Πολιτική Σημαντικότερα

Διορθώσεις στο υπό έγκριση ΓΠΣ

3 επικίνδυνα σημεία για βιομηχανίες, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αγροτικές αποθήκες θέλει να διορθώσει η Διοίκηση του Δήμου

[quote] Αποχώρησε αντιδρώντας ο Γ. Μαρινάκης: «Δόλος πίσω από τις διορθώσεις και τις συναντήσεις με τον Κινέζο πρέσβη»[/quote]

[quote] «Ένοχη λιποταξία» είπε ο Γρ. Σταμούλης[/quote]

 

Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Στο παρά πέντε μιας σημαντικότατης για την ανάπτυξη, την οικονομία, την εικόνα της πόλης μας απόφασης και της υπογραφής από τον Υπουργό Εσωτερικών, έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, να διορθώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Μεγάρων.

Σοβαρές επισημάνσεις για το περιβάλλον της πόλης, με το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης και τεχνολογικού και επιχειρηματικού πάρκου μεταξύ Μεγάρων και Νέας Περάμου, έκανε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, όπως τονίσθηκε και στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, στη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου.

Η μείζων αντιπολίτευση και απερχόμενη διοίκηση αντέδρασε έντονα και αποχώρησε ο Γ. Μαρινάκης, τονίζοντας ότι με τις διορθώσεις που εισηγείται η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί σκοπίμως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απερχόμενη διοίκηση υποστήριζε ότι μετά από δύο αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής, εκκρεμούσε μόνο η τελική και τυπική υπογραφή του υπουργού περιβάλλοντος, που είχε καθυστερήσει και λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.

«Το θέμα αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαρινάκης. Η διαδικασία έγκρισης έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η υπογραφή από τον νέο υπουργό.
Να αναβληθεί το θέμα, αφού δεν πέρασε από διαβούλευση και έρχεται ξαφνικά και με μια εισήγηση».

[quote]Γρ. Σταμούλης: «Αν προχωρήσει θα είναι καταστροφικό για τον δήμο»[/quote]

«Το ΓΠΣ των μεγάρων, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία έχει απασχολήσει σχεδόν όλες τις διοικήσεις, ξεκίνησε επι Στρατιώτη συνεχίστηκε από τη διοίκηση Σύρκου και ήρθε στην διοίκηση Γ. Μαρινάκη που πήρε μια τελική μορφή. Πέρασε δυο φορές από εκτελεστική επιτροπή και το θέμα βρίσκεται στο υπουργείο.

Είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις για πολλά θέματα με την τελική μορφή που πέρασε τη δεύτερη φορά από το εκτελεστικό, που και ο κ. Μαρινάκης θα διαφωνεί αλλά η εκτελεστική επιτροπή συμπεριέλαβε πράγματα που δεν ήταν προτάσεις του δήμου.

Αν προχωρήσει θα είναι καταστροφικό για τον δήμο. Αρκετά μας έχει ταλαιπωρήσει. Θέλουμε να υπογράφει και βλέπουμε αυτά για τα οποία διαφωνούμε τι διορθωτικές θα κάνουμε».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων έκανε λόγο για τρία πολύ επικίνδυνα σημεία του ΓΠΣ τα οποία τέθηκαν υπόψιν σε επίσκεψη που έκανε στον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά βλέποντας ως δίκαια τα αιτήματα του δήμου. Μάλιστα, όπως είπε ο Γρ. Σταμούλης, θα προχωρήσουν οι αλλαγές μόνο με την υπογραφή του, χωρίς δηλαδή να περάσει το εκ νέου διορθωμένο ΓΠΣ από εκτελεστική επιτροπή ή άλλη χρονοβόρα διαδικασία.

«Θέλουμε να εγκριθεί άμεσα. Έχουμε τη διαβεβαιώση του υπουργού. Ζητάμε την παρέμβαση του υπουργού» είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης.

Ποια είναι τα τρία επικίνδυνα σημεία για τα οποία η Διοίκηση του Δήμου ζητά αλλαγές στο ΓΠΣ;

 

  • Στην παράγραφο Β4 γίνεται καθορισμός ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων, τεχνολογικό πάρκο με χρήση παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης.

Σε μια τεράστια περιοχή εκατέρωθεν του εθνικού δικτύου, μεταξύ Νέας Περάμου και Μεγάρων. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το ΓΠΣ δημιουργεί ακόμα μια τεράστια βιομηχανική περιοχή, με όλη τη βαριά βιομηχανία πλην διυλιστηρίων και Χαλυβουργικής. Προτείνει δε «Να μείνει μόνο ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης (Βιοτεχνίες, με δράσεις χαμηλής όχλησης που θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη και άλλα). Να φύγουν οι βιομηχανίες. Να μας έρθει όλη η βιομηχανία της Αττικής».
–  Στην βιομηχανική κοντά στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ισχύος. «Εξεπλάγη ο υπουργός και δίπλα στο Βουρκάρι;» τόνισε ο Γρ. Σταμούλης.
– για τις αγροτικές αποθήκες και εκτάσεις προβλέπει μέγιστο συντελεστή 01. «Ενώ είμαστε αγροτική περιοχή και μας ενδιαφέρει η αγροτική ανάπτυξη και από εκεί ευελπιστούμε, περιέγραψε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κατά παρέκκλιση και του ρυθμιστικού για πτηνοτροφικές και στατικές εγκαταστάσεις μέγιστος υπάρχει συντελεστής 01 για αγροτικές αποθήκες δηλαδή επιτρέπει μέγιστη επιφάνεια 30 τ.μ. έκαστο. Πως θα αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή με αυτούς τους περιορισμούς; Και ενάντια στο ρυθμιστικό;».

«Ο υπουργός ήταν θετικός, πρόσθεσε κατά την εισήγησή του ο Γρ. Σταμούλης, αλλά δεν μπορεί να δράσει αν δεν του πάμε εισήγηση. Χωρίς παλινδρομήσεις, με ομόφωνη απόφαση μπορούμε να πάμε. Κάνω συμβιβασμούς γιατί είχα ενστάσεις αλλά πρέπει να πάρουμε το ΓΠΣ για να δούμε τι θα γίνει, αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Αυτό θα έχει ισχύ νομού πώς θα το αντιπαρέλθουμε;».

 

Στην πρώτη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής 24/07/2013 προβλεπόταν μόνο ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χωρίς βιομηχανικό πάρκο. Στην απόφαση του 2014 υπάρχουν, εξήγησε από πλευράς της τεχνικής υπηρεσίας η εισηγήτρια Αθηνά Βαλτά, που ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες φάσεις έγκρισης του ΓΠΣ δεν είχε ρωτηθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων.
«Πώς βρέθηκαν μέσα;» ρώτησε ο Αντιδήμαρχος Κ. Καράμπελας
Ο Γ. Μαρινάκης απάντησε ότι «ο οργανισμός Αθήνας είναι μια ανεξάρτητη αρχή, δέχεται παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς και στη συνέχεια αποφασίζει αυτή και δεν επιδέχεται παρέμβαση ούτε από τον υπουργό».
«Αυτός που υπογράφει ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει;» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.
«Έτσι νομίζετε εσείς, είπε ο Γ. Μαρινάκης. Θα δείτε που θα φτάσουμε, πάτε να τα καταστρέψετε όλα».
«Αντί να κάνουμε επιθέσεις θα πρέπει να έχουμε ομοφωνία, είπε ο Αντιδήμαρχος Κ. Καράμπελας. Σε αυτά τα θέματα συμφωνούμε».

«Αυτές τις παρατηρήσεις γιατί δεν τις κάνατε; Γιατί όλα αυτά τα ανακαλύψατε σήμερα;» ρώτησε ο Θαν. Δρένης.

 Γ. Μαρινάκης: «Νέα δεινά μας φέρνουν πίσω και υποκρύπτουν δόλο»

 

[quote]«Αλλαγές μπορούν να γίνουν και στην πολεοδόμηση»[/quote]

 Ο Γ. Μαρινάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Πιθανή αναμόχλευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα.

Θα περίμενα να δω θέματα που θα είχαν πολύ μεγαλύτερη σημασία και ουσία χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι σπουδαία.

Αυτά που αναφέρονται δεν ισχύουν. Όταν μιλάει για ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων τεχνολογικό και βιοτεχνικό πάρκο. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων νέων μονάδων στην Αττική από Προεδρικό διάταγμα που κατισχύει του ΓΠΣ.
Η πρόταση, επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης, θα έπρεπε να συμπληρωθεί από νόμο που αναφέρει χαμηλής και μέσης όχλησης βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κτίρια, γήπεδα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Τουριστικές εγκαταστάσεις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
Κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον ορισμό των χρήσεων γης είναι δυνατόν ορισμένες από τις χρήσεις γης που επιτρέπονται να απαγορεύονται ή να επιτρέπονται με όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις μετά από τεκμηρίωση, από μελέτες.

Στην πολεοδόμηση έχουμε δυνατότητα να μην επιτρέψουμε εγκαταστάσεις μέσης όχλησης.

Δεν έχω έγγραφο που αναφέρει την παραγωγή ενέργειας. Αν ισχύει αυτό είναι θέμα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού δεν περνά μέσα από ΓΠΣ.

Αλλά ισχύει και το προεδρικό διάταγμα για την περιοχή του Βουρκαρίου και είναι απαγορευτικό να γίνει κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το θέμα της αγροτικής περιοχής το ειχαμε προτείνει κι εμείς να έχει μεγαλύτερες επιφάνειες. Η επιτροπή πήρε αυτήν την απόφαση, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να ζητήσει κανείς από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να κάνει τέτοια δραστηριότητα και να μην πάρει άδεια.
Αυτές οι παρατηρήσεις οι οποίες αναφέρονται από την υπηρεσία και τις οποίες απορρίπτει με τα σχόλια της δεν έχουν καμία ουσία.

Ο δήμαρχος είπε ένα τέτοιο ΓΠΣ δεν το θέλω. Το ΓΠΣ έχει να τροποποιηθεί από το 1991 και φτάσαμε αυτή τη στιγμή να έχουμε ολοκληρωμένο προς υπογραφή ΓΠΣ.

Επειδή είμαστε άνθρωποι της ίδιας κοινωνίας και επειδή πληροφορούμαστε δεν ξέρω γιατί έγινε τελευταία συνάντηση δημάρχων με παραλιακό μέτωπο με τον πρέσβη της Κίνας ενώ φημολογίες το ότι η Κόσκο θέλει να δραστηριοποιηθεί… Κάτι υποκρύπτει.
Νέα δεινά μπορούν να μας φέρουν πίσω. Να υπογραφεί και στη συνέχεια το ΓΠΣ να πάρει δεσμευτική απόφαση.

Στη φάση της πολεοδόμησης να γίνουν αυτά που λέτε, στη φάση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ενέργεια αυτή υποκρύπτει δόλο».
«…και το ΓΠΣ θέλει τον Κινέζο του, απάντησε αστειευόμενος-πιθανότατα- ο Γρ. Σταμούλης.

Ν’ αφήσουμε τις μέσης όχλησης βιομηχανίες να δώσουμε τη δυνατότητα να έχει ισχύ νομού να τρέχουμε με πολεοδομικές παρεμβάσεις και με άλλες προσφυγές. Αν θέλετε τις βιομηχανίες να μην αποφασίσετε. Δεν πρόκειται για κωλυσιεργία. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».
«Ο υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του, είπε ο Γ. Μαρινάκης, θα μεταφέρει σε μια επιτροπή αντίστοιχη. Έτσι γίνονται αυτά.

Βάζετε σε τεράστιους μπελάδες τον τόπο. Σε κάτι που ήταν έτοιμο θέλετε εσείς να δημιουργήσετε αλλού είδους εντυπώσεις. Αν δεν υπογραφεί τώρα δεν θα υπογραφεί ποτέ. Θα έρθουμε πίσω το ξέρετε αλλά έχετε αλλού είδους πράγματα κατά νου» είπε ο Γ. Μαρινάκης που αποχώρησε εκφράζοντας έντονα την διαφωνία του κατά των τροποποιήσεων του ΓΠΣ, για να τον ακολουθήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Κόττας, Σ. Πιλίλης, Θαν. Δρένης.

«Λιποτακτείτε» είπε ο Γρ. Σταμούλης.
Αφού αποχώρησαν οι συνάδελφοί του και πριν αποχωρήσει ο Ελ. Παπαλευθέρης ανέφερε: «Δε διαφωνώ όπως ετέθη το θέμα παρά ταύτα ανησυχώ για την καθυστέρηση του θέματος, να τελειώσουμε γρήγορα με αυτό το θέμα για τον τόπο μας».
«Δεν καθυστερεί σε τίποτα» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.

[quote] Γ. Μπερδελής: «Αντί να προστατεύει, το ΓΠΣ χρησιμοποιήθηκε για εκλογικούς λόγους»[/quote]
Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μπερδελής, που ψήφισε «λευκό», επεσήμανε ότι «ο υπουργός έχει δικαίωμα τροποποίησης.

Το ΓΠΣ, συνέχισε, αποτελεί ίσως το κορυφαίο εργαλείο ανάπτυξης ενός τόπου, βάζει σε τάξη το χώρο προστατεύοντας και δίνοντας ανάπτυξη. Ποτέ από κανένα δεν έχω ακούσει αυτούς τους άξονες, τελικά τι προστατεύουμε και τι θέλουμε να αναπτύξουμε;

Αντίθετα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μόνο και μόνο για εκλογικούς λόγους. Αντί να προστατεύει, κάνει το εντελώς αντίθετο.

Είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Έτσι όπως προτείνεται και από την υπηρεσία στο ανατολικό τμήμα της πόλης μας δε δίνει ανάπτυξη.
Το επιχειρηματικό πάρκο θέλει συνήθως μικρότερες εκτάσεις και αυτή η τεράστια ζώνη θέλει εκατοντάδες εκατομμύρια.
Να δούμε την εξέλιξη όχι φέρνοντας αποθήκες και συνεργεία, διαφωνώ κάθετα, συμφωνώ για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αλλά κάνετε και λάθος».

Ο Γ. Μπερδελής αναφέρθηκε στην έλλειψη διαβούλευσης και συμμετοχής επιτροπής επιστημόνων και ειδικών συμπολιτών μας στο σχεδιασμό του ΓΠΣ:

«Ποτέ δεν δραστηριοποιήθηκε η επιτροπή παρακολούθησης γιατί οποιοσδήποτε μελετητής ξένος δεν έχει τις εμπειρίες του τόπου του ντόπιου επιστήμονα. Γιατί κι εσείς δεν κάνατε επιτροπή να δούμε και αλλά ζητήματα. Το διαμετακομιστικό κέντρο που προτείνετε στο Κατσούλη μάντρακι είναι καλό; Είναι στα θετικά η μαρίνα και τα υδροπλάνα μέσα στη Βαρέα; Έχουμε οικοπεδοποιήσει την πιο σημαντική αγροτική περιοχή μας.

Είχαμε διαφωνήσει κι εμείς, ο υπουργός μπορεί να ξαναδεί τις προτάσεις».
«Κι εμείς έχουμε κι άλλες ενστάσεις αλλά δεν μπορούμε να τα δούμε όλα,  θα καθυστερήσουμε» είπε ο Γρ. Σταμούλης.
«Δεν μας υπολογίζουν, είπε ο Αντ. Χοροζάνης ψηφίζοντας λευκό. Από το ΓΠΣ έχουμε προστασία της αγροτικής γης; Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για την αγροτική γη. Που είναι η προστασία των δασών; Δε θα διαφωνούσα με τις προτάσεις αλλά συμφωνώ με τον κ. Μπερδελή ότι πρέπει να φύγουν οι αποθήκες. Αλλά υπάρχουν κιόλας σήμερα. Το ζήτημα της προστασίας του Βουρκαρίου. Οποιοδήποτε, και το καλύτερο ΓΠΣ να ψηφίσουμε οι νόμοι που ψηφίζονται όταν έρχονται τα συμφέροντα ακυρώνουν τα πάντα. Με αυτό το ΓΠΣ πότε θα γίνουν πολεοδομικοί σχεδιασμοί…. Ένα ΓΠΣ σήμερα είναι στον αέρα ακόμα και να εγκριθεί». «Είμαι αντίθετος για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας και να μη γίνει και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά» είπε ο Αντ. Χοροζάνης ψηφίζοντας λευκό.
Ο Γιάννης Μιχάλαρος που υπερψήφισε την εισήγηση της διοίκησης ανέφερε: «με στεναχωρεί αφάνταστα ότι δεν ερωτήθηκε η υπηρεσία. Δεν έχουν άποψη οι επιστήμονες, δεν μπορεί η υπηρεσία και η πολεοδομία να μη λέει τη γνώμη της. Να μη φοβόσαστε κανένα Δήμαρχο. Σημαντικά αυτά που είπε ο Μπερδελής γιατί σκέφτεται με την ομορφιά της πόλης και τον καθαρό αέρα. Εμείς γνωμοδοτούμε όχι και λέει ο υπουργός βιομηχανία». Μάλιστα ο Γιάννης Μιχάλαρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Ρεβυθούσα καθώς μετέφερε καταγγελία ψαρά ότι το φυτικό βασίλειο έχει καταστραφεί.

 

«Το ΓΠΣ το έκαναν ο Γ. Μαρινάκης με τον Γ. Κουμπέτσο με άγνοια των υπηρεσιών»

Για πολιτικό εγωισμό και ένοχη φυγή κατηγόρησε η νέα διοίκηση την απερχόμενη

Ο Αντιδήμαρχος Στ. Φωτίου διαπίστωσε ότι «η πολιτική είναι πολύ απλή και οι πολιτικοί την κάνουμε αντιπαραγωγική. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έκαναν πράγματα αλλά λάθη γίνονται. Ακόμα και σήμερα στο βάραθρο του πολιτικού εγωισμού του Γ. Μαρινάκη αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά περισσότερα από αυτά που προτείνουμε.

«Αν αισθάνεται, είπε ο Ιερ. Πολυχρόνης, κανείς τόσο δυνατός ώστε μέσω της αποχώρησης και τις ψήφους του να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να μην καταντήσουμε χαβούζα την περιοχή μας… κανείς δεν είναι δυνατός με μια λευκή ψήφο να το κάνει αυτό. Έχει ο καθένας την ευθύνη του. Έχω σοκαριστεί με αυτά που ακούστηκαν και τον τρόπο που πήρε η συζήτηση. Να μη θέσουμε το μέλλον της πόλης σε κίνδυνο οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση».
«Δυστυχώς, πρόσθεσε ο Γρ. Σταμούλης με τη στάση του ο κ. Μαρινάκης το δείχνει, το έκαναν μόνοι τους με τον κ. Κουμπέτσο και είχαν άγνοια οι υπηρεσίες πως οι αιρετοί από μόνοι τους πήγαιναν στις συναντήσεις για το ΓΠΣ.
«Γιατί η εμμονή του κ. Μαρινάκη, είναι ένοχη σιωπή και ένοχη φυγή το βάρος των ενοχών τον έβαλε να λιποτακτήσουν. Είναι πολιτικός εγωισμός να κάνουν την καταστροφή και μετά να τα διορθώσουν. Έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα υπογράφει. Με τη στάση τους δείχνουν, είμαι σίγουρος, με την ανοχή τους δέχτηκαν αυτά τα πράγματα».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς νερό απόψε Μέγαρα & Ν. Πέραμος

Λαμπερός Γάμος…

Αντικαπνιστικός νόμος: Από 100 έως 10.000 τα πρόστιμα