Πολιτική Σημαντικότερα

Αντισταθμιστικά 6.500.000 ευρώ προτείνει η εταιρεία για το καλώδιο στον Δήμο Μεγαρέων

 

Κλ. Βαρελάς προς Γρ. Σταμούλη: «Γιατί δεν έχετε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο;»

Τα έργα για την διέλευση του αγωγού υπερυψηλής τάσης και ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις αντιδράσεων από πλευράς Δήμου Μεγαρέων. Το Δημοτικό Συμβούλιο και κάτοικοι των περιοχών όπου περνά το καλώδιο(ιδιαίτερα στην Πάχη, στο Λουτρόπυργο, στην Νέα Πέραμο, όπου περνά ακριβώς έξω από την πόρτα των κατοίκων) έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους κατά της διέλευσης και μετά από προτροπές του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Πομώνη, προχώρησαν διαδικασίες για προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διέλευσης.

Όμως, όπως βλέπουμε οι εργασίες προχωρούν και η εταιρεία εκτέλεσης του έργου “Aριάδνη Interconnection” έστειλε έγγραφο στις 16 Ιουλίου προς τον Δήμαρχο Μεγαρέων-όπως και σε άλλους δήμους της Δυτικής Αττικής όπου το καλώδιο περνάει και έχουν ανοίξει συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες για την υλοποίηση κοινωφελών έργων από πλευράς της εταιρείας για τους δήμους.

Για τον Δήμο Μεγαρέων, η εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργα ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει επιστολή της εταιρείας που εκτελεί το έργο. Στο έγγραφό αυτό αναφέρθηκε προ ημερησίας διάταξης στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 29 Ιουλίου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς, ο οποίος ρώτησε τον δήμαρχο «γιατί δεν έχετε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο; Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν συνεργαστούμε με τους επικεφαλής και δεν έρθει το θέμα στο συμβούλιο.

Κάθε θέμα που αφορά τον Δήμο πρέπει να συζητείται απευθείας με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν κάθε τι που αφορά τον Δήμο. Αυτό το έγγραφο αναφέρθηκε από εμένα ως μια παρατήρηση που έχει να κάνει και με το θέμα της μεταβίβασης των δικτύων της ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ και ότι έπρεπε ο δήμαρχος να έχει συζητήσει αυτό το έγγραφο νωρίτερα και όχι να έρχεται κάτι ως τετελεσμένο. Η επισήμανσή μου γίνεται τώρα ώστε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «Πρώτα θα γίνει συνάντηση με τους επικεφαλής και στη συνέχεια αν χρειαστεί στο δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι στιγμής ισχύει η προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας αν προκύψουν έργα θα κάνουμε και ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργασιών».

Προϋπόθεση η αδειοδότηση των τομών του έργου και η συνεργασία του Δήμου για τα αντισταθμιστικά

Το έγγραφο της “Aριάδνη Interconnection” στο οποίο αναφέρθηκε ο Κλ. Βαρελάς συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η στοχοπροσήλωση της εταιρείας στην θεραπεία του δημοσίου συμφέροντος δεν εξαντλείται μόνο στην αυτονόητη δέσμευσή της για την επιμελή υλοποίηση των εργασιών, εφόσον βέβαια οι τοπικές αρχές έχουν προηγούμενως συμβάλλει εμπράκτως, εκδίδοντας άμεσα τις απαιτούμενες άδειες τομής για την πρόοδό τους.

Αντιλαμβανόμενοι την πρόσκαιρη όχληση στην καθημερινότητα που συνεπάγεται η εκτέλεση κάθε έργου και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η “Aριάδνη” διατίθεται να αναγνωρίσει έμπρακτα τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας με δράσεις αντισταθμιστικού χαρακτήρα. Για τον παραπάνω λόγο, δεσμεύεται με την παρούσα επιστολή και προτείνει, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, να χρηματοδοτήσει με συνολική δαπάνη 3.000.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, εφόσον απαιτηθεί, κοινωφελείς δράσεις του δήμου. Με το παραπάνω ποσό θα στηριχθούν κατ’ εκτίμηση έργα, υπηρεσίες και προμήθειες εν δυνάμει προϋπολογισμού 6.000.000-6.500.000 ΕΥΡΩ».

Η επιστολή κλείνει τονίζοντας ότι τα έργα θα υποδειχθούν από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου και θα εκτελεσθούν από τον Δήμο: «Οι επιθυμητές δράσεις, είτε αφορούν σε έργα, είτε σε υπηρεσίες ή αγαθά, θα μας υποδειχθούν με την αποδοχή εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του έργου και της σκοπιμότητας κατασκευής του, της αδειοδότησής του και της παρούσας πρότασής μας, και θα προγραμματιστούν και θα εκτελεστούν με επιμέλεια του δήμου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγ. Δαλάκας: Ανικανότητα ή αδιαφορία;

14 τόνοι παλιά ρούχα και παπούτσια ανακυκλώθηκαν από τον Ιούνιο

Aleka Stamatiadi

Υποψήφιος για το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ο δήμαρχος Μεγαρέων