ΘέσειςΠολιτικήΣημαντικότερα

ΔΕΥΑΜ: Πώς να παρουσιάσεις ένα σκάνδαλο ως “επιτυχία”

 

Η πρόσφατη αναδοχή χρέους της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ από τον Δήμο Μεγαρέων, δεν ήταν η πρώτη και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία.

Συγκεκριμένα, επί διοίκησης του κυρίου Σταμούλη είναι η δεύτερη αναδοχή χρέους (μετά από τα περίπου 10.000.000€ που έχει επιχορηγηθεί το 2017-2018), ενώ έχει προηγηθεί άλλη μία λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η διοίκηση του.

Είναι γνωστό και προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, ότι η ΔΕΥΑΜ είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο για τα χρήματα των δημοτών. Χρέη δημιουργούνται με καταιγιστικό ρυθμό σε ασύλληπτα μεγέθη για τη λογική κάθε ανθρώπου, ειδικά των φορολογούμενων που έχουν ήδη διανύσει μια σκληρή δεκαετία φορολογικών βαρών. Είναι τουλάχιστον φαιδρό να επικαλείται ο δήμαρχος ότι η κρατική επιχορήγηση είναι δώρο (!). Αδυνατεί να καταλάβει ότι ακόμα και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών;

Αυτή η άγνοια καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη, όταν ήδη έχει ψηφιστεί από την οικονομική επιτροπή (εκτός της ψήφου του υπογράφοντος) παράταση στην εκκαθάριση έως το 2022(χρονιά λήξης της θητείας του), χωρίς να υπάρξει καμία σοβαρή αιτιολογία. Ο εκκαθαριστής δηλώνει σε όλες του τις εκθέσεις ότι η επιχείρηση μπορεί να κλείσει και η όποια ζημιά από την εκκαθάριση να μεταφερθεί στο δήμο.

Αυτό θα σήμαινε την οριστική τελεία στο ζήτημα της ΔΕΥΑΜ, την οποία όμως δεν θέλει να βάλει ο κύριος Σταμούλης. Και δεν θέλει να την βάλει γιατί τη χρησιμοποιεί σκανδαλωδώς να κάνει την προσωπική του πολιτική. Διαπιστώνεται αυτό από 2 απλά μεγέθη. Τη χρήση 2017-2018 το κόστος μισθοδοσίας της επιχείρησης αυξάνεται κατά περίπου 165.000 ή 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα τη χρήση 2018-2019 το κόστος μισθοδοσίας της επιχείρησης αυξάνεται κατά περίπου 143.000 ή 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της μισθοδοσίας σημαίνει συνεχώς νέες προσλήψεις, οι οποίες έλαβαν χώρα τα 2 προεκλογικά έτη.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ. Ο μόνος λόγος είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ένα σκάνδαλο που συνεχίζεται με την παιδική αιτιολογία, «και οι παλαιότεροι τα ίδια έκαναν». Να θυμίσουμε όμως ότι οι παλαιότεροι δεν διοικούν και η ευθύνη της συνέχισης του σκανδάλου βαρύνει τον δήμαρχο.

 

Δημήτρης Γεωργακής

Οικονομολόγος

Δημοτικός Σύμβουλος «Τώρα Μέγαρα Νέα Πέραμος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν σβήνουν οι εστίες πυρκαγιάς (βίντεο)

ΝΕΜ: Όλοι στην Arena για τον σπουδαιότερο αγώνα της 50ετούς ιστορίας της ομάδας

Βασίλης Χατζόπουλος: Συνεχίζω να αγωνίζομαι υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου μας όπως έκανα πάντα