Πολιτική Σημαντικότερα

Δημοτικά τέλη σταθερά και πολιτικές αντιπαραθέσεις σε διακυμάνσεις

Καταψηφίστηκε ο ισολογισμός του 2019 με επιφυλάξεις των ορκωτών λογιστών

Σταθερά δημοτικά τέλη με απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες απόρων, αναπήρων και πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Πολλά τα θέματα που προέκυψαν και κυρίως για τα οικονομικά του Δήμου Μεγαρέων στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δήμας, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι Πρόεδρος ως τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα δημοτικά τέλη για το 2022, και ο ισολογισμός του 2019 καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων εισηγήθηκε τα παρακάτω:

  1. Για τους απόρους, μείωση των τελών φωτισμού- καθαριότητας , σε ποσοστό 50%.
  2. Για τους αναπήρους, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% , απαλλαγή 100% από τα τέλη φωτισμού – καθαριότητας, με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ποσού μέχρι  15.000,00 ευρώ.
  1. Για τους πολύτεκνους, απαλλαγή 100% από τα τέλη φωτισμού – καθαριότητας, με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ποσού μέχρι 15,000,00 ευρώ.

4.Για τους Τρίτεκνους,

α)Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα, με μηδενικό εισόδημα (πραγματικό), απαλλαγή από τα τέλη φωτισμού – καθαριότητας 100%.

β) Με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 30.000,00 ευρώ, μείωση των τελών φωτισμού – καθαριότητας κατά 50%,

  1. Για τους πληγέντες από φυσικά φαινόμενα, απαλλαγή από τα Τέλη Φωτισμού – Καθαριότητας 100%. Προϋπόθεση για την ανωτέρω απαλλαγή, θα αποτελεί η υποβολή αίτησης από τους πληγέντες, συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Νομού Αττικής, ή από βεβαίωση της Δ/νσης Πρόνοιας, ή αντίγραφο Απόφασης Δημάρχου, με την οποία ο αιτών κρίθηκε δικαιούχος αποζημίωσης ή και Οικονομικής Ενίσχυσης Πλημμυροπαθών καθώς και αντιγράφου του εντύπου φορολογικής δήλωσης Ε1 για το φορολογικό έτος 2020 (μόνο για κατοικίες) και για τους πυρόπληκτους, βεβαίωση συμβάντος από την πυροσβεστική υπηρεσία, το δελτίο επανελέγχου από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. – Γ.Γ.Δ.Ε. –Υ.Α.Σ., βεβαίωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από το αρμόδιο Δ.Ε.Δ.ΔΗ.Ε., για ακίνητα τα οποία έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2019 ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ακόμα, τέθηκε προς ψήφιση ο ισολογισμός του 2019 ο οποίος καταψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση. Ο Κλεάνθης Βαρελάς έθεσε ερωτήματα για ταμειακό έλλειμμα που εντοπίζεται σε ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημήτρης Γεωργακής αναφερόμενος στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών ρώτησε: «Γιατί δεν έχουν διενεργηθεί οι προβλέψεις και προκύπτουν εσφαλμένα τα κονδύλια του ισολογισμου κατά 2 εκατ. ευρώ; Τι ενέργειες θα κάνει ο δήμος τι δικλείδες ασφαλείας για να μην ξανα δούμε ισολογισμό με επιφύλαξη; Επαίρεστε για την καλή οικονομική κατάσταση του δήμου ενώ ο δήμος έχει συρρικνωθεί από ένα ως τρία εκατομμύρια ευρώ». Ο Γιώργος Στρατούρης ανέφερε «για τους προηγούμενους ισολογισμούς ο λαός έστειλε τις προηγούμενες διοικήσεις σπίτι τους. Έχετε αποτύχει ως διοίκηση και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

Ιερ. Πολυχρόνης: «Ο Δήμος είναι εύρωστος και έχει κάνει άλματα»

Αναλυτικά στο έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού με led του Δήμου αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης με αφορμή την ψήφιση των δημοτικών τελών:

 

«Είναι ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους δημότες, βελτίωση καθημερινότητα, τα κέρδη όφελος από εξοικονόμηση μείωσης ρεύματος, μείωση κόστους. Τα δημοτικά τέλη σημαίνουν βελτίωση των συνθηκών για να έχει ο δήμος τα μέσα που χρειάζεται για να επενδύσει στην καθημερινότητα, αύξηση σε απορριμματοφόρα, σε ανακύκλωσης, όλα αυτά πιάνουν τόπο.  Το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ένα μεγάλο έργο που παλεύουμε ως δημοτικό συμβούλιο εδώ και τόσα χρόνια, μελέτες επί μελετών, σύμβουλοι, διεθνείς διαγωνισμοί, ελεγκτικά συνέδρια. Η δυναμική κατάσταση όμως που υπάρχει σε ένα δήμο επιβάλλει αναπροσαρμογές θα πρέπει από τη μεριά τη δική μας τίποτα δεν είναι δεδομένο. Από το ποσό των 13 εκατομμυρίων η διοίκηση είπε ότι για να γίνει ακόμα καλύτερο είπαμε ότι δεν θα προχωρήσει παρότι έχει ψηφισθεί αν δεν μειωθεί στο 40%. Το έργο δεν ήταν βιώσιμο. Μαζί με τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουμε και αυτά τα παράπλευρα».

Γ. Μπερδελής: «Επενδύσεις μηδέν»

Ο Γιώργος Μπερδελής κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στον ηλεκτροφωτισμό αλλά έχει και ζημία 87.000 ευρώ.

Να μας δοθεί η δυνατότητα επενδύσεων σε μηχανήματα έργου, καθαριότητας… Ο στόχος της διοίκησης είναι να καλυτερεύσει αυτά τα μεγέθη. Είναι γεγονός ότι ζούμε μια κρίση μακροχρόνια και είναι σεβαστές οι απόψεις για ελαφρύνσεις διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων όπως προτείνει ο Κλ. Βαρελάς. Όμως για να γίνουν αυτά θέλει ρευστό να σου περισσεύει, διαφορετικά από τη μία τρύπα μπαίνει στην άλλη τρύπα».

Κλεάνθης Βαρελάς: Εναλλακτική πρόταση για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Μεγαρέων

Ο Κλεάνθης Βαρελάς έκανε σειρά προτάσεων για απαλλαγή τελών σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όσο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από covid-19 να έχουν απαλλαγή τελών για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα και μείωση των τελών κατά 15%. «Η μείωση αυτή θα ανακουφίσει κυρίως τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση και λαμβάνουν αυξημένους λογαριασμούς από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε ο Κλ. Βαρελάς ενώ ζήτησε εξομοίωση τελών σε Κινέτα και Αλεποχώρι.

Γρ. Σταμούλης: «Ο Δήμος Μεγαρέων έχει τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη»

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε: «Δεν μπορείς να βάλεις στα ανταποδοτικά από αλλού χρήματα, δεν νομιμοποιείται, δεν έχετε σαφή αντίληψη του τι γίνεται. Λόγω covid παίρνουμε χρήματα αλλά όχι για τον covid. Λέει έκτακτη επιχορήγηση των δήμων και λέει αποφασίζουμε κατανέμουμε συνολικό ποσό στους δήμους της χώρας για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους λόγω μείωσης εσόδων τους από την λήψη μέτρων.

Ο Δήμος μας έχει από τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη, επομένως, είναι άδικη η κριτική που κάνετε, και εξακολουθούμε να τα κρατάμε χαμηλά παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα. Στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι, προφανώς μπαίνουν στους οικισμούς γιατί ένα απορριμματοφόρο για να πάει στο Αλεποχώρι θα κάνει 200 χλμ. πρέπει να εισπράξουμε παραπάνω για να κάνουμε παραπάνω για τους πολίτες».

Αγ. Μακρυγιάννης: «Όταν μια διοίκηση αυταρέσκεται, πρέπει να αλλάξει»

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε: «Συμφωνούμε απόλυτα σε ό, τι λέτε και πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Εμείς σκεπτόμαστε όσα ψηφίζουμε αν ήμασταν διοίκηση αν θα τα ψηφίζαμε. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να κατακρίνει αλλά και να προτείνει και να έχει θετική σκέψη. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ακούγοντας τον Αντιδήμαρχο κ. Πολυχρόνη και για το θέμα του ισολογισμού, όταν μια διοίκηση έχει αρχίσει να αυταρέσκεται και να νομίζει ότι είναι όλα τέλεια, είναι ώρα να αλλάξει. Άρα πρέπει πάντα να κοιτάμε να βελτιώνουμε τις καταστάσεις. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να έχουμε πολύ καλές υπηρεσίες απέναντι στον πολίτη».

Στις αποφάσεις για τα δημοτικά τέλη υπέρ ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Φυλακτός Κων/νος, Φωτίου Σταύρος του Κων., Καλλιπόζης Ιωάννης, Καράμπελας Κων/νος, Πολυχρόνης Ιερόθεος, Φωτίου Σταύρος του Νικ., Δήμας Ιωάννης, Τσιούνης Σπυρίδων, Παρασκευάς Παναγιώτης, Μπερδελής Γεώργιος, Μαργέτης Παναγιώτης, Μήτσος Θεόδωρος, Μακρυγιάννης Άγγελος και Γκίνης Χρήστος , ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ, Κεφαλόπουλος Θωμάς, Στρατούρης Γεώργιος, Γεωργακής Δημήτριος, Βαρελάς Κλεάνθης, Δάλλας Δημήτριος, Λουκά Αικατερίνη, Νικολάου Σπυρίδων, Μπαμπαλού Αικατερίνη και Χοροζάνης Αντώνιος καταψήφισαν.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης καταψήφισε επειδή, όπως ανέφερε «Οι ανάγκες και του δικού μας Δήμου να καλύπτουν με 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό – κατάργηση του Τ.Α.Π. Μείωση 50% στις κατοικίες. Αυτό να καλύπτεται από μεγάλες επιχειρήσεις, διυλιστήρια, τράπεζες, Ολυμπία Οδό κ.α.. Για τις κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών πλήρως απαλλαγή χωρίς κριτήρια, έως 30,.000 ανάπηροι 67% , πολύτεκνοι, τρίτεκνοι. Να προσθέσουμε στις κατηγορίες τους ανέργους για πολλά χρόνια και τις κατεστραμμένες υπηρεσίες. Εξομοίωση των δημοτικών τελών Κινέτας – Αλεποχωρίου με Μέγαρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικογενειακή τραγωδία στα Μέγαρα

Aleka Stamatiadi

Έκλεψαν αυτοκίνητο μέρα-μεσημέρι

Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών σε εξέλιξη στην περιοχή μας

Aleka Stamatiadi