Πολιτική Σημαντικότερα

Η ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ: “Ξεπούλημα” ή “προς όφελος των δημοτών”;

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων

Γρ. Σταμούλης: «Κάναμε αυτό που διαχρονικά έκαναν όλες οι διοικήσεις»

Τέλη Ιουλίου 2021, μετά από μια δεκαετία και μια χρονιά εκκαθάρισης, 11 χρόνια μετά την απόφαση να λυθεί η ΔΕΥΑΜ από την διοίκηση Δημητρίου Στρατιώτη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύμβαση για τη μεταβίβαση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ και το ουσιαστικό κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ.

Συγκεκριμένα, η υπογραφή σύμβασης μεταβίβασης και παράδοσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ακαθάρτων και του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλης των Μεγάρων, του Δημοτικού Δικτύου Αποχέτευσης της πόλης της Νέας Περάμου, των Δημοτικών Δικτύων Ύδρευσης των περιοχών Κινέττας, Βλυχάδας (Άγιος Παντελεήμονας), Νέας Ζωής, Κονδυλίου, Κουμινδρίου, Λάκκας, Άγιας Τριάδας, Ήρεμου Κύματος και Πάχης του Δήμου Μεγαρέων και για την αναγνώριση οφειλών του Δήμου Μεγαρέων προς την Ε.ΥΔ.Α.Π .A.E. ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων κατά πλειοψηφία 18 επί 20 ψηφισάντων, 2 κατά , 1 παρών (Αντ. Χοροζάνης).

Στη συζήτηση της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021 κατατέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους θέσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση τόσο της ΔΕΥΑΜ όσο και του Δήμου Μεγαρέων.

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» της προθεσμίας των 4.000.000

Αρχικά, η αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή του θέματος της σύμβασης ΔΕΥΑΜ-ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα ο Κλεάνθης Βαρελάς που για το λόγο αυτό, γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση του συνδυασμού να δοθεί αναβολή για να συζητηθεί από κοινού η σύμβαση, αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του ανέφερε το επείγον της απόφασης, υπό την πίεση της χρηματοδότησης των 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ΔΕΥΑΜ: «για να καλύψουμε το χρέος της ΕΥΔΑΠ, μας έχει διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών 4.016.000 ευρώ για να καλύψουμε το χρέος και να παραχωρήσουμε τα δίκτυα, λήγει 31 Ιουλίου, η προθεσμία των ληξιπρόθεσμων, περιμένουν αυτό το συμβούλιο να βάλουν τα χρήματα στην ΕΥΔΑΠ να καλύψουν το χρέος. Αναβολή του θέματος τινάζει στον αέρα και χάνει ο δήμος τα 4 εκατ. και η λύση πάει περίπατο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες ατέλειες στη σύμβαση, το έχουμε παλέψει. Η σύμβαση καλύπτει όλες τις ανάγκες στο πολυτιμότερο αγαθό, θα λυθούν όλα τα προβλήματα ύδρευσης σε οικισμούς και φθηνά. Αν το αναβάλλουμε, διακυβεύονται τα 4 εκατ. που θα χαθούν».

Ο Αντ. Χοροζάνης επεσήμανε ότι «με εκβιασμούς περνάτε θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, συμφωνώντας με την αναβολή».

Ο Γ. Μπερδελής τόνισε ότι «αν έχουμε καταληκτική ημερομηνία 31/07 για να πάρουμε την επιχορήγηση των 4 εκατ. δεν νομίζω ότι για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και αν μας εκβιάζουν ή πρέπει να ξαναδούμε την σύμβαση, μπορούμε να χάσουμε τα 4 εκατ. είναι σωστότερο να μη χαθεί η επιχορήγηση. Ο δήμος δεν είναι σε τέτοια κατάσταση οικονομική».

Αναβολή πρότεινε και ο Γ. Στρατούρης λέγοντας ότι «οι ανακοινώσεις για τα 4 εκατ. ευρώ έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό και έρχεται μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι ένα θέμα που αφορά την περιουσία του δήμου, είναι τεράστια και η πρόσκληση έχει βγει έξι μέρες πριν, κρινόμαστε οι σύμβουλοι, οι επικεφαλής-εν δυνάμει Δήμαρχοι και πάμε σε αυτές τις συνθήκες να συζητήσουμε ένα θέμα τόσο σοβαρό».

O Κλ. Bαρελάς ανέφερε ότι υπάρχουν «κενά στη σύμβαση»: «Η παράδοση των δικτύων γίνεται με μικρό όφελος για τον δήμο, να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα ή η ΕΥΔΑΠ να κάνει κάποιο κοινωφελές έργο για τον δήμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην ΔΕΥΑΜ γιατί η σύμβαση δεν τους εξασφαλίζει. Η ΔΕΥΑΜ προμηθεύεται από την περιοχή μας τα οποία διάφορα υλικά κόστους 50.000 ευρώ το μήνα, 600.000 ευρώ το χρόνο. Δίνοντας την ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ αυτό το ποσό φεύγει από τα καταστήματά μας».

Γρ. Σταμούλης: «Πολλαπλά οφέλη για τους δημότες»

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα είναι φτηνότερο το κόστος του νερού για τους δημότες και ακόμα ότι θα υδροδοτηθούν πολλοί οικισμοί του Δήμου Μεγαρέων από την ΕΥΔΑΠ, όπως η Κινέτα, ο Καβελάρης, κ.ά. «Η σύμβαση διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών με πολλαπλά οφέλη. Έχουμε καταφέρει να κοστολογηθεί ο βιολογικός με 3.750.000 ευρώ διότι ακόμα και η επιτροπή που όρισε ο Δήμος να κοστολογήσει τον βιολογικό προκειμένου να τον πουλήσουμε στην ΕΥΔΑΠ. Το ποσό παραμένει 3.750.000 που πρέπει να πληρώσει η ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο και το χρέος που έχουμε εμείς προς την ΕΥΔΑΠ 5.250.000. Από αυτά τα 4.016.000 τα πληρώνει το υπουργείο εσωτερικών με την προϋπόθεση μεταβίβασης των δικτύων και επειδή έχει μπει στα ληξιπρόθεσμα, η καταληκτική ημερομηνία είναι 31 Ιουλίου. Για να πληρωθούν αυτά τα 4 εκατομμύρια και να εκπέσουν, να μείνει το 1 και κάτι χρέος στην ΕΥΔΑΠ και να έχουμε να εισπράξουμε τα 3.750.000 χωρίς να υπάρχει ο όρος να συνεχίζουν να μας δίνουν νερό μέχρι να συμψηφιστεί. Θα μπουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου. Μέσα στη σύμβαση προβλέπεται να δημιουργηθεί γραφείο τεχνικών και τεχνικό τμήμα. Θα συνεχίσει να υπάρχει στα Μέγαρα γραφείο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και ομάδα τεχνικών που θα επεμβαίνουν για οποιαδήποτε βλάβη. Θα συνεχίσουν να παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες με έξοδα της ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται να υδροδοτήσει και τον Βαρδάρη και τον Καβελάρη με δεδομένο ότι το νερό προς την Κινέτα πηγαίνει, άρα είναι εύκολο να υδροδοτήσει και αυτές τις περιοχές. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα η ΕΥΔΑΠ. Αν δεν μεταφέρουμε τα δίκτυα δεν μπορεί να παρέμβει στα όρια του δήμου. Αφού η ΕΥΔΑΠ φέρνει το νερό με τέτοιο αγωγό, την συμφέρει να έχει πελάτες. Είναι εύκολο για την ΕΥΔΑΠ να υδροδοτεί περιοχές.

Δεσμεύεται να υδροδοτήσει Αγία Άννα, Πευκενέα και Ζάχουλη με την προϋπόθεση ότι θα πάει το νερό στο Αλεποχώρι που δεν είναι μόνο δικό μας ενδιαφέρον αλλά ξύπνησε και ο Δήμος Μάνδρας, γιατί Αλεποχώρι δεν είναι μόνο δήμος Μεγαρέων.

Όσον αφορά το προσωπικό, αφορά το τεχνικό προσωπικό που είναι του δήμου, άρα αν οτιδήποτε πάει στραβά είναι υπάλληλοι του δήμου απλά θα τους παραχωρήσουμε γιατί εξυπηρετεί κι εμάς να υπάρχουν γνώστες του δικτύου να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων και αυτούς τους πληρώνει η ΕΥΔΑΠ και εξασφαλίζει κάτι που δεν φαίνεται μέσα στη σύμβαση, και τα 15 άτομα που εργάζονται για τη ΔΕΥΑΜ θα τα προσλάβει η ΕΥΔΑΠ. Το προσωπικό εξασφαλίζονται γιατί μετά από αυτήν την απόφαση εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης και δεν πρόκειται να υπογράψω σύμβαση αν δεν εξασφαλιστούν οι 15.

Η ΕΥΔΑΠ κοστολογεί τους πολίτες 0,35 ευρώ και τον Δήμο τον κοστολογεί με 0,49 ευρώ το κυβικό που ο δήμος έχει την υποχρέωση για τους καταμετρητές, τις βλάβες, τις απώλειες. Καταλαβαίνετε τι δυσβάσταχτο είναι να αγοράζει με 0,49 το κυβικό όταν η ΕΥΔΑΠ με την ισχύουσα νομοθεσία το δίνει στους πολίτες 0,35 και έχει και την ευθύνη της συντήρησης.

Για τους πολίτες είναι πολύ ωφέλιμη η μεταβίβαση των δικτύων, θα έχουν πολύ φτηνότερο νερό και φαντάζομαι ότι και καλύτερες υπηρεσίες, γιατί η ΕΥΔΑΠ είναι εξειδικευμένη επιχείρηση με τεράστιες δυνατότητες που θα λύσει όλα τα προβλήματα των οικισμών. Π.χ. προς το ήρεμο Κύμα που κάθε καλοκαίρι έχουμε προβλήματα, περνά κοντά αγωγός της ΕΥΔΑΠ, αμέσως μπορούν να δώσουν κι άλλη παροχή, όπως και από το Καντήλι. Όλοι οι οικισμοί θα λύσουν άπαξ διά παντός το πρόβλημα που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες. Φτηνό και άφθονο νερό προς όφελος όλων των πολιτών γιατί και την ΕΥΔΑΠ την συμφέρει να πουλάει και να κερδίζει.

Επίσης το πρόβλημα που έχουμε με τις συνδέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα θα αναλάβουν να τις φτιάξουν που δεν είναι στις δυνατότητες του Δήμου και πληρώνουμε και του κόσμου τα λεφτά συνέχεια με τις βλάβες και τις επιδιορθώσεις, θα λυθεί και αυτό το θέμα. Για το θέμα της Κινέτας που είναι πάρα πολύ σοβαρό και αν δεν μεταβιβάσουμε τα δίκτυα θα είναι ημιτελές το έργο της Κινέτας. Αν δεν μεταφέρουμε τα δίκτυα δεν μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε έργο. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και δεν αφορά μόνο το σχέδιο, δεν θα υδροδοτήσουν μόνο το σχέδιο της Κινέτας, θα υδροδοτήσουν και όλους τους οικισμούς. Η μελέτη για την Κινέτα προβλέπει δίκτυο περίπου 100 χιλιομέτρων, ένα δίκτυο όσο είναι των Μεγάρων, επειδή εκεί είναι πιο μεγάλες οι αποστάσεις. 100 χιλιόμετρα δίκτυο ύδρευσης θα καλύψει όλες τις περιοχές.

Η μεταβίβαση δεν έγινε νωρίτερα γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει, απαιτεί χρόνο κι άλλες διοικήσεις προσπάθησαν, γιατί αυτό έπρεπε να γίνει, αλλά υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις και από τον τρόπο που ήθελε η ΕΥΔΑΠ να πάρει τα δίκτυα και για αυτό υπήρχε αυτή η καθυστέρηση.

Το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ διαχρονικά είναι τεράστιο. Από το 1999 που ήρθε η ΕΥΔΑΠ και έφερε το νερό στον Δήμο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι διοικήσεις δεν πλήρωναν ποτέ το νερό και ερχόταν το Υπουργείο Εσωτερικών και κάλυπτε αυτά τα ποσά. Δεν νομίζω ότι είναι κακό που το υπουργείο εσωτερικών διέθεσε γύρω στα 40 εκατομμύρια για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου. Ανάγκες του Δήμου σημαίνει ανάγκες των πολιτών. Το ότι η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο είναι γνωστό. Η τιμολόγηση είναι πολύ πιο συμφέρουσα.

Δεν θα πάρουμε απόφαση να εμπορευματοποιήσουμε το νερό με την μεταβίβαση των δικτύων. Γιατί τώρα δεν πληρώνουν οι πολίτες για το νερό; Και τώρα πληρώνουν και μάλιστα ακριβά. Στην ΕΥΔΑΠ θα πληρώνουν πιο φτηνά. Ο Δήμος τιμολογεί στους πολίτες 0,58 ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 0,35 ευρώ το κυβικό. Και ο λόγος είναι προφανής. Γιατί ο Δήμος αγοράζει 0,49 και πληρώνει συντήρηση, απώλειες.

Όσον αφορά το Μάζι κάνουμε ενέργειες να αυξήσουμε τις ποσότητες του νερού, αν χάνεται το νερό από την πηγή, και θα Γιώργος Κουμπέτσος: «Κάνοντας μικροπολιτική, καταφέραμε να χάσουμε την περιουσία του Δήμου»

Ο Γιώργος Κουμπέτσος κατέκρινε την μειωμένη εκτίμηση των δικτύων και περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΥΑΜ: «Ήρθε ένα θέμα όπως να’ναι, ό, τι να’ναι… Ο Δήμαρχος για αυτό το θέμα που φέρνει σήμερα θα λογοδοτήσει» είπε αναφερόμενος στα έργα προηγούμενων διοικήσεων όπως την αποχέτευση, το δίκτυο ύδρευσης που συνολικά περίπου έχουν κοστίσει 50 εκατομμύρια. «Είναι αλήθεια ότι το δίκτυο ύδρευσης είχε διαρροές αλλά με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης έχουν μηδενιστεί. Οι προηγούμενες διοικήσεις χρέωσαν για την ΔΕΥΑΜ 20 εκατ. Και η σημερινή διοίκηση σε 6 χρόνια χρέωσε με 17 εκατομμύρια από την ΔΕΥΑΜ. Αν εσείς ολοκληρώσετε την θητεία σας θα τα έχετε ξεπουλήσει όλα. Απορώ πως δεν κάθεστε στο σπιτάκι σας και θέλετε να ασχολείστε με την πολιτική. Η ΔΕΥΑΜ είναι μια μη κερδοφόρα, θα έρθει λοιπόν η ΕΥΔΑΠ που είναι κερδοφόρα, θα μας κάνει τη χάρη να αναλάβει αυτή τη ζημιογόνο ΔΕΥΑΜ, τους κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους; Τους δώσαμε δηλαδή το μουτζούρη; Νομίζω όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ούτε εσείς πιστεύετε αυτά που λέτε. Πώς θέλετε να τα πιστέψει ο κόσμος; Αποτύχατε. Νομίζετε ότι θα πάτε σε ένα πανηγύρι, θα φάμε, θα πιούμε, θα χορέψουμε και όλα μέλι γάλα. Τον λογαριασμό ποιος θα τον πληρώσει. Δυστυχώς κάνοντας μικροπολιτική, καταφέραμε να χάσουμε την περιουσία του Δήμου που ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια και πλέον, θα χάσουμε και ένα μονοπώλιο, 40.000 κάτοικους που θα πάνε στην ΕΥΔΑΠ, για να μας κάνουν τη χάρη. Κορόιδα είμαστε εμείς, που επιλέξαμε να κάνει διοίκηση ο κ. Σταμούλης. το υδροδοτήσει ο Δήμος».

Γ. Μπερδελής: «Ο Δήμαρχος παίζει τον Δήμο στα ζάρια»

Τονίζοντας ότι η διοίκηση προσβλέπει στις επιχορηγήσεις των χρεών που δημιουργεί η ΔΕΥΑΜ, ο Γ. Μπερδελής επεσήμανε ότι θα πάψει ο εκάστοτε Δήμαρχος να παίζει το δήμο στα ζάρια. Πριν ένα μήνα περίπου, θριαμβολογώντας ο Δήμαρχος είχε γράψει «δικαιώθηκε η οικονομική μας πολιτική» εννοούσε αφού πήρανε 4 εκατομμύρια ξανά επιχορήγηση για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜ».

«Θεωρώ ότι οι πολίτες του δήμου μας θα έχουν και φθηνότερο νερό και καλύτερες υπηρεσίες, πρόσθεσε ο Γ. Μπερδελής. Πέρα από τις καλύτερες παροχές και το λιγότερο νερό, πλέον κανένας δήμαρχος όπως έκανε ο σημερινός δεν θα παίζει τον δήμο στα ζάρια. Περιμένοντας μήπως και η κυβέρνηση του δώσει χρήματα και πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η θριαμβολογία του κ. δημάρχου ότι δικαιώθηκε η οικονομική πολιτική μόνο θλίψη δημιουργεί. Διότι κ. Δήμαρχε αρχίζω να προβληματίζομαι τι σημαίνει πατριώτης. Δεν ξέρω αν πατριώτης σημαίνει όταν κατέχω μια θέση ευθύνης, δημιουργώ χρέος και περιμένω το κράτος άρα λεφτά δικά μας, να μου εξασφαλίσει επιχορηγήσεις για να ξεχρεώσω. Ούτε πατριωτισμός σημαίνει ότι συνειδητά μένει εδώ και χρόνια η επιχείρηση ανοιχτή ενώ μπορούσε να είχε κλείσει. Όταν για πρώτη φορά πήραμε νερό από την ΕΥΔΑΠ, το 1999, και μέχρι το 2014, είχαν συσσωρευτεί χρέη περίπου 21 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜ με όλους τους διοικητές και τους δημάρχους έμπαινε περίπου 1.200.000 ευρώ το χρόνο μέσα.

Εσείς στα 6,5 χρόνια τη χρεώσατε με 16. 731.000 ευρώ. Δηλαδή 2,5 εκατ. Το χρόνο. Δεν ξέρω αν για αυτή την οικονομική πολιτική σας μπορείτε να επαίρεστε αλλά το να διπλασιάσεις χρέη που τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αυτό μόνο πατριωτισμός δεν είναι. Σήμερα όπως τρέχουν τα χρέη που σημαίνει 220.000 ευρώ το μήνα και μέχρι η ΕΥΔΑΠ να πάρει απόφαση για αυτό που σήμερα εμείς ψηφίζουμε, που θα περάσει ένα τρίμηνο-τετράμηνο στην καλύτερη περίπτωση, μαζί και με τη διαφορά που έχουμε από τα 5.250.000+48.000 οι προσαυξήσεις, 5,5 εκατομμύρια οφειλές, από αυτά λοιπόν θα μείνουν 1.800.000 από τα 3.750.000 ευρώ που έχουν κοστολογήσει τον βιολογικό, συν 600-700.000 αν πάρει ένα τρίμηνο-τετράμηνο μέχρι να υπογραφεί από το συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, θα φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια, στην καλύτερη περίπτωση. Άρα, κ. Δήμαρχε, για να κάνετε την πολιτική σας μέσω της ΔΕΥΑΜ ο δήμος όχι μόνο κινδύνευσε, τον παίξατε στα ζάρια, να φτάσει σε σημείο να του κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία αλλά σπαταλήσατε και από το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του βιολογικού καθαρισμού 2,5 εκατομμύρια και αυτά είναι ταμείο του δήμου. Αυτό επιτύχατε κ. Δήμαρχε. Πάλι καλά που έστω και αργά κλείνουμε και μεταφέρουμε την ΔΕΥΑΜ, γιατί αν δεν ήταν η κεντρική διοίκηση να δώσει 35-40 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε πού θα είχε πάει ο Δήμος».

Γ. Πομώνης: «Πρέπει να σταματήσουν τα σκάνδαλα και η διαφθορά της ΔΕΥΑΜ»

Ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι «Η ΔΕΥΑΜ παρήγαγε και σκάνδαλα κατασπατάλησης χρήματος, διαπλοκή, διαφθορά και βέβαια αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν. Βέβαια, δεν είναι φαινόμενο μόνο των Μεγάρων. Αν ψάξεις τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδος το 90% έχουν αυτά τα προβλήματα. Εμείς εδώ στην Αττική έχουμε την ΕΥΔΑΠ και είμαστε μάλλον ο τελευταίος Δήμος ο οποίος συνδέεται με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αν είναι καλύτερη η ΕΥΔΑΠ απέναντι στον πολίτη, αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπαίνει δίλημμα. Εκείνο το οποίο μπαίνει προς συζήτηση είναι οι όροι της σύμβασης.

Ο κ. Δήμαρχος μου απάντησε ότι δεν διασφαλίζονται οι δεσμεύσεις και αν τις καταπατήσουν θα πάμε στα δικαστήρια. Για εμένα υπάρχει μια άλλη λύση, ένα μνημόνιο, όπου θα περιγράφονται όλες οι δράσεις που θα αναλάβει η ΕΥΔΑΠ και όλες οι δεσμεύσεις που μπορεί να οριστούν με χρονοδιαγράμματα και όσες δεν μπορούν να οριστούν με χρονοδιαγράμματα θα είναι δεσμευτικές, δηλαδή οι εργαζόμενοι μέχρι πότε θα διατηρηθεί η σχέση εργασίας τους, μέχρι πότε θα λειτουργεί γραφείο εδώ. Έχουμε στο περιβαλλοντικό και στο κομμάτι της ύδρευσης ζητήματα. Δεν θα πρέπει να περιγραφεί πότε θα γίνει η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου που είναι σε άθλια κατάσταση της Νέας Περάμου και των οικισμών; Δεν θα πρέπει να περιγραφεί σε ένα χρονοδιάγραμμα δεσμευτικό πότε θα αναβαθμιστεί ο βιολογικός καθαρισμός των Μεγάρων και θα γίνει τριτοβάθμια επεξεργασία, δεν θα πρέπει να περιγραφεί η αναγκαιότητα διαχείρισης των λυμάτων της Κινέτας και του Αλεποχωρίου, δυο περιοχές που αναπτύσσονται και λειτουργούν με βόθρους; Θα πρέπει να περιγραφούν όλα αυτά σε ένα μνημόνιο ώστε αν όσα αναφέρει η ΕΥΔΑΠ τα ανακαλέσει, τότε επικαλούμενοι πλέον πηγαίνοντας στα δικαστήρια θα έχουμε δεσμευτικό μνημόνιο, είναι ένα νομικό επιχείρημα για να δικαιωθούμε.

Όσον αφορά τις υποθέσεις που εκκρεμούν, έχουν να κάνουνε με τις οφειλές ιδιωτών στη ΔΕΥΑΜ, κ.ά., πρέπει να ξεκαθαριστούν. Καλώ τον Δήμαρχο στην τελική διαμόρφωση της σύμβασης να είναι παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει αναλάβει ο Δήμος για τη ΔΕΥΑΜ;» Ρώτησε ο Γ. Πομώνης.

Στη συνέχεια, ο Γ. Πομώνης έκανε λόγο για «Ξεπούλημα των δικτύων των 50 εκατ. για αυτό δεν θα συμβάλλουμε με την ψήφο μας στο ξεπούλημα των δικτύων. Τα δίκτυα έγιναν για την ωφέλεια των πολιτών, κατασκευάσθηκαν με ευρωπαϊκά χρήματα, όπως και τα δίκτυα που θα επεκταθούν.

Η ΔΕΥΑΜ έχει χρέος γιατί εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθαριότητας, για να προσληφθούν με αδιαφανείς διαδικασίες άτομα για την καθαριότητα, αυτό θα βρούμε μπροστά μας και όχι το ξεπούλημα.

Μια τέτοια σύμβαση δεν είναι μόνο μιας διοίκησης, είναι του δημοτικού συμβουλίου, είναι όλων των πολιτικών δυνάμεων και θα πρέπει ο δήμαρχος να κάνει κοινωνούς να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις προκειμένου στο τέλος στην οριστική σύμβαση, όλα τα ζητήματα, να τα έχουμε διασφαλίσει μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας ώστε αν ανακαλέσει η ΕΥΔΑΠ να μπορούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια με στοιχεία. Το θέμα του ισολογισμού εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜ χρήσης 2019-20 είχε καταψηφίσει από πλευράς του συνδυασμού «Τώρα» στην οικονομική επιτροπή ο Δ. Γεωργακής τονίζοντας ότι «συνεχίζει η υπέρ του δέοντος ζημιογόνα λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης, ενώ δεν γίνεται ξεκάθαρο ούτε στην έκθεση του εκκαθαριστή αλλά και ούτε από τις απαντήσεις του Δημάρχου, για ποιο λόγο χρειάζεται η νέα τριετής παράταση. Τα μεγέθη της ΔΕΥΑΜ, οι παρατηρήσεις του εκκαθαριστή ότι υπάρχει απώλεια νερού και κλοπές, η ξεκάθαρη απάντηση του εκκαθαριστή ότι συνεχίζουν να γίνονται προσλήψεις, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συνέχιση της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜ είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση του Δημάρχου προκειμένου να χρησιμοποιεί πολιτικά την εταιρεία εις βάρος της κοινωνίας, πράγμα που αποτελεί σκάνδαλο».

Κλ. Βαρελάς: «Έπρεπε να λάβουμε μέρος στη συζήτηση της σύμβασης γιατί έχει πολλά κενά»

Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «Η ΔΕΥΑΜ έχει μακρά ιστορία και η ιστορία αυτή δεν είναι πάντα με θετικά αποτελέσματα, έχει ζητήματα που κρύβουν σκιές. Δηλαδή, η ΔΕΥΑΜ δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που ιδρύθηκε, να προσφέρει νερό στην πόλη των Μεγάρων και να μπορέσει και να λύσει τα ζητήματα της αποχέτευσης. Η ΔΕΥΑΜ χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν από κάθε Δήμαρχο για να μπορέσει ρουσφετολογικά να εξυπηρετήσει κάποιες καταστάσεις. Όπως και για να καλύψει τρύπες που είχαν δημιουργηθεί στο δήμο. Όταν ο δήμος δεν έχει προϋπολογισμό πολλά υλικά τα προμηθεύεται από την ΔΕΥΑΜ. Έγιναν πάρα πολλές προσλήψεις από πολλούς δημάρχους και ιδιαίτερα από την τωρινή διοίκηση, προσλήψεις που κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας. Αυτό βεβαίως και είναι καλό. Όμως φόρτωσαν την επιχείρηση με πάρα πολλά χρέη γιατί την στιγμή που λέει ο δήμαρχος ότι δεν πληρώνονταν το νερό δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις και να πληρώνει τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να πληρώνει τους υπαλλήλους από τα λίγα χρήματα που λάμβανε από τους δημότες για το νερό και να μην μπορεί πληρώνει το νερό στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να γίνονται τα χρέη υπέρογκα και αυτή τη στιγμή ο Δήμος να κινδυνεύει να φορτωθεί όλος αυτό το χρέος και να έρθει σε πτώχευση. Γιατί εάν σήμερα δεν πάρουμε απόφαση, 31-07 θα έχανε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα αυτήν την απόφαση αναδοχής που έχουμε κάνει ο δήμος να φορτωθεί 4 εκατομμύρια ευρώ, που δεν μπορεί να το αντέξει.

Η σύμβαση που έρχεται σήμερα έχει πάρα πολλά κενά. Επιγραμματικά, το πρώτο είναι ότι παίρνει τα δίκτυα αλλά δεν δεσμεύεται ότι θα υδροδοτήσει ολες τις περιοχές, ήρεμο Κύμα, Καβελλάρη, Αλεποχωρίου, λέει ότι στο μέλλον θα το δει. Το δεύτερο είναι ότι ενώ πηγαίνει το νερό στην Κινέτα με αγωγό, δεν μας λέει αναλυτικά και επεξηγηματικά αν αναλάβει να φτιάξει το δίκτυο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και στη σύμβαση αυτό. Η ΔΕΥΑΜ προμηθεύεται υλικά από την περιοχή μας, γιατί να μην δεσμευθεί η ΕΥΔΑΠ να παίρνει υλικά από την περιοχή μας; θεωρώ ότι μπορούσε να γίνει μια κουβέντα με τους επικεφαλής των συνδυασμών ή με όλο το δημοτικό συμβούλιο, πριν η σύμβαση κατατεθεί.

Η ΔΕΥΑΜ δεν μπορεί να επιτελέσει έργο πλέον, θα μπαίνουμε συνέχεια «μέσα». Όμως θεωρούμε ότι έπρεπε να λάβουμε μέρος σε αυτή τη σύμβαση για αυτό αποχωρούμε και δεν θα ψηφίσουμε ούτε θετικά ούτε αρνητικά» κατέληξε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με όραμα» αποχωρώντας.

Σπύρος Νικολάου: «Καθαρός εκβιασμός»

«Η τελευταία πράξη του σκανδάλου ΔΕΥΑΜ γενικώς και για τη διαχείρισή της τα τελευταία επτά χρόνια κλείνει σήμερα με τον τρόπο που ήρθε το θέμα, που το γνωρίζαμε από τότε που το Υπουργείο Εσωτερικών είπε θα δώσει χρήματα για να κλείσει η ΔΕΥΑΜ, επεσήμανε ο Σπύρος Νικολάου, δημ. σύμβουλος του συνδυασμού «Μαζί με όραμα». Εσείς ως διοίκηση το φέρατε δυο μέρες πριν για να πείτε ότι αν δεν το ψηφίσουμε θα έχουμε πρόβλημα. Είχατε τόσους μήνες καιρό να φέρετε μια συνεννόηση με όλους τους επικεφαλής, αν δεν θέλατε όλο το συμβούλιο, μήπως διεκδικήσουμε κάτι άλλο. Σε αυτό το σκάνδαλο εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Είναι καθαρός εκβιασμός, έτσι όπως έρχεται το θέμα και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε.

Τι θα γίνει με τα χρέη αυτών που οφείλουν στην ΔΕΥΑΜ; Τώρα με τη σκανδαλώδη μεταβίβαση, ό, τι έχουμε ακριβοπληρώσει θα το δώσουμε τζάμπα στη ΔΕΥΑΜ. Ποιος θα πληρώσει και το όφελος παραμένει στον δήμο;».

Άγγελος Μακρυγιάννης: «Βάζουμε σειρά σε ένα χρόνιο αλαλούμ»

Με προτάσεις υπερψήφισε ο Άγγελος Μακρυγιάννης τη σύμβαση για την μεταβίβαση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ: «Ερχόμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο να πάρουμε μια πολύ γενναία απόφαση για το μέλλον αυτής της πόλης. Σήμερα θεωρώ ότι βάζουμε μία σειρά σε ένα επί δεκαετιών αλαλούμ που γινόταν εις βάρος της πολιτικής, του μεγαρικού λαού ακόμα και της ελεύθερης επιχειρηματικότητας. Σήμερα αρκεί να είμαστε όλοι καλόπιστοι και να κάνουμε προτάσεις, όπως έχω τρεις από αυτές να πω ακριβώς μετά από αυτήν την εισήγηση, να κάνουμε ό, τι καλύτερο ώστε και να φύγει ανώδυνα και από την άλλη πλευρά να διασφαλιστούν οι ισορροπίες είτε στην εργασιακή σχέση που υπάρχει με ανθρώπους που εργάζονται εκεί αλλά και να υπάρχει από εκεί και πέρα μία σοβαρή εξέλιξη όσον αφορά την υδροδότηση και τον προγραμματισμό που δεν έχουν αυτό το φυσικό αγαθό που δικαιούμαστε όλοι. Η πόλη μας εξελίσσεται και θα εξελιχθεί πολύ περισσότερο εάν οι υποδομές και εάν το νερό πάει σε όλες τις γύρω περιοχές μας. Άρα θέλω να συζητήσουμε είναι στο αρ. 36 της σύμβασης, το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό ή μέρος αυτού, θεωρώ η λέξη μέρος αυτού να τη διαγράψουμε-που απασχολείται δύναται να αποσπασθεί στην ΕΥΔΑΠ. Η 2η παρατήρηση είναι επειδή υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες με βυτιοφόρα που εναποθέτουν λύματα στο βιολογικό καθαρισμό μέσα στη σύμβαση καλό θα ήταν να μπορούν να προβλεφθούν η συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Τέλος να ξέρουμε πότε η ΕΥΔΑΠ θα έχει σύντομα ή συντομότερα τα έργα υδροδότησης των οικισμών στο πρόγραμμά της».

Αντ. Χοροζάνης: «Έχετε όλοι βρεγμένη τη φωλιά σας με αυτήν την υπόθεση»

Ο Αντώνης Χοροζάνης ανέφερε ότι «Όλοι οι συνδυασμοί πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έχετε διοικήσει τον δήμο και έχετε βρεγμένη τη φωλιά σας με αυτήν την υπόθεση. Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Δεν αναφέρεται στη σύμβαση η τιμολόγηση. Δεν υπάρχει τίποτα γραπτό για την υδροδότηση της Κινέτας. Το ίδιο και με το Αλεποχώρι. Γιατί ενώ σε όλα θα κάνει κουμάντο η ΕΥΔΑΠ η υδροδότηση οικισμών πάει για το απώτερο μέλλον και σε συνεργασία με τον Δήμο; Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους; Δίνετε γη και ύδωρ σε μια ιδιωτική εταιρεία, πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων;

Η ερώτηση γιατί δεν παρέλαβε η ΕΥΔΑΠ πιο νωρίς το δίκτυο δείχνει ότι δεν ήθελε να χρεωθεί το κόστος της αντικατάστασης του αγωγού και της αποχέτευσης. Δείχνει ότι περιοχές που μένουν χωρίς νερό έχουν να κάνουν με τι κόστος θα χρεωθεί η ΕΥΔΑΠ, θα βρουν το κόστος να δουν αν θα το κάνουν κάποτε. Επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν μετρούν τα χιλιόμετρα για το νερό, μετράει μόνο η ανάγκη των ανθρώπων. Αυτό σε σας είναι τελευταίο ζήτημα για αυτό και η σημερινή συζήτηση έχει να κάνει με πόσο θα πουληθεί, πόσο θα αγοραστεί, χωρίς τις κοινωνικές επιπτώσεις. Θα θέλαμε να υπήρχε δημόσια επιχείρηση νερού στην Αττική να δουλεύει για τις ανάγκες του κόσμου. Από τα αρχεία του δήμου η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι υπάρχει πλήθος ακινήτων που υδρεύονται χωρίς υδρομετρητή, σε αυτό δεν απάντησε ο Δήμαρχος. Να μας πει ο εκκαθαριστής ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι πάντως ευάλωτες οικογένειες πιστεύω αυτοί. Τι να ψηφίσουμε σήμερα το λιγότερο κακό; Σκύλα ή Χάρυβδη; Τα προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο γιατί η σύμβαση δεν αναφέρει πουθενά ότι οι περιοχές θα πάρουν νερό και δεν αναφέρεται ότι όλη η Κινέτα θα πάρει νερό». Έθιξε τέλος το θέμα εξασφάλισης όλων των θέσεων εργαζομένων της ΔΕΥΑΜ και της προθεσμίας επιχορήγησης του δήμου».

 

Γιώργος Στρατούρης: «Σκάνδαλα Σταμούλη στη ΔΕΥΑΜ»

Καταψηφίζοντας ο Γιώργος Στρατούρης τόνισε ότι «Η διοίκηση Σταμούλη τα επτά αυτά χρόνια σκάνδαλο το πώς διαχειρίστηκε την ΔΕΥΑΜ, την διοίκηση, τον τρόπο που χρησιμοποίησε τις προσλήψεις, τα οικονομικά. Σκάνδαλα Σταμούλη στη ΔΕΥΑΜ, το είπαν και ο κ. Μπερδελής και ο κ. Πομώνης. Για ποια δίκτυα μιλάγαμε το 2007 και για ποια δίκτυα μιλάμε σήμερα; Σε αυτά προστέθηκαν 50 εκατομμύρια συν από τις προηγούμενες διοικήσεις. Η δική σας σκανδαλώδης διοίκηση στα 7 χρόνια, 17 εκατομμύρια και μιλάμε για ένα δίκτυο που σταμάτησε να έχει διαρροή.

Μια διοίκηση που χρέωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από όλες τις διοικήσεις τη ΔΕΥΑΜ, με τον πιο αναξιόπιστο δήμαρχο.  Έρχεστε τελευταία στιγμή να μας ζητήσετε να βάλουμε την υπογραφή μας και να κάνουμε την περιουσία του δήμου μας, μια τεράστια περιουσία να την κάνουμε χαλάλι στις σπατάλες σας, στους διορισμούς σας, στα ρολόγια που δεν μετράγανε. Προσπαθείτε να μας παγιδεύσετε το δημοτικό συμβούλιο να προσυπογράψει για δίκτυα 50 εκατομμυρίων. Η μετάταξη των υπαλλήλων από την ΔΕΥΑΜ, από τον δήμο στην ΕΥΔΑΠ, δεν ξέρουμε καν αν στέκει νομικά. Ναι, πρέπει να κλείσει η ΔΕΥΑΜ με όρους που θα κάνει το δημοτικό συμβούλιο και οι ειδικοί.

Κανείς δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτήν την απόφαση. Δε θα βάλω υπογραφή σε αυτό που πάτε να συντελέσετε. Αυτό που κάνατε ήταν πολιτική διορισμών. Πολιτική προκειμένου να μείνετε γαντζωμένος στην καρέκλα σας ακόμα και σήμερα σε αυτή την ηλικία. Συμφωνώ να μεταβιβασθεί η ΔΕΥΑΜ και να κλείσει η ΕΥΔΑΠ, αλλά όχι με τους όρους που εσείς βάζετε».

Καταψήφισε τονίζοντας ότι γίνεται «ξεπούλημα των δικτύων προκειμένου να καλυφθεί η αμαρτωλή διοίκηση Σταμούλη στη ΔΕΥΑΜ. Συμφωνώ με τη λύση της εταιρείας με άλλους όρους».

Γρ. Σταμούλης: «Κάναμε αυτό που διαχρονικά έκαναν όλες οι διοικήσεις»

Τέλος, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «Έχει γίνει καλή διαχείριση, κάναμε αυτό που διαχρονικά έκαναν οι διοικήσεις και αφήσαμε μόνο το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ. Τα χρέη προήλθαν από το ότι δεν πληρώνουμε ποτέ νερό στην ΕΥΔΑΠ. Στη μεγάλη κρίση που βιώνει η διοίκησή μας έχουν μειωθεί και ενισχύσεις από το κράτος κατά 60-65% και όμως και τότε που το χρήμα ήταν άφθονο στους δήμους ούτε τότε πληρωνόταν το νερό στην ΕΥΔΑΠ. Εμείς γιατί είμαστε κατακριτέοι; Διορθώσαμε πολλά οικονομικά στοιχεία. Ποια διοίκηση δεν έκανε προσλήψεις προσωπικού; Οι άλλες διοικήσεις έκαναν προσλήψεις προσωπικού με κριτήρια ΑΣΕΠ; Δεν εφαρμόσανε όλοι την ίδια διαδικασία;

Αν βάλετε το χέρι στην καρδιά και απομακρυνθείτε από την λογική των εκλογών και από το να ρίξετε το Σταμούλη γιατί κάποιος το είπε «να πέσει ο Σταμούλης κι ας καταστραφεί ο δήμος», αν φύγει αυτή η σκέψη, τότε όλοι θα ψηφίσετε γιατί είναι προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Δεν υπάρχει συμφερότερη σύμβαση και πρόταση από τους πολίτες από αυτή. Κάποιους οι κομματικές παρωπίδες και τα πρόσκαιρα συμφέροντα, η καταψήφιση αυτής της απόφασης πάει ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων (βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Ιερ. Πολυχρόνης: «Σώσαμε το καράβι από τα βράχια»

Που θα γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο