ΚοινωνίαΣημαντικότερα

H φωτιά πέρασε τα όρια του Δήμου Μεγαρέων – Εκκένωση σε Άνω Λουτρόπυργο, Πλάτωνα, Άνω Βλυχάδα (συνεχής ενημέρωση)

Φωτιές σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Στην Εθνική Οδό και τα δύο μέτωπα

Υπό έλεγχο το μέτωπο κοντά στα διυλιστήρια

Σημειώνεται ότι οι φλόγες έφτασαν περί 2 χιλιόμετρα μακριά από τα διυλιστήρια.

Αναζωπύρωση στον οικισμό Αγία Σωτήρα

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές δίνουν μάχη να προλάβουν την πυρκαγιά προτού επεκταθεί.

20:52

Ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων

Λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της πυρκαγιάς, η οποία ήδη βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας, αναβάλλεται η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 18-7-2023 και ώρα 20:30.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα. Το Δημαρχείο Μεγάρων είναι ανοικτό, το Δημοτικό κατάστημα στη Νέα Πέραμο είναι επίσης ανοικτό όπως και το ΚΑΠΗ και το Κλειστό Γυμναστήριο.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας  Κώστας Φυλακτός και όλοι οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και εθελοντές.

 

Θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση.

20:39

Καταγγελίες για εμπρησμό στη Μάνδρα

 

Mήνυμα του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

19:59

Με εντολή της Τροχαίας, ανακοινώνεται διακοπή της κυκλοφορίας από την Ελευσίνα έως την Κόρινθο λόγω των πυρκαγιών σε Λουτράκι και Μάνδρα.

Προς διευκόλυνση των οδηγών πραγματοποιείται αναστροφή των οχημάτων στα διόδια της Ελευσίνας και στον κόμβο Επιδαύρου.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

20:15

Λευτέρης Κοσμόπουλος: “Δραματικές ώρες – Σε 3 Δήμους η φωτιά”

“Τα μέτωπα εξελίσσονται σε μεγάλη ακτίνα, τονίζει σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.
Η #φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών (3) Δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων.
Ως #Περιφέρεια_Αττικής είμαστε σε εγρήγορση και παρέχουμε ό, τι μας ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης.
Συγκεκριμένα, παρέχουμε:
– 19 υδροφόρες
– 6 μηχανήματα έργου
Επίσης οι δήμοι της περιοχής συνδράμουν με τα μηχανήματά τους συνδράμουν.
Είμαστε σε επιφυλακή και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλεια μας”.
Ρουμάνοι πυροσβέστες συνδράμουν στο μέτωπο στη θέση Παλαιοκούνδουρα στη Μάνδρα.

 

 

Φιλοξενία στο Δημαρχείο Νέας Περάμου για τους κατοίκους στη θέση Σκαλιστήρι και Άνω Βλυχάδας Νέας Περάμου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας καλεί τους κατοίκους στο Σκαλιστήρι και στην Άνω Βλυχάδα,  που εκκενωσαν τα σπίτια τους να πάνε στην παλιά Δημαρχείο Νέας Περαμου για να στεγάσουν σήμερα.
Οποιος/α είναι σε επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους ας μας πει τι χρειάζονται για σήμερα, φαγητά νερά κτλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας Ενεργών Πολιτών Νέας Περάμου.

Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Καραούλι της Μάνδρας, οικισμό που απειλείται από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς το απόγευμα της Τρίτης και κυκλώνουν πλέον οικισμούς.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας απο το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μεγάρων

19:38

Στις στροφές του Ευταξία οι φλόγες

 Η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί

 19:13

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη, ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως είπε για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στα Δερβενοχώρια, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

18:30

Δυσμενώς εξελίσσεται η πυρκαγιά στο γειτονικό Δήμο Μάνδρας, τον οποίον έχουμε συνδράμει με Μηχανήματα και οχήματα.

Η φωτιά έχει πλησιάσει στα όρια του Δήμου Μεγαρέων, όπως ανακοινώνει και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, και ήδη έχει δοθεί εκκένωση στους οικισμούς άνω Λουτρόπυργος, Πλατωνας και άνω Βλυχάδα: “Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής και του Δήμου και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς”.

Φωτιά στο Σκαλιστήρι Μεγάρων και άμεση εκκένωση της περιοχής.

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενημερώνει τους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών, αλλά και όλους όσοι εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας.

Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

– Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

-Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.

– Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

-Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.

-Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

-Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

-Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

-Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους. Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.

Πιθανά συμπτώματα και συνέπειες από την βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό

Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό, ανεξαρτήτως μηχανισμού, αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινίτιδα (ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή) και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανισθεί και δύσπνοια.

Συστηματικά συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα που θα πρέπει να διερευνάται άμεσα και να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε καθ’ όλα υγιή άτομα, αλλά είναι σαφές ότι η συχνότητα και η ένταση είναι μεγαλύτερη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Είναι γνωστό ότι η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος. Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά τους ανώτερους αεραγωγούς.

Η χημική βλάβη, προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο τους αεραγωγούς, όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα.

Η κυριότερη, άμεση αιτία θανάτου σε περίπτωση φωτιάς είναι η ασφυξία που οφείλεται στην κατανάλωση του οξυγόνου κοντά στην εστία της φωτιάς σε συνδυασμό με την εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού. Συχνά συνυπάρχει και κάποιου βαθμού χημική ασφυξία με συστηματικά συμπτώματα, από την αδυναμία χρήσης του οξυγόνου σε κυτταρικό επίπεδο. Η χημική ασφυξία οφείλεται σε εισπνοή προϊόντων ατελούς καύσης όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ή το υδροκυάνιο από την καύση πχ πλαστικών ή άλλων υλικών που περιέχουν άζωτο.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς, η εισπνοή μικροσωματιδίων και χημικών ερεθιστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε σημαντικό αριθμό ατόμων που αφορούν τόσο το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η βαρύτητα και η έκταση των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων ή/και τοξικών αερίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια της έκθεσης, η διαλυτότητα των τοξικών αερίων καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος. Η τοξικότητα όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αφορά τον ανώτερο αεραγωγό, το τραχειοβρογχικό δένδρο καθώς και το πνευμονικό παρέγχυμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βήμα-βήμα έξω από το σπίτι

Συγκέντρωση για το Κέντρο Υγείας

“Αποψιλώνονται τα Μέγαρα από Τροχαία και Υποθηκοφυλακείο”