Πολιτική Σημαντικότερα

Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων: Ένταση για τα σχολικά κτίρια

Μετά από την ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ξεκίνησαν τα προεκλογικά …όργανα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων. Στο επίκεντρο της συζήτησης το 1ο δημοτικό σχολείο Νέας Περάμου, με τους εκπροσώπους των γονέων μαθητών του σχολείου παρόντες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «οι μαθητές νιώθουν ότι έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν. 3 εβδομάδες μετά συνεχίζουν τα παιδιά να κάνουν τηλεκπαίδευση, η αιτιολογία ότι πήγαμε να κάνουμε εργασίες και δεν μας άφησε η διευθύντρια. Πρέπει να βρείτε τρόπο άμεσα να τελειώσει η κατάσταση γρήγορα».

Ο Γιώργος Στρατούρης επεσήμανε: «Πετάγατε τις αναφορές των διευθυντών στο καλάθι των αχρήστων. Αν νοιαζόσασταν θα είχατε βρει τις ευθύνες. Είναι αδιανόητο από το 2016, να έχουν γίνει 16 αναφορές. Ψέματα λέτε ότι νοιάζεστε για τα παιδιά. Το θέμα για να εξαντληθεί θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και όλες οι υπόλοιπες. Εκθέσατε τα παιδιά σε κίνδυνο. Θα μπορούσε να υπήρχε νεκρός. Έχετε σοβαρές ευθύνες. Φταίει ο σταθμάρχης μας είπατε για το σχολείο. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει κόσμος εναντίον μιας διοίκησης του δήμου, καταφέρατε και αυτό». Επιπλέον, ο Γ. Στρατούρης έθιξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου που προοριζόταν για δημοτικό γηροκομείο σε ΑΜΚΕ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν έχει λύσει κανείς κανένα πρόβλημα στα σχολεία διαχρονικά, πρέπει να φτάσουμε να γκρεμίσουμε. Ακόμα έχουμε σχολεία στα ιζομποξ. Ακόμα το 2ο δημοτικό στην νέα Πέραμο είναι γιαπί. Αν δεν κινητοποιηθεί ο κόσμος, κανείς δεν ακούει στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν διεκδικούμε, καθόμαστε εδώ και περιμένουμε και για τα σχολεία και όλα. Η καρέκλα δεν φτιάχνει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος κάνει την καρέκλα» ανέφερε ο Αντώνης Χοροζάνης.

Πολιτικό πολιτισμό ζήτησε ο Π. Μαργέτης: Ο υποψήφιος δήμαρχος ζήτησε εν όψει προεκλογικής περιόδου να τηρηθεί επίπεδο στον δημόσιο λόγο και στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε συγγνώμη, προ ημερησίας, για την ένταση που δημιούργησε στην περασμένη συνεδρίαση. «Θα πρέπει να στρέφουμε τα βέλη μας κατά της διοίκησης και όχι μεταξύ μας. Βλέπουμε τα προβλήματα πώς εξελίχθηκαν, γιατί να μην προλάβουμε» είπε προτείνοντας να συσταθεί επιτροπή μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας και να κάνει ελέγχους σε όλα τα σχολεία του δήμου και να γίνει μελέτη για να ξεκινήσουν οι εργασίες τους θερινούς μήνες και να έχουν ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο Δημήτρης Γεωργακής τόνισε ότι «ο κ. Μαργέτης απέδειξε την μεγαλειότητα του και ο κ. Δήμαρχος απέδειξε την μικρότητά του. Το σχολείο πρέπει να μείνει στην κορωνίδα των θεμάτων μας» είπε ζητώντας απαντήσεις για τα έγγραφα της ΚΤΥΠ, της αρμόδιας υπηρεσίας για τα σχολικά κτίρια από το 2015 και το πρωτόκολλο αυτοψίας. «Το θέμα δεν προσφέρεται για χλευασμό. Αν πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας, πρέπει να σκύψουμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα. Δεν ξέρατε ότι υπήρχαν προβλήματα; Έχουμε τις θέσεις μόνο για τους μισθούς, με έγγραφα κόλαφο και λέτε στο σύλλογο ότι κάνει πολιτικά παιχνίδια για τα παιδιά του;».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Καράμπελας ανέφερε ότι «Ο δήμος κινήθηκε πολύ πιο σύντομα από άλλες φορές, ήδη γίνονται εργασίες στα σχολεία και επί διοίκησης μας ήδη χτίζεται ένα σχολείο».

Φωτισμό στον Κόμβο της Νέας Περάμου ζήτησε ο Π. Παρασκευάς:  «Έχουν περάσει δύο χειμώνες δυστυχώς μέχρι σήμερα ο ηλεκτροφωτισμός δεν έχει αποκατασταθεί. Δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός».

Προσεισμικό έλεγχο των σχολείων ζήτησε ο Σπύρος Κορώσης: «Υπήρχε ένας άξονας του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούσε τον προσεισμικό έλεγχο και ο δήμος είχε ορίσει 42 κτίρια για προσεισμικό έλεγχο. Έχει εγκριθεί; ρώτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Αν δεν έχει εγκριθεί, υπάρχουν δήμοι που κάνουν τον προσεισμικό έλεγχο με ίδιους πόρους και πηγαίνουν στο υπουργείο και τους το εγκρίνει αφού το κάνουν γιατί το έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά το σχολείο της Νέας Περάμου, είπε ο Σπύρος Κορώσης, είμαστε τυχεροί γιατί το πρόβλημα αποκαλύφθηκε, θα μπορούσε το πρόβλημα να κρυβόταν κάτω από την ψευδοροφή δεν ξέρει κανείς τι κρύβεται κάτω από τα δημοτικά κτίρια. Ας μην περιμένουμε να πάρουμε το πρόγραμμα για να γίνει ο προσεισμικός έλεγχος άμεσα. Είμαστε εκτεθειμένοι και θεωρώ ότι πρέπει να τρέξουμε τον προσεισμικό έλεγχο και με ίδιους πόρους και ο δήμος θα τα πάρει από το υπουργείο. Παρακαλώ να προχωρήσετε σε αυτές τις ενέργειες».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέρρευσε η γέφυρα ΠΕΟΑΚ-Βαρέας

Aleka Stamatiadi

86 ενεργά κρούσματα στον Δήμο Μεγαρέων

Ψυχρή εισβολή: Ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες σε Μέγαρα, Ν. Πέραμο, Κινέτα