Εργασία & Επιχειρηματικότητα Σημαντικότερα

Επιχειρηματικό πάρκο στην Πειραϊκή προτείνει το ΒΕΠ

Έδαφος για νέες επιχειρήσεις

[quote]Με στόχο να παρέχει την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση για καινοτόμες δράσεις[/quote]

 

Βήμα και χώρο στις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις δίνει μια νέα ιδέα του συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΒΕΠ προωθεί τη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων σε Δυτική και Ανατολική Αττική. Μέσα σε αυτά τα παραγωγικά «κύτταρα» σκοπός είναι να συγκεντρωθούν νέες παραγωγικές καινοτόμες δράσεις, στις οποίες θα παρέχεται η τεχνογνωσία, το κεφάλαιο μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το «έδαφος» πάνω στο οποίο θα παράγουν.

 

andrianosmixalaros

 

Πλεονέκτημα και για την περιοχή της Δυτικής Αττικής και για τους νέους ανθρώπους της με νέες ιδέες, πρόκειται να αποτελέσει η υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης, την οποία όπως μας είπε ο Πρόεδρος ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος, προτείνει να δημιουργηθεί στην παλιά Πειραϊκή-Πατραϊκή.

«Η ιδέα αυτή, δήλωσε ο Ανδριανός Μιχάλαρος, απευθύνεται σε νέα παιδιά, με μια επιχειρηματική ιδέα που δεν έχουν υποδομή και χρήματα και ο μηχανισμός αυτός θα τους βοηθά να υλοποιηθεί. Ένα πάρκο για την καινοτομία, σε ένα χώρο που έχει εγκαταλειφθεί και μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της παραγωγής για την περιοχή μας και για τη χώρα μας.

Οι θερμοκοιτίδες είναι κορυφαίο εργαλείο και χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. Το θέμα είναι να ξεκινήσει η ιδέα και να υπάρχει ο χώρος, που στην περίπτωσή μας προτείνουμε την παλιά Πειραϊκή. Μέσα από εκεί θα δοθεί δουλειά στην περιοχή και τους νέους, είναι πολύ σοβαρή για την οικονομία. Οι διαδικασίες αυτές είναι ανοιχτές για τους νέους με νέες παραγωγικές και καινοτόμες δράσεις.

Συνεργαζόμαστε στενά με κοινό γνώμονα με το ίδρυμα Ευγενίδη και μνημόνιο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Στουτγάρδης και κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους φορείς και την πολιτική ηγεσία για να υλοποιηθεί, γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δημιουργηθούν οι θερμοκοιτίδες, για να πάρει μπροστά η ατμομηχανή της παραγωγής, να μη φεύγουν νέα παιδιά και να στηρίζονται ειδικά νέοι επιστήμονες».

Ο Πρόεδρος της Ανδριανός Μιχάλαρος και το Δ.Σ. προσανατολίζονται να δημιουργήσουν τουλάχιστον τρία κέντρα φιλοξενίας Νέων επιχειρήσεων-Θερμοκοιτίδες.

Ένα κεντρικό στον Πειραιά και δύο με τη μορφή αντενών στην υπόλοιπη περιοχή εξυπηρετώντας την εκάστοτε τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί. Στην προσπάθεια αυτή αναζητούν χώρους όπως ενδεικτικά, τα παλιά κτήρια της Πειραϊκής Πατραϊκής, χώρους ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα, κατάλληλους για στέγαση των ιδεών νέων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.  Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται για την Ανατολική Αττική.

Στόχος της Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων (business incubator), τονίζει το Δ.Σ. του ΒΕΠ, που είναι ένας οργανισμός που στόχο έχει την υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης. Θέλει να Συστεγάσει έναν ικανό αριθμό επιχειρήσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να επιτυγχάνεται: μείωση του κόστους, μείωση του χρόνου έναρξης λειτουργίας, δικτύωση των επιχειρήσεων, ανάπτυξη συνεργιών, μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, δικτύωση των επιχειρήσεων με εξειδικευμένους συνεργάτες της Θερμοκοιτίδας (ερευνητικούς φορείς, συμβούλους επιχειρήσεων, δικηγορικά γραφεία, κτλ.), ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των συστεγαζόμενων επιχειρήσεων.

Η ύπαρξη της Θερμοκοιτίδας θα δώσει έναυσμα στην ήδη υποβαθμισμένη  περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και κίνητρα σε νέες επιχειρηματικές ιδέες στο μεταποιητικό, βιοτεχνικό, υπηρεσιών υποστήριξης τόσο στο πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα. Τομείς που εξαφανίστηκαν ή τείνουν να εξαφανιστούν με το πέρασμα των χρόνων. Πιστεύουμε ότι θα αναβιώσει η επαγγελματική δραστηριότητα στην ευρύτερη επιμελητηριακή περιοχή του ΒΕΠ περνώντας από τη θεωρία της ανάπτυξης στην πράξη.
Η Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, που σκοπό έχουν την εμπορική εκμετάλλευση μιας καινοτομίας με την ευρύτερη έννοια του όρου και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών. Στόχος είναι η υποστήριξη επιχειρηματιών με γνώμονα γνώση του αντικειμένου στο οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν έχουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία (π.χ. ερευνητές, εργαζόμενοι σε συναφές αντικείμενο κα).

Οι υποψήφιες προς στέγαση επιχειρήσεις θα υποβάλλουν με την συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων του ΒΕΠ, πρόταση-επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο αξιολογείται από τριμελή επιτροπή τόσο για τη βιωσιμότητα του όσο και για τη δυνατότητα υποστήριξής του από τις εγκαταστάσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Θερμοκοιτίδας. Με την έγκριση της πρότασης, και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στην Θερμοκοιτίδα, η επιχείρηση εντάσσεται στο δυναμικό της Θερμοκοιτίδας.
Ο μέγιστος χρόνος παραμονής μιας επιχείρησης στη Θερμοκοιτίδα είναι τρία χρόνια ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μια επιχείρηση μπορεί να παραμείνει μέχρι και πέντε χρόνια.

Εντός των ερχόμενων ημερών θα υπάρχουν νέες ανακοινώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες

Πολιτικές παρεμβάσεις αναμένονται στην Κινέτα

Aleka Stamatiadi