“Αποκλειστικά ευθύνη της διοίκησης η στασιμότητα”
“Η Διοίκηση ενώ παραδέχεται ότι είναι ανίκανη και ζητά βοήθεια, το έκανε σε χρόνο που δεν είναι προς το καλό της πόλης αλλά για ίδια συμφέροντα”
«Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με την διοίκηση, σε συνθήκες που προτείνεται η συνεργασία λόγω αδιεξόδου και ενώ έχει προηγηθεί μια στάση αλαζονείας και έπαρσης απέναντι στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων» μας απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιώργο Μπερδελή, Δημήτρης Γεωργακής, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγες ημέρες μετά τις απόπειρες συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του συνδυασμού «Τώρα» και την ανακοίνωση του νέου σχήματος της Διοίκησης του Δήμου.
Το σκηνικό στον Δήμο Μεγαρέων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πολιτικά και κοινωνικά στάσιμο. Τι πιστεύετε για αυτό και πού θα αποδίδατε τη σημερινή κατάσταση;
Η στασιμότητα, που είναι γεγονός ότι παρατηρείται στο Δήμο Μεγαρέων είναι αποκλειστικά ευθύνη της σημερινής διοίκησης. Όσο εύκολος και αν ακούγεται ο αφορισμός αυτός στα πλαίσια μιας αντιπολίτευσης, προκύπτει από τις ενέργειες, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της διοίκησης του κυρίου Σταμούλη. Δεν υπήρξε ποτέ η επιλογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για να πάει η πόλη από το σημείο Α στο σημείο Β που θα περιλάμβανε οικονομική, πρωτίστως, ενδυνάμωση αλλά και απόκτηση αναπτυξιακής ταυτότητας (με έμφαση πχ στην αγροτική οικονομία της πόλης με επώνυμα τοπικά προϊόντα ή συμβολαιακή γεωργία κλπ, ή στον τουρισμό μιας ημέρας, κλπ). Αντίθετα η διοίκηση εγκλωβίστηκε εξαρχής, και ιδιαίτερα στη δεύτερη θητεία της, σε μια διαχειριστική στρατηγική με τη λογική της λιγότερης δυνατής έκθεσης σε άστοχες ενέργειες προκειμένου να μείνει αλώβητη στη συνείδηση των πολιτών. Αυτή η επιλογή μπορεί να συμφέρει μια αδύναμη και ανίκανη διοίκηση να μην εκτίθεται, πλην όμως κρατάει καθηλωμένη μια πόλη, μια κοινωνία και δεν την αφήνει να προοδεύσει.
Έτσι λοιπόν ο κύριος Σταμούλης ανακατεύει την τράπουλα της διοίκησης ανάμεσα στα λιγοστά στελέχη του, με αποτέλεσμα να τους αποδίδει διοικητικούς τίτλους ασύμβατους να συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο, που όχι μόνο δεν θα τους επιτρέψει να παράγουν έργο, αλλά θα τους κρατήσει ακόμα περισσότερο εγκλωβισμένους και καθηλωμένους σε μια απλή διαχείριση του γραφειοκρατικού μέρους της διοίκησης. Ταυτόχρονα, όπως έχω στηλιτεύσει σε πολλά κείμενα μου, η επιλογή (είτε από ανάγκη λόγω κακής οικονομικής κατάστασης είτε από φιλοσοφία) του δημάρχου να εκτελεί ακόμα και μικρά έργα μέσω δωρεών και λοιπών χρηματοδοτήσεων, έχει καταστήσει το δήμο επαίτη και την πρόοδο του έρμαιο των διαθέσεων διαφόρων «ευεργετών».
«Οι επιλογές της διοίκησης κρατούν την πόλη καθηλωμένη, δεν αφήνουν την κοινωνία να προοδεύσει»
Στάσιμο το σκηνικό, πλην μιας συνεργασίας που όπως φαίνεται δεν απέδωσε καρπούς, μεταξύ της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων και του συνδυασμού «Τώρα», στον οποίο είστε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Έγιναν αρκετές διεργασίες, πώς τις σχολιάζετε;
Τις διεργασίες των τελευταίων ημερών θα τις χαρακτήριζα πολιτική παρακαταθήκη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Είναι γεγονός ότι η διοίκηση πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ αυτής και του συνδυασμού μας, του «ΤΩΡΑ». Η πρόταση αυτή, αφού γνωστοποιήθηκε σε μας τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση και εκτίμηση, τέθηκε σε συζήτηση ανάμεσα στο ευρύτερο σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού. Η συζήτηση αυτή κατέληξε στην απόφαση του επικεφαλής μας, Γιώργου Μπερδελή, να μην πραγματοποιηθεί η συνεργασία. Χαρακτηρίζω λοιπόν όλα τα παραπάνω πολιτική παρακαταθήκη για την τοπική κοινωνία, διότι καταρχάς για πρώτη φορά τέθηκε από μέρους μιας διοίκησης η πρόταση συνεργασίας σε συνδυασμό της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός μας έθεσε σε ανοιχτή διαδικασία τη συζήτηση γύρω από την πρόταση αυτή, δείχνοντας ότι τέτοιας σημασίας αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν ανοιχτών διαδικασιών και συζήτησης, συστατικά στοιχεία μιας δημοκρατικής πολιτικής στάσης. Ακόμα και τα μηνύματα που λαμβάναμε από πολίτες που συζητούσαν το θέμα, ακόμα και αν πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν μια πιθανή έκβαση της συζήτησης, είναι απόδειξη ότι οι διεργασίες αυτές όταν γίνονται με ανοιχτά χαρτιά είναι προς όφελος της δημοκρατίας και εν τέλει των πολιτών.
Είστε υπέρ των συνεργασιών; Θα συνεργαζόσασταν εσείς προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος με τους διοικούντες τον Δήμο Μεγαρέων;
Ο συνδυασμός μας έχει καταγεγραμμένη θέση, τόσο προεκλογικά όσο και αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, υπέρ των συνεργασιών. Είμαστε ο πρώτος και μοναδικός συνδυασμός που βάλαμε στο δημόσιο διάλογο την έννοια αυτή. Η προηγούμενη εκλογική διαδικασία, που έγινε με απλή αναλογική, έδειχνε εξαρχής ότι η κουλτούρα των συνεργασιών πρέπει να μπει στο μυαλό όλων προς όφελος της πόλης. Όμως, αν θέλουμε να δούμε το ρεαλιστικό επιτυχημένο αποτέλεσμα από μια συνεργασία, πρέπει να μιλήσουμε για τους όρους αυτής. Οι όροι αυτοί είναι μια ελάχιστη συμφωνημένη βάση κοινής αντίληψης της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί για την πρόοδο, τον χρονικό ορίζοντα, τα μέσα που θα έχει κάθε μέρος στη διάθεση του για να υλοποιήσει το σχεδιασμό του. Αυτοί οι όροι λοιπόν απαιτούν χρόνο για να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν. Σε καμία περίπτωση, από άποψη διοικητική, όσο και αν τιμά ένα συνδυασμό της αντιπολίτευσης η παραδοχή ανικανότητας της διοίκησης και η πρόταση συνεργασίας, δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη μια συνεργασία στον χρόνο που έκρινε σκόπιμο να προτείνει για τους δικούς της λόγους η διοίκηση. Η Διοίκηση ενώ παραδέχεται ότι είναι ανίκανη και ζητά βοήθεια και αυτό μας τιμά, το έκανε σε χρόνο που δεν είναι προς το καλό της πόλης άλλα για ίδια συμφέροντα.
Η πρόταση αυτή θα ήταν πρόχειρη, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και εν τέλει δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της πόλης. Σε ό, τι με αφορά, θα μπορούσα κάλλιστα να συνεργαστώ στο χρόνο και στη βάση μιας κοινής αντίληψης για τη στρατηγική όπως την περιέγραψα παραπάνω.
Όχι όμως σε συνθήκες που προτείνεται η συνεργασία λόγω αδιεξόδου και ενώ έχει προηγηθεί μια στάση της διοίκησης αλαζονείας και έπαρσης απέναντι στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων. Είναι απόδειξη ότι δεν επιθυμεί μέσω της συνεργασίας αυτής, την επίτευξη κάποιων στόχων υπέρ της πόλης αλλά υπέρ της ίδιας εκλογικά.
Ποια είναι η θέση σας για το έργο της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης από την περιοχή μας, καθώς αυτό αποτέλεσε το μήλον της έριδος ή αφορμή για τις κινήσεις συνεργασίας;
Στα δημοτικά δρώμενα παρατηρείται ότι πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις δύσκολες και ιδιαίτερες. Κατά τη διαδικασία των αποφάσεων παρατηρώ ότι οι κοινωνίες είτε σκόπιμα είτε χωρίς δόλο, παραπληροφορούνται ή δεν πληροφορούνται επαρκώς. Η διέλευση του αγωγού υπερυψηλής τάσης είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, η υλοποίηση του οποίου έχει αντίκτυπο την επάρκεια ηλεκτροδότησης νησιών και άλλων περιοχών και συνεπεία αυτής την μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα, άρα και στα νοικοκυριά των πόλεων μας. Με βάση το σκεπτικό αυτό, δύσκολα μπορεί ο μη καχύποπτος πολίτης να είναι αντίθετος με τη το έργο αυτό. Άρα, λοιπόν, ο ρόλος μιας τοπικής κοινωνίας και διοίκησης δεν θα έπρεπε να είναι να κρίνει αν το έργο πρέπει να γίνει, αλλά να εξασφαλίσει με μηχανισμούς (επιτροπές εμπειρογνωμόνων ή ανεξάρτητους τεχνικούς συμβούλους) την ορθή εκτέλεση των εργασιών βάσει των εγκεκριμένων μελετών έτσι ώστε να έχει τη λιγότερη δυνατή όχληση στην καθημερινότητά των πολιτών και την εξασφάλιση της μη επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει και πρέπει να γίνει.
«Η Διοίκηση υπερφόρτωσε ασύνδετες αρμοδιότητες σε αντιδημάρχους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι σε κάποια από αυτές αποτελεσματικοί»
Το αποτέλεσμα είναι το σημερινό διοικητικό σχήμα στον Δήμο Μεγαρέων. Πώς θα το κρίνατε;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το σημερινό διοικητικό σχήμα το κρίνω μη αποτελεσματικό καθώς είτε η υπερσυγκέντρωση διοικητικών τίτλων γύρω από κάθε πρόσωπο, είτε θα αποδειχθεί κενό γράμμα, είτε θα οδηγήσει τον κάθε υπεύθυνο σε «μπλοκάρισμα» και μη δυνατότητα εκτέλεση σοβαρού έργου, αλλά απλής διαχείρισης της γραφειοκρατίας.
«Λάθος της Διοίκησης να μη συνεργαστεί με την αντιπολίτευση στην αρχής της δεύτερης θητείας, αφού δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο»
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος ή τα μεγαλύτερα λάθη της διοίκησης Σταμούλη;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, κρίνω ως λάθος της διοίκησης την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον των πόλεων μας, την επιλογή μιας διαχειριστικής στρατηγικής και την επιλογή να μη συνεργαστεί με την αντιπολίτευση στην αρχή της νέας της θητείας, όταν λόγω της απλής αναλογικής δεν είχε και δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι υπερφόρτωσε ασύνδετες αρμοδιότητες σε αντιδημάρχους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι σε κάποια από αυτές αποτελεσματικοί. Εγκλωβίστηκε στη διαχείριση της γραφειοκρατίας που από μόνη της στα ελληνικά πράγματα είναι καταστροφική. Αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση της θητείας της χωρίς να αναμένονται συνταρακτικά αποτελέσματα στην εικόνα των πόλεων.
Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων;
Η υιοθέτηση, επαναλαμβάνω, ενός στρατηγικού σχεδίου και μιας ατζέντας τουλάχιστον δεκαετίας προκειμένου να αποκτήσουμε σαφή πορεία και στόχους που το αποτέλεσμα τους θα γίνει απτό στην τοπική κοινωνία και θα της δώσει προοπτική οικονομική, πολιτιστική και ανθρωπιστική.
Θα βλέπατε τον εαυτό σας να ηγείται μιας νέας πολιτικής ομάδας ή κίνησης για την διεκδίκηση του Δήμου Μεγαρέων;
Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως «πολιτικό» αλλά ως πολίτη-πολιτικό ον.