Πολιτική

Ασυμβίβαστα & κωλύματα για τις εκλογές ορίζει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών

Ετοιμάζονται οι εκλογικοί μηχανισμοί

Χωρίς κωλύματα Κλεάνθης Βαρελάς-Γιώργος Κουμπέτσος

Πλησιάζουν οι μέρες των εκλογών και εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που ορίζεται τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα εκλογιμότητας για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τις κρίσιμες ημερομηνίες που συνδέονται με τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 121 του ν. 5003/2022 (Α΄230) ειδικά για τις δημοτικές εκλογές της

Μεταξύ των όρων για τη διεξαγωγή των εκλογών, είναι η συμμόρφωση με τα κριτήρια που συνδέονται με τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 121 του ν. 5003/2022 (Α΄230) ειδικά για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη σχετική εγκύκλιος, από το Υπουργείο Εσωτερικών, που δίνει τις πρώτες πληροφορίες για τα πρόσωπα και τις ιδιότητες που αυτά έχουν και επηρεάζουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις εκλογές.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την περιοχή μας, ασυμβίβαστα παρουσιάζονται στις περιπτώσεις των δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθώς ο Κλεάνθης Βαρελάς είναι υποδιοικητής στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και ο Γιώργος Κουμπέτσος είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.). Η τοποθεσία όμως των δραστηριοτήτων των φορέων που διοικούν είναι εκτός του Δήμου όπου ενδεχομένως διεκδικούν υποψηφιότητα, οπότε τυπικά «ανοίγει» δρόμος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 765, στο άρθρο για το Τοπικό κώλυμα εκλογιμότητας αναφέρεται ότι: «Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio), σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα νομικά αυτά πρόσωπα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στους άλλους δήμους της χωρικής αρμοδιότητας του νομικού προσώπου, πλην του δήμου της έδρας αυτού, εφόσον παραιτηθούν από τη θέση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 30 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), το αργότερο την 31η Μαΐου 2023».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θαν. Μπούρας: Ερώτηση για Κτηματολόγιο Μεγάρων

Αποχή από την τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων για συνδυασμούς Γ. Κουμπέτσου-Κλ. Βαρελά

Aleka Stamatiadi

«8 χρόνια διοικητής της πόλης μας, τελικά δεν μάθατε ούτε βήμα…»