Κοινωνία Σημαντικότερα

«Έξω για τσιγάρο»: Ο αντικαπνιστικός στα καταστήματα των Μεγάρων

 

Τι λένε οι επιχειρηματίες σε καφέ-μπαρ της πόλης μας για τις πρώτες μέρες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

 

 

Αντίθετες απόψεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους δημόσιους χώρους συναθροίσεων και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Άλλοι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου, από το πρώτο Σαββατοκύριακο της πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, άλλοι αντικαπνιστές θαμώνες επικροτούν την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά μάλλον ακόμα οι ελληνικοί δημόσιοι χώροι περνούν φάση προσαρμογής. Για το θέμα αυτό, μιλήσαμε με τρεις ανθρώπους που διατηρούν καφέ-μπαρ στην πλατεία Λιτάρα, για το πώς βλέπουν στα καταστήματά τους το μέτρο του αντικαπνιστικού.

Ο Θωμάς Μπούρης, του «Μικρό καφέ» μας είπε ότι «Σίγουρα υπάρχει πτώση τζίρου. Ο κόσμος με τον νόμο αυτό αρχίζει να προσαρμόζεται σιγά σιγά. Μόνο εάν υπάρξει καθολικά απ’ όλα τα μαγαζιά, που ακόμη δεν το τηρούν, αλλά βλέποντας από την μεριά του μαγαζιού μου που το έχω κρατήσει τον νόμο σοβαρά, έχει σημαντική πτώση τζίρου ειδικά στο ποτό, μπίρα, κλπ. Το πρωί, με σύμμαχο τον καιρό, ακόμη το παλεύουμε. Αυτό θα φανεί κυριότερα στις γιορτές, Χριστούγεννα, κλπ, όπου ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει πίνοντας το ουίσκι του καπνίζοντας. Και κάτι που διαπίστωσα με αυτόν το νόμο: καπνίζοντας όλοι στο μαγαζί δεν γνώριζα πραγματικά ότι –μπορεί να μας φαίνεται παράλογο- πολλοί δεν καπνίζουν!

Τελικά το κόστος θα το χρεωθούμε εμείς οι επαγγελματίες, που έχουμε εκτός την αστυνομία για διατάραξη, το υγειονομικό, το ΙΚΑ… Πλέον έχουμε και το πρόστιμο του τσιγάρου».

 

 

 

Εκ μέρους του “Le Roi”, μιλήσαμε με τον Άκη Σταμούλη, ο οποίος μας είπε ότι είναι αισιόδοξος απέναντι στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με τους θαμώνες να συνηθίζουν να βγαίνουν «έξω για τσιγάρο».

«Σχετικά με την κίνηση,  θεωρώ πως δεν έχουμε δει ακόμα τον πραγματικό αντίκτυπο του μέτρου. Ακόμα μπορούν και λειτουργούν οι έξω χώροι ανοικτοί και είμαστε «εντός πλαισίου». Αυτή τη στιγμή δεν έχει επηρεαστεί η κίνηση και ο τζίρος.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ευθύνη του καταστηματάρχη, κατά τη γνώμη μου. Οι πελάτες συμμορφώνονται. Υπάρχουν μάλιστα καπνιστές που μας λένε και «μπράβο».

Βέβαια, όταν χειμωνιάσει για τα καλά, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Προσωπικά, όμως, είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως ο κόσμος θα συνηθίσει να καπνίζει λιγότερο και, παράλληλα, θα γίνει συνήθεια το «βγαίνω έξω να κάνω ένα τσιγάρο».

Από το Del Sol Café-Bar, μας είπαν ότι «Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το “Del sol café-bar”. Τασάκια έβγαιναν εάν μας ζήταγαν … Όμως έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όλους μας, πελάτες και κατάστημα.

Στην παρούσα φάση ο κόσμος έχει αρχίσει και δεν βγαίνει να πάει πουθενά. Όταν του λέμε, σαν το σκυλί, ότι πρέπει να βγει έξω να καπνίσει… Και φυσικά τώρα δεν είναι καλοκαίρι, βρέχει, κάνει κρύο. Το συγκεκριμένο μαγαζί δεν είναι δε εφαπτόμενο στην πλατεία να βάλουμε τζάμια και σόμπες. Είπα να βγάλω σόμπες στην πλατεία, κάτω από τις ομπρέλες και πάλι δεν μπορούμε γιατί θα γίνει το χριστουγεννιάτικο χωριό και πρέπει να μαζέψουμε όλα τα πράγματα από την πλατεία. Αστεία… Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Ο κόσμος στα Mέγαρα είναι συγκεκριμένος. Δεν έχει κόσμο που ανανεώνεται όπως στην Αθήνα. Διατηρώ μαγαζιά στην Αθήνα που το αντιμετωπίζουμε χαλαρά γιατί θα περάσουν κάθε μέρα διαφορετικά άτομα. Υπάρχει πρόβλημα …έχουν σταματήσει να έρχονται τώρα πλέον οι πελάτες, ο τζίρος από πέρσι είναι κάτω 70% κ αυτό τα λέει όλα.

Η ερώτηση είναι μια: Πως θα κρατήσουμε τα μαγαζιά; Ο Έλληνας πίνει καφέ και ποτό όχι στο πόδι. Τον καφέ τον κάνει δύο ώρες και το ποτό τέσσερις…».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένας συμπεριληπτικός δήμος για όλους»: Τοπικό Σχέδιο δράσης του Δήμου Μεγαρέων

ΟΛΕ & ΔΕΣΦΑ ζητούν επέκταση δραστηριότητας της Ρεβυθούσας με χρήση του λιμένα Περάματος

«Μια χαμένη θητεία»