Πολιτική Σημαντικότερα

Επιστολή στον Πρωθυπουργό να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά

Να ξεκινήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στα Γεράνεια ζητά ο Δήμαρχος Μεγαρέων με έγγραφό που έστειλε στις 7 Ιουνίου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι από πλημύρες και κατολισθήσεις και να αποζημιωθούν τάχιστα οι πυρόπληκτοι, τονίζεται στην επιστολή. Η τεράστια αυτή πυρκαγιά με τις ανυπολόγιστες καταστροφές δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στους πολίτες, με ζημιές σε ιδιοκτησίες και καλλιέργειες, που απαιτούν την άμεση επίλυσή τους. Δυστυχώς όμως αυτή η πυρκαγιά, πέρα από τις άμεσες καταστροφές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και φόβος, ότι μπορεί να επιφέρει ακόμα πιο οδυνηρά έμμεσα αποτελέσματα για την περιοχή και τους κατοίκους, εάν άμεσα δεν γίνουν έργα  αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής  προστασίας, που θα τα αποτρέψουν.

Μετά από μία πυρκαγιά στο δάσος ο κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων  πολλαπλασιάζεται με πολύ δυσάρεστα συνεπακόλουθα. Υπενθυμίζεται η καταστροφική πυρκαγιά, το 2018, πάλι στα Γεράνεια Όρη, περιοχή της Κινέττας, (ίδια μέρα με την πυρκαγιά στο Μάτι), και την επόμενη χρονιά, το 2019, η ακόμα πιο καταστροφική πλημμύρα (Γηρυόνης) στην ίδια περιοχή, την Κινέττα».

Αιτήματα της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων είναι τα παρακάτω να γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος:

Α. Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας και να ολοκληρωθούν πριν το φθινόπωρο, διότι από μία έντονη βροχόπτωση δεν θα κινδυνέψουν μόνο οικισμοί του Δήμου, αλλά και η ίδια η μεγάλη και ιστορική πόλη των Μεγάρων, από την οποία διέρχονται τρείς τουλάχιστον πολύ σημαντικοί χείμαρροι, ρέμα Αγίας Παρασκευής, ρέμα Μαυρατζά, Καμάρας ρέμα, από τους οποίους πλέον θα διέρχονται, λόγω των καμένων δασών, πολλαπλάσιες ποσότητες ύδατος, τις οποίες δεν θα είναι δυνατό να αντέξουν και τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν με ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων της. Ο καθείς ας αναλογιστεί τις ευθύνες του .

Β. Να δοθούν άμεσα χρηματικές αποζημιώσεις, για οικοσκευές καθώς και για να επισκευαστούν ή να κατασκευαστούν εκ  νέου οι πλήρως κατεστραμμένες κατοικίες, χωρίς καμία διάκριση αν είναι Α ή Β κατοικία.

Γ. Να αποζημιωθούν όλες οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, ανεξάρτητα εάν οι ιδιοκτήτες είναι  κατ’ επάγγελμα αγρότες. Έστω υπόψη ότι στην περιοχή του Δήμου μας το 80%  περίπου των καλλιεργειών γίνεται από μη επαγγελματίες αγρότες , προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Δ. Να δοθεί άδεια να επαναφυτευθούν τα καμένα αμπέλια

Ε. Να αποζημιωθούν όλα τα κατεστραμμένα γεωργικά εργαλεία, ανεξάρτητα αν οι ιδιοκτήτες είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

ΣΤ. Να αποζημιωθούν κτηνοτροφικές μονάδες, που υπέστησαν ζημιές και να ενισχυθούν με ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον δυνατή και για μεγάλο χρονικό διάστημα η βόσκηση των ζώων.

Ζ. Να αποζημιωθούν οι ρητινοκαλλιεργητές, όχι μόνο για την τωρινή καταστροφή, που υπέστησαν, αλλά και για όσα χρόνια  δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στο καμένο δάσος.

Η. Να κηρυχθούν άμεσα όλες οι περιοχές των καμένων δασών , ως αναδασωτέες και να μην επιτραπεί καμία απολύτως δραστηριότητα εντός αυτών, π.χ. Ορυχεία βωξίτη, ανεμογεννήτριες κλπ.

Θ. Να δοθεί άμεσα οικονομική επιχορήγηση στον Δήμο, η οποία έχει ζητηθεί και με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των καταστροφικών αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινούν οι εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Ψηφιακά δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων

Γ. Μπερδελής: «Διοίκηση χωρίς στρατηγικό σχέδιο, πολυβόλο χωρίς πυρομαχικά»