο κόσμο”

Πάρα πολλοί ψυχολόγοι, ψυχολογούντες, έχουν έτοιμοι τη συνταγή για κάθε νόσο. Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η κοινωνία μας είναι ετοιμοθάνατη.

Επειδή ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ έχει διαπεράσει πλέον το επίπεδο των θεσμών και έχει εγκατασταθεί στον πυρήνα του ανθρώπου, όπου διασπά εκ των έσω την εξατομικευμένη προσωπικότητα, μεταβάλλοντάς την σε άμορφο χυλό. Στη θέση της άλλοτε “προμηθεϊκής” θέλησης για δύναμη, που χαρακτήριζε τον νεωτερικό άνθρωπο στην ανοδική πορεία του πολιτισμού, έχει μείνει η αγχώδης αναζήτηση νέων, ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΝΕΩΝ, ΗΔΟΝΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΥΤΟΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ. “Στο ένα άκρο του πρόκειται για ένα είδος λαιμαργίας, μια ακόρεστη ζήτηση  για περισσότερα. Στο άλλο άκρο είναι ΕΝΑ ΚΡΑΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ, ΔΕΙΛΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ  ΘΑΝΑΤΟ“. Ο μηδενισμός μεταβάλλεται έτσι σε πανδημική ψυχοπάθεια στο σύγχρονο κόσμο. Είναι ασθένεια κοινωνική. ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Η θεραπεία της  δεν εξαρτάται πλέον ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΜΩΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΨΥΧΩΝ:  ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ/ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Θ. ΖΙΑΚΑΣ

Σχόλιο, το κωμικοτραγικό είναι, ότι είμαστε ο μοναδικός λαός στον κόσμο, που έχουμε αυτήν την ιστορική εμπειρία. Αυτήν την εμπειρία την απωθούμε βλακωδώς και είναι η εμπειρία του “περάσματος” από την αρχαία Ελληνική, στη Χριστιανική, από το ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Αυτή η μετάβαση “δώρισε”  στη Ρωμηοσύνη (είναι ο οικουμενικός ελληνισμός), χίλια χρόνια πρωτοπορία στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αυτόν τον Πολιτισμό φοβούνται οι Φράγκοι , οι Γότθοι, οι Ούνοι ,οι Τούρκοι. Γι΄αυτό εναντιώθηκαν στην επανάσταση του ’21. Αποστολή των Βαυαρών ήταν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά  και να διαγράψουν από την μνήμη μας τη ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ.

 

Λουκάς Μπισταράκης

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

Συμβολισμοί στα τοπικά μας έθιμα

Η Εποχή των Τεράτων

Aleka Stamatiadi