ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Ελαιόλαδο: Μειωμένη κατά 70% η παραγωγή στα Μέγαρα

 

Περσινό λάδι φαίνεται ότι θα καταναλώσουμε φέτος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του 2020 κυμαίνεται σε επίπεδα κατώτερα της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, στα Μέγαρα, αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης, οι παραγωγοί μιλούν για πτώση της παραγωγής στο 70% σε σχέση με την περσινή παραγωγή ελαιολάδου. Ο Γιώργος Νικολάου, της “Nikolaou Family”, μας είπε ότι η φετινή παραγωγή φτάνει τους αριθμούς του 2003 και του 2013, ενώ η περσινή ήταν μια καλή χρονιά, οπότε θα καταναλωθεί το περσινό ελαιόλαδο…

Όμως εκτός από τον όγκο, παρατηρούνται και εκτεταμένα προβλήματα στον καρπό, λόγω των καιρικών συνθηκών την χρονιά που πέρασε, με ξηρασία το καλοκαίρι και μετά υγρασία που επιδεινώνει και προκαλεί μύκητα και δάκο στον καρπό. Συγκριτικά το παραγόμενο ελαιόλαδο είχε πέρσι 0,3 οξύτητα και φέτος 0,6.

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στα ελαιοτριβεία, μας αναφέρθηκε ότι οι παραγωγοί τήρησαν τα μέτρα προστασίας, με προβλεπόμενα ραντεβού.

 

Διεθνώς μειωμένη η παραγωγή

Η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει φέτος στα 3,11 εκατομμύρια τόνους, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια κατανάλωση θα αγγίξει τα 3,14 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλες οι τιμές των πρώτων υλών βαίνουν προς άνοδο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, σε σχέση με το 2019, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 3,4%, κάτι το οποίο αποδίδεται στις αδύναμες επιδόσεις των χωρών της Μεσογείου. Ενδεικτικά, η κάμψη στην Ιταλία εκτιμάται σε 270.000 τόνους, στην Ελλάδα σε 240.000 τόνους, στο Μαρόκο σε 140.000 τόνους, στην Τυνησία σε 130.000 τόνους και στην Πορτογαλία σε 120.000 τόνους. Αντίθετες είναι οι τάσεις στη συγκομιδή της Ισπανίας, καθώς η ιβηρική χώρα αναμένει αύξηση της παραγωγής σε 1,6 – 1,7 εκατομμύρια τόνους, χάρη στις επενδύσεις για τον εκσυχρονισμό της καλλιέργειας και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Άλλωστε, το ισπανικό ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, μια τάση η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωρεία διαρρήξεων μέρα μεσημέρι στα Μέγαρα

“Ζούμε το σκοτάδι πριν την αυγή” (βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Κινέτα: Ιατρός για εξετάσεις-συνταγογραφήσεις στην κοινότητα κάθε Τετάρτη