Σημαντικότερα Υγεία

Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε Μέγαρα, Κινέτα, Αλεποχώρι

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ SARS- COV-2

 

 

γράφει ο Πνευμονολόγος Ελευθέριος Παπαλευθέρης

 

Την Τρίτη 15/9/20 ανακοινώθηκαν 11.522 επιπλέον εξετάσεις κλινικών δειγμάτων με 310 νέες περιπτώσεις (14 “εισαγωγής”): Από τις 296 “εγχώριες” 197 αφορούν την Αττική και 22 την Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες μοιράζονται σε 24 άλλες περιφερειακές ενότητες. Οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 313 (+3) και ο συνολικός αριθμός διασωληνωμένων σε 67 (+8). Αυξήθηκαν κατά 2 και τα εξιτήρια από ΜΕΘ (175).

Επιβεβαιώνεται ότι η δεύτερη επιδημική έξαρση έχει ανάλογη νοσηρότητα και θνητότητα με την πρώτη, αν όχι μεγαλύτερη…

Στην πόλη μας υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και στα προάστια(Κινέτα και Αλεποχώρι).

Η κατάσταση έχει τάσεις επιδείνωσης εκτός αν τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης και ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Οι ελπίδες μας πέρα από την πρόληψη εναποτίθενται στο εμβόλιο. Στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19, ένα εμβόλιο αποτελεί κρίσιμο μέρος της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία μειώνοντας τα ποσοστά μόλυνσης, ασθενειών και θανάτου παγκοσμίως.Ας δούμε που βρισκόμαστε με τις έρευνες για τη γρήγορη χορήγηση ασφαλών εμβολίων…

1.Μετά την κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου SPUTΝIK-V στη Ρωσία, χωρίς να έχει δοκιμαστεί η ασφάλεια του σε μεγάλο αριθμό εθελοντών (στάδιο ΙΙΙ Δοκιμών)  η Κίνα προχώρησε σε μαζικούς εμβολιασμούς με τα δικά της εμβόλια. Αυτό που προηγείται είναι το CoronaVac.

2.Στη Κίνα 9  εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο Παρασκευής. Αυτά που προηγούνται παράγονται από την Εταιρεία  SINOPHARM  η οποία παράγει για την παγκόσμια αγορά  τα σύγχρονα εμβόλια για τη γρίπη, τέτανο, διφθερίτιδα, αφθώδη πυρετό, πνευμονόκοκκο κτλ. Το CoronaVac παράγεται από SINOPHARM. Είναι εταιρεία με τεράστια κεφαλαιοποίηση εισηγμένη στο χρηματιστηριακό δείκτη NASDAQ της Νέας Υόρκης.

3 Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

 

Δύο άτομα κινεζικής καταγωγής διώκονται στις ΗΠΑ γιατί προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία εταιρειών που εργάζονται για την Παρασκευή του. Εμβολίου.  Σήμερα  τρία κινέζικα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών ΙΙΙ, δύο των ΗΠΑ, των εταιρειών PFIZER σε συνεργασία με την Γερμανική εταιρεία BioNTech(Η Pfizer και η BioNTech αξιοποιούν την επιστημονική τους εμπειρία δεκαετιών και συνεργάζονται για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή ενός εμβολίου mRNA για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα ανακοίνωσαν πρόσθετα δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας από τη μελέτη φάσης 1 που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος mRNA εμβολίων BNT162. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια βασική κλινική μελέτη φάσης 2/3 σε έως και 30.000 συμμετέχοντες που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2020),της  αμερικάνικης εταιρείας υψηλής τεχνολογίας   MODERNA και το γνωστό  εμβόλιο της Σουηδό-Bρετανικής Εταιρείας ASTRAZENICA  σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και οι μετοχές της Εταιρείας αυτής διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Με παρότρυνση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping  για την οικονομική και πολιτική σημασία της έγκαιρης Παρασκευής του Εμβολίου έναντι του COVID 19  οι εταιρείες  SINOPHARM  και  CanSino Biologics παρασκεύασαν εμβόλια  σε σύντομο χρονικό διάστημα με μια πιο πτωχή τεχνολογία σε σύγκριση με αυτή  των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Εταιρειών που θα χρησιμοποιήσουν ως συστατικά του εμβολίου γενετικό υλικό του ιού. Το εμβόλιο CoronaVac αποτελείται από νεκρούς ιούς COVID-19 τους οποίους σκοτώνουν  με χημική επεξεργασία. Η κινέζικη εταιρεία  CanSino Biologics  παράγει εμβόλιο για το στρατό της Κίνας.

5. Με διαδικασίες Express  επικαλούμενες συνθήκες “έκτακτου ανάγκης” κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις Δυτικές  χώρες, εμβολιάσθηκε στην Κίνα το υγειονομικό προσωπικό της, υπάλληλοι τελωνείων, στελέχη του στρατού κτλ. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις  εντός 14 ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών εξασφαλίζει ανοσία σε ποσοστό 97%

6. Η εταιρεία SINOPHARM αρχίζει συνεργασία με την Βραζιλιάνικη Εταιρεία Butantan, προϊόντα της οποίας είναι αναγνωρισμένα από τον Π. Ο. Υ  Με την συνεργασία της SINOPHARM και Butantan αυτή τη στιγμή γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί σε μεγάλο αριθμό ατόμων στη Βραζιλία στο πλαίσιο δοκιμών του σταδίου III. Ο πρόεδρος της εταιρείας Butantan και Dimas Covas υπόσχεται να εμβολιάσει τον  πληθυσμό της Βραζιλίας τον Ιανουάριο.

7. Το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες όπως και Αφρικανικές χώρες ζητούν τη βοήθεια της Κίνας. Ο πρόεδρος Xi Jinping  υπόσχεται αμέριστη βοήθεια  στις Αφρικανικές χώρες. Συμπέρασμα, έως την εφαρμογή εμβολιασμών τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, τις οδηγίες ΕΟΔΔΥ και των ειδικών ώστε να αποτρέψουμε το κακό σενάριο που προβλέπει περισσότερους θανάτους και μεγάλη διασπορά από τον επόμενο μήνα και ως τον Ιανουάριο το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για τη χώρα μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβλήματα στην κυκλοφορία των δρόμων

Ελ. Αντικαρκινική Εταιρεία: Πείτε “ναι” στον εμβολιασμό

Παράταση Φυλής χωρίς κανένα έργο για τα απορρίμματα να έχει δημοπρατηθεί