Θέσεις

Ένας αλλιώτικος πανηγυρικός λόγος

Γράφει ο Δημ. Ηλίας

 

Γιορτάζεις Έλληνα εφέτος την επανάσταση των προγόνων σου στις 25 Μαρτίου. Γιορτάζεις την αποτίναξη από τον τουρκικό ζυγό – την απελευθέρωση από την σκλαβιά του πιο βάρβαρου λαού. Γιορτάζεις που είσαι ελεύθερος. Δεν ξέρω αν τραγουδάς τα τραγούδια της κλεφτουριάς ή το «Νάτανε το 21» ή τα δημοτικά σου τραγούδια. Ποιος να σού τα μάθει; Σου έχουν βάλει στα αυτιά σου κάποια άλλα ξενέρωτα, ξενόφερτα που νομίζεις ότι είναι δικά σου.

Πηγαίνεις στην παρέλαση και βλέπεις τους πολιτικούς σου να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια. Βλέπεις τις εθνικές φορεσιές των συλλόγων, τους φαντάρους και θυμάσαι πού και πού τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (διπλή γιορτή). Το μεσημέρι τρως και τον τηγανητό σου μπακαλιάρο.

Πριν από χρόνια, όταν ήμασταν παιδιά, καμαρώναμε για τις θυσίες των ηρώων της Εθνικής Επαναστάσεως (τώρα την λένε ταξική) και νιώθαμε υπηρηφάνεια για τα κατορθώματα των ηρώων μας. Στολίζαμε το σχολείο μας με δάφνες και φοίνικες και με τις μορφές των ηρώων του 1821. Φτιάχναμε και το στεφάνι μόνοι μας (τώρα το παραγγέλνουν στα ανθοπωλεία) και το καταθέταμε στους ήρωες που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι… ελεύθεροι…

Καημένε Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Μπουμπουλίνα… Όταν σηκώσατε το λάβαρο της επαναστάσεως αναφωνήσατε «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Κρατήσατε τον θάνατο για εσάς και προσφέρατε την ελευθερία στις επόμενες γενιές, γιατί είχατε καρδιά. Έ και να μας βλέπατε πόσο ελεύθεροι είμαστε σήμερα. Θα τρίζουν τα κόκκαλά σας με αυτά που γίνονται.

Εφέτος όμως αγαπητέ μου συνέλληνα τα έχεις χαμένα. Δυσκολεύεσαι κάπως. Είναι μια ακόμα χρονιά που σου έφεραν να πληρώσεις τον λογαριασμό, όχι τον δικό σου αλλά των άλλων, αυτά που σού φόρτωσαν στην πλάτη σου και σού είπαν «μαζί τα φάγαμε».

Όμως είδες και συ στην τηλεόρασή σου κάποιους νεαρούς να καίνε την ελληνική σημαία και να χοροπηδούν γύρω της και δεν αντέδρασες. Είπες «παιδιά είναι». Κάποιοι «προοδευτικοί» (τρομάρα τους) είπαν να καταργηθούν οι παρελάσεις, να κατεβούν οι εικόνες των ηρώων του ’21 από τους δημόσιους χώρους, να βγουν οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας από τα σχολεία, γιατί είπαν ότι απειλούν την θρησκευτική ελευθερία. Σε λίγο θα σου πουν ότι η Ελλάδα είναι μουσουλμανική χώρα και αντί για καμπάνες θα ακούς τον χότζα.

Έβγαλες το παιδί σου από το σπίτι του Θεού. Φοβήθηκες μην το βλάψει. Το εμπιστεύθηκες σε άλλους «δασκάλους του εξωτερικού», εκτός από τον μεγάλο δάσκαλο, τον Χριστό. Την παιδεία σου την έκανες «απαιδεία» και είπες τον δάσκαλο εκπαιδευτικό. Ραγιάδες αποκαλούσαν οι Τούρκοι τους Έλληνες και εκείνοι, επειδή δεν το άντεχαν, επαναστάτησαν.

Νέοι ραγιάδες οι Νεοέλληνες. Και η πατρίδα υποτελής και υπόχρεη. Σε τιμή ευκαιρίας πουλάνε την αξιοπρέπεια  των ανθρώπων της οι υπάλληλοι των Ευρωπαίων. Την ανάσα μας κρατάμε σήμερα να ακούσομε τί θα αποφασίουν οι διαχειριστές της μοίρας μας για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Καημένε Κολοκοτρώνη, Ανδρούτσο, Μπότσαρη, Πλαπούτα, Υψηλάντη, Παπαφλέσσα… Οδηγήσατε το έθνος μας στην ελευθερία, επειδή δεν είσαστε πολιτικοί σαν τους σημερινούς. Τολμήσατε να τα βάλετε με τον ισχυρό. Δεν σκύψατε το κεφάλι, γιατί πιστεύατε στου Χριστού την πίστη την αγία και των Ελλήνων την ελευθερία. Αιωνία σας η μνήμη.

ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΡΑΓΙΑ, ΞΥΠΝΑ ΝΑ ΙΔΕΙΣ ΤΊ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΛΕΥΤΕΡΙΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία

Μετριότητα …η φίλη της εποχής!

Ποιο επάγγελμα μας ταιριάζει