Εργασία & Επιχειρηματικότητα Σημαντικότερα

Αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

Ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Σε μια εποχή κρίσης και μεγάλης ανεργίας, η λύση βρίσκεται στην παραγωγή, στην πράξη, στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Αφουγκραζόμενη η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά τις ανάγκες αυτές διοργάνωσε την Πέμπτη 6 Απριλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ημερίδα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ  και τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά με θέμα: «Ο βιοτεχνικός κόσμος του ΠΕΙΡΑΙΑ συνομιλεί με την τοπική & ευρύτερη κοινότητατης Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το κοινό μέλλον»

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κο Ανδριανό Μιχάλαρο ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την άψογη  συνεργασία το ΊδρυμαΕυγενίδου, τοΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ  και τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είπε:

«Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας που πλήττει ιδίως τη νεολαία μας.

Πρέπει να δοθεί  στην τεχνική εκπαίδευση η αξία που της αρμόζει με ουσιαστικές αλλαγές που θα προωθηθούν.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να δούμε ένα βίντεο που μας έχει παραχωρήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Στουτγάρδης και που μέσα σε ελάχιστο χρόνο δείχνει τη συνεισφορά της βιοτεχνίας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η τεχνική εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν ένας τομέας που ενδιέφερε τις μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης διότι ακριβώς στις τάξεις των τεχνικών επαγγελματικών σχολών συνέρεε ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, που αργότερα δημιουργούσε ή στελέχωνε τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η  εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την αγορά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.

Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων μπορεί να αναδεχθεί μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες  και τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία και αποτελεί διέξοδο από την κρίση».

Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Πειραιά κος Γιάννης Μώραλης, οποίος μεταξύ άλλων τόνισε : «ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρωτοβουλία σας, καθώς η τεχνική εκπαίδευση είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον Πειραιά από πολύ παλιά.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των εργασιών της σημερινής ημερίδας δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Προσωπικά, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι φορείς που εκπροσωπούν παραγωγικές δυνάμεις και η εκπαιδευτική κοινότητα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης δείχνουν τη διάθεση να ασχοληθούν συστηματικά με τις βάσεις για την οικονομική και παραγωγική ανάταση της χώρας μας. Διότι, η επένδυση στην εκπαίδευση γενικά – αλλά και ιδιαίτερα στην τεχνική εκπαίδευση – έχει στρατηγικό βάθος και θέτει τα θεμέλια, ώστε η ελληνική οικονομία να αλλάξει θεμελιώδη χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα όπως αυτά που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Οι ικανότητες των ανθρώπων εξαρτώνται από το επίπεδο και την ποιότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην οποία έχουν πρόσβαση. Η σημερινή ημερίδα λοιπόν εστιάζει ακριβώς σε αυτό το απολύτως νευραλγικό ερώτημα: τι είδους τεχνική εκπαίδευση απαιτείται για εκείνο το οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα που θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό και καλύτερο μέλλον;
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές από τα: 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο  ΕΠΑΛ  Σαλαμίνας, 1ο ΕΠΑΛ Περάματος και ΕΠΑΛ Μεγάρων, καθηγητές, σχολικοί σύμβουλοι και πλήθος επιχειρηματιών.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, που αναφερόταν στον ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Ηρακλής Πλιάκης, ανέλυσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ.

Πώς είναι τα ΕΠΑΛ σήμερα περιέγραψε στην ομιλία του ο Διευθυντής της ΔΔΕ Πειραιά, κος Νικόλαος Μουμούρης, ενώ μελέτη για το προφίλ των μαθητών των ΕΠΑΛ παρουσίασε η εκπαιδευτικός Δ.Ε., κα Αλεξάνδρα Φέγγη.

Στον κοινωνικό ρόλο των ΕΠΑΛ, τους εκπαιδευτικούς και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε η κα Χρυσούλα Λαλαζήση, Σχολική Σύμβουλος ΔΕ, με έδρα την ΔΔΕ Πειραιά.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα που αναφερόταν στον επιχειρηματικό κόσμο και την τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση, παρουσιάσθηκε από τον κοΧρήστο Μαριόλα, υπεύθυνο επικοινωνίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή διασύνδεσης επιχειρηματικότητας και τεχνικής εκπαίδευσης-κατάρτισης του Β.Ε.Π.

Την σύνδεση ΕΕΚ και αγοράς εργασίας: κίνητρα και εμπόδια για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα μαθητείας, ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κος Δημήτρης Βαργιάμης, ενώ ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της ΚΕΕΕ, κος Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου για την υποστήριξη της μαθητείας. Στην μαθητεία του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε η κα Στέλλα Καραβά, Προϊσταμένη Δ/νσης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Μέσων Διδασκαλίας του ΟΑΕΔ.

Εκπληκτική ήταν η συμμετοχή μαθητών, επιχειρηματιών και καθηγητών και στους δύο κύκλους συζητήσεων, που ακολούθησαν τις δύο θεματικές ενότητες, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω Skype  με ΕΠΑΛ Κω, Καρδίτσας,, Κεφαλονιάς και Λέσβου, με σκοπό να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΠΑΛ της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδροςτου Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κος Αδριανός Μιχάλαρος, κλείνοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάσθηκαν με το Επιμελητήριο, καθηγητές, μαθητές, ομιλητές, επεσήμανε ότι αυτή η ημερίδα είναι  η αρχή για μια σειρά ενεργειών υποστήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής-επαγγελματικής  εκπαίδευσης από ΒΕΠ και, υποστήριξε, ότι αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την ίδια χρονική  περίοδο,ώστε, σύμφωνα με τα δεδομένα  να χαράσσονται νέοι στόχοι αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O N. Χαρδαλιάς στην πυρκαγιά

Aleka Stamatiadi

Ανακύκλωσε για να δεις τον Αντετοκούμπο

Aleka Stamatiadi

Παρέμβαση των προέδρων των επιμελητηρίων στον πρωθυπουργό