Κοινωνία Σημαντικότερα

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αγριογούρουνα στον κάμπο των Μεγάρων

 

Σε απελπισία οι αμπελοκαλλιεργητές και κάθε φύσεως παραγωγή αγροτικών προϊόντων

 

 

Σε πολύ δυσχερή θέση βρίσκονται οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι αγρότες γενικώς με τα αγριογούρουνα που έχουν καταστρέψει την περιουσία τους και τρώνε την παραγωγή τους. Πάνε να τρυγήσουν και βλέπουν μόνο τα βέργουλα, και ό, τι έχει μείνει μισοφαγωμένο πια δεν κάνει πλέον για τρυγητό αφού ο μούστος θα βγει ξινός. Προπαντός όσα αμπέλια είναι κοντά σε ρέματα ή απομονωμένα δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα.

Δηλαδή περιοχές όπως το Βαρυκό, το Μάζι, τα μισά τα έχουν φάει ή είναι απομονωμένα αμπέλια. Επίσης στην αρχή τρώνε τα επιτραπέζια που όλα έχουν 5-10 κλήματα φράουλα, κέρινα, ροδίτης, και μετά τα Σαββατιανά, αλλά σπάζουν και τα κλήματα. Επίσης τώρα με τις φωτιές στο Λουτράκι ήλθαν από την Ανατολική πλευρά των Γερανείων και την φωτιά στου Ζάρα το ρέμα περιορίστηκαν προς τις καλλιέργειες. Έλεγε πυροσβέστης στην φωτιά στου Ζάρα το ρέμα εμπρός τον πέρασε μια ομάδα με δέκα γουρούνια.

Επίσης βοσκός ειδοποίησε καλλιεργητές στο Χάνι να το τρυγήσει γιατί τώρα που άρχισε το κυνήγι έφυγαν από το Μάζι και ήλθαν πολλές ομάδες αγριογούρουνα στο Χάνι. Αμπέλι που έβγαζε 1500 kg στο Βαρυκό, με το ζόρι μάζεψε 300 κιλά. Πρέπει λοιπόν η αντιπεριφέρεια και το Δασαρχείο να πάρουν μέτρα, δηλαδή να επιτραπεί το κυνήγι όλες τις ημέρες για να περιορισθεί το κακό ή να βρει λύση. Ερχόμαστε όμως και στους παραγωγούς δεν είναι κρίμα να παιδεύονται όλο το χρόνο και να μην σοδεύουν αφού έχουν κάνει τόσα έξοδα; Δεν πρέπει το ΕΛΓΑ να αποζημιώσει; Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά έχουν κάνει κι άλλο κακό, αφού έχουν καταστρέψει την πανίδα, οι λαγοί έχουν λιγοστέψει έλεγαν κυνηγοί, που τους τρώνε τα γουρούνια προπαντός τα μικρά.

Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να πάρουν μέτρα. Οι ζημιές είναι τεράστιες και θα αυξάνονται, αλλά πρέπει να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί. Επίσης ζημιές κάνουν και στα κηπευτικά.

 

Καλοζούμης Σπύρος

Αμπελοκαλλιεργητής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρα καραμπόλα στον Ασπρόπυργο

Ε. Λιάκος: «Νέα Δύναμη για τη Δυτική Αττική»

Aleka Stamatiadi

Μηνύσεις κατά της κατάληψης στο ΕΠΑΛ: Τι λένε οι μαθητές