Θέσεις

Η Ανατολή του νέου χρόνου 2016

gkinissteliossm
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης[quote][/quote]

 

Κυλάει του χρόνου το ποτάμι και αδιάκοπα τα χρόνια μας κλέβει. Με απονιά ο χρόνος, τις λίγες χαρές που ζούμε τις κάνει αναμνήσεις.

Όμως έτσι είναι η ζωή, σαν λουλούδι που φυλλορροεί κι όποιος δεν τη ζει, πικρά μετανοεί, έλεγε ένα παλιό τραγούδι.

Πάει λοιπόν ο παλιός ο χρίονος και το 2016 είναι στην ανατολή του. Όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε, ο καινούργιος χρόνος να είναι καλύτερος από τον παλιό.

Πότε πέρασε κιόλας το 2015 αναρωτιέσαι, αλλά έτσι κυλάνε τα χρόνια, γι αυτό είναι η ζωή μας μικρή. Για να το χωνέψεις όμως αυτό, πρέπει να… γεράσεις και για να καταλάβεις τη ζωή, δε σου φτάνει μια ζωή!

Όλοι έχουμε ρολόγια και βλέπουμε την ώρα, το χρόνο που κυλάει. Τι είναι όμως χρόνος; Για τους Αστροφυσικούς και σε ουρανογραφικές συντεταγμένες ο χρόνος είναι… γωνία! Οι φιλόσοφοι λένε ότι είναι σαν ένα ποτάμι που κυλάει και εμείς περπατάμε πλάι στην όχθη του. Ο χρόνος όμως για τους φυσικούς είναι η τέταρτη διάσταση του χώρου.

Όλοι πάντως συμφωνούν, ότι η Γη εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο γύρω από τον Ήλιο, που διαρκεί η κάθε πλήρης περιφορά της, 365 μέρες και έξι ώρες περίπου. Κάθε τέσσερα χρόνια αυτές οι έξι ώρες, που παραλείπουμε, κάνουν ένα ολόκληρη 24ωρο που το προσθέτουμε στην τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και τότε έχει 29 μέρες και το έτος αυτό λέγεται δίσεκτο.

Το 2016 είναι δίσεκτο, γιατί έχει 366 μέρες, δηλαδή μία παραπάνω στον Φεβρουάριο με 29 μέρες, αντί 28. Οι προληπτικοί λένε ότι το δίσεκτο έτος συνήθως είναι γρουσούζικο, γι’ αυτό και δεν παντρεύονται σε δίσεκτο χρόνο. Αυτά βέβαια είναι ανοησίες. Στα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα την παραπάνω μέρα αυτή του χρόνου, την τοποθετούσαν μετά την έκτη μέρα πριν την πρωτοχρονιά κι έτσι είχαν δύο φορές έκτη και γι’ αυτό δίσεκτο το έτος ονόμαζαν.

Η Πρωτοχρονιά, δεν ήταν πάντα η πρώτη Ιανουαρίου. Πριν από πολλούς αιώνες, αρχή του χρόνου ήταν η πρώτη Μαρτίου. Αυτό φαίνεται καθαρά σήμερα, από τις ονομασίες των μηνών. Οι τελευταίοι δηλαδή μήνες του χρόνου κάποτε, όταν ο Μάρτης ήταν πρώτος μήνας το χρόνου, ήταν κατά σειρά έβδομος ο Σεπτέμβρης, όγδοος ο Οκτώβρης, ένατος ο Νοέμβρης και δέκατος ο Δεκέμβρης. Αυτό ακριβώς σημαίνει και η ονομασία τους, που παρέμεινε ΙΔΙΑ, αν και μετακινήθηκαν δύο θέσεις, γιατί στην αρχή του χρόνου έβαλανα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Δηλαδή Οκτώβριος διεθνώς θα πει όγδοος, ενώ είναι σήμερα μήνας δέκατος του χρόνου, κτλ. Κάποτε λοιπόν, που η Πρωτοχρονιά ήταν η πρώτη Μαρτίου, συνήθιζαν οι άνθρωποι να κάνουν δώρα, όπως και σήμερα την πρώτη Ιανουαρίου.

Όταν άλλαξε η Πρωτοχρονιά και έγινε από πρώτη Μαρτίου την πρώτη Ιανουαρίου, οι άνθρωποι μπερδεύτηκαν, γι’ αυτό συνέχιζαν να κάνουν δώρα την πρώτη Μαρτίου, στην παλιά δηλαδή Πρωτοχρονιά. Με τα χρόνια προσαρμόστηκαν και συνέχισαν να δίνουν δώρα αλλά… ψεύτικα! Έγινε λοιπόν συνήθεια να λένε και ψέματα την πρώτη Μαρτίου. «Γέλασα τον Μάρτη μου» έλεγαν οι παππούδες μας, όταν ομολογούσαν το ψέμα τους.  Αυτά στα Μέγαρα. Όμως σε άλλες περιοχές, αντί πρώτη Μαρτίου, το έθιμο να λένε ψέματα είναι την Πρωταπριλιά, γιατί τότε ο καιρός μας ξεγελάει, που ξεκινάει η μέρα με συννεφιά, αλλά μετά βγαίνει ο ήλιος λαμπρός.

Χρόνια σας πολλά και με λεφτά, όσα χρειαζόσαστε κάθε φορά να τα έχετε. Τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα, γιατί θα σας τα πάρει η… εφορία.

Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος για όλες και για όλους τους συμπολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιάκος Ευάγγελος: Μια μοναδική ευκαιρία για Νέα Δυτική Επιλογή

Aleka Stamatiadi

Παλιά γειτονιά

Aleka Stamatiadi

Ασπασία Δαλάκα: Ανοικτή επιστολή