Πολιτισμός Σημαντικότερα

Εορτασμός της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής την 9η Οκτωβρίου

«Η επέτειος φέρνει στο νου μας ημέρες μεγαλείου, δόξας, ηρωισμού»

Εκδήλωση με ομιλία του πρώην Δημάρχου Μεγαρέων Κων. Σωτηρίου

 

Ενόψει των εκδηλώσεων του  επίσημου εορτασμού της επετείου της Απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα της  Ιταλο – Γερμανικής κατοχής  (9 Οκτωβρίου 1944), που εφέτος θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 9η  Οκτωβρίου 2019 ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης απευθύνει εκτενές μήνυμα προς εκπαιδευτικούς και μαθητές των Σχολείων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

«Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις  κατοχής.

Αυτή η επέτειος σήμερα, 75 ολόκληρα χρόνια μετά, φέρνει στο νου μας ημέρες μεγαλείου, δόξας, ηρωϊσμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων, όπως και όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944, ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεώτερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πεί από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ « Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή « Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».

Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΕΚΕ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.

Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο Υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραΐτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.

Ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας με σεβασμό στα γεγονότα και στα πρόσωπα, που συνδέονται με αυτήν και ασφαλώς πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πετυχαίνουμε θαύματα όταν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Σήμερα στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε και στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που ταλαιπωρεί τους πάντες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να παραμείνουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, έχοντας υψηλό φρόνημα, αισθήματα αγάπης προς την πατρίδα, σεβασμό και εκτίμηση σε όλους τους αγωνιστές της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ».

Αγαπητοί, Μαθητές και μαθήτριες,

Η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων καθιέρωσε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (192/2016) την 9η Οκτωβρίου 1944 ως επίσημη ΕΠΕΤΕΙΟ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ των Μεγάρων,  από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο και έτσι την Τετάρτη 9η  Οκτωβρίου 2019, σας προσκαλώ όλους, να συμμετάσχετε: α) στην ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ, που θα τελεσθεί στον καθεδρικό Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Μεγάρων, ώρα 09.45 το πρωί β) στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση Στεφάνων, που θα ακολουθήσει στην Πλατεία Ηρώων και γ) το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 18.30  στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης αυτής της επετείου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, με ομιλία του κ. ΚΩΣΤΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, πρώην Δημάρχου Μεγαρέων και θέμα: « Η απελευθέρωση των Μεγάρων» με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων και των μελών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων».

 

Πρόγραμμα εορτασμού της επετείου Απελευθέρωσης των Μεγάρων

TEΤΑΡΤΗ 9η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Γενικός Σημαιοστολισμός από την 8η πρωϊνή ώρα,  μέχρι τη δύση του ηλίου.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ.  σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, κατά τις βραδινές ώρες της Τρίτης, 8ης  Οκτωβρίου  και της Τετάρτης, 9ης  Οκτωβρίου 2019.

Ώρα 08.30: Επίσημη Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ηρώων

Ώρα 10.00: Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Μεγάρων

(Πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό ώρα : 09.45 )

Ώρα 10.30 : Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, στην πλατεία Ηρώων, από  το Δήμο Μεγαρέων, Περιφερειακή Ενότητα  Δυτικής  Αττικής, Εκπρόσωπο των Ενόπλων  Δυνάμεων, Σύλλογο Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων Μεγάρων, Σχολεία, Λαογραφικούς Συλλόγους  και λοιπούς φορείς.

– Τήρηση “ενός λεπτού σιγής”.

–  Εθνικός Ύμνος.   Πέρας τελετής.

  1. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Ηρώων, παράθεση Καφέ,

στο Δημαρχείο, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Ώρα 17.30 : Επίσημη υποστολή Σημαίας

Ώρα 18.30 : Πανηγυρική εκδήλωση στο Δημαρχείο Μεγάρων, με Ομιλία  του κ. ΚΩΣΤΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, πρώην Δημάρχου Μεγαρέων, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και θέμα: “Η Απελευθέρωση των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής” και τη συμμετοχή της παιδικής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων και των μελών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής  Μουσικής Μεγάρων.

Το παρόν επέχει και θέση προσκλήσεως.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου: Η ολοκλήρωση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού έργου σπάει την απομόνωση

Αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγάρων: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων