Πολιτισμός Σημαντικότερα

«Άγιοι και ήρωες μιας φωτεινής, νοσταλγικής Ελλάδα»

 

 

Η Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη»

 

 

Ένας σταθμός ιδιαίτερος στο ταξίδι της συλλογής των ναϊφ ζωγράφων, της Συλλογής Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή.

Η συλλογή των συμπολιτών μας συλλεκτών αυτές τις ημέρες φιλοξενείται από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην Πλάκα. Στο σπίτι και πλέον μουσειακό χώρο της σημαντικής Ελληνίδας και λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, οι πίνακες της συλλογής Κολλιαλή ταίριαξαν απόλυτα, δίνοντας το στίγμα μιας άλλης εποχής της Ελλάδας, όπου η αυθεντικότητα της λαϊκής παράδοσης έδινε ερείσματα και στην τέχνη των ναϊφ ζωγράφων, που θαύμασαν όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης την περασμένη Κυριακή.

Η αγροτική ζωή, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι θρησκευτικές τελετές και τα μυστήρια, σκηνές της καθημερινότητας, της πόλης και της υπαίθρου, απεικονίζονται με γλαφυρότητα και ζωντάνια, στα χρώματα των ναϊφ, που ζωντάνεψαν στους τοίχους του σπιτιού-μουσείου, δένοντας άψογα και δίνοντας μια ευαγή εικόνα μιας Ελλάδας άλλης, αυθεντικής στην απλότητά της.

 

Η έκθεση «Η Ναϊφ τέχνη στην Ελλάδα» της συλλογής Κολλιαλή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη» και στα εγκαίνια παρέστησαν καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτικού κόσμου, κ.ά. Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα» συνόδευσε ζωντανή μουσική με τραγούδια της Παλιάς Αθήνας από τους μουσικούς, Αντιγόνη Πενέζη (φωνή και κιθάρα), Νίκο Σουλιώτη (φωνή και κρουστά), Κώστα Μπιλίση (φωνή και πιάνο).

Την έκθεση που περιλαμβάνει ένα τμήμα της συλλογής, πενήντα περίπου έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών Ναΐφ ζωγραφικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

 

Επίκεντρο της έκθεσης αποτελούν έργα με σκηνές από τη καθημερινή ζωή της Αθήνας του 19ου και 20ου αιώνα με φόντο τις γειτονιές της γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης. Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν συμπεριλαμβάνονται και δύο πίνακες της Έρσης Χατζημιχάλη (κόρη της Αγγελικής Χατζημιχάλη) αλλά και έργο του Μεγαρίτη λαϊκού ζωγράφου, Σωτήρη Αλεξίου, με την αγορά των Μεγάρων, το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

 

 

Η κ. Πόλλυ Κολλιαλή εγκαινιάζοντας την έκθεση μαζί με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Στο φιλόξενο και ζεστό χώρο του αρχοντικού της μεγάλης Ελληνίδας Λαογράφου Αγγ.Χατζημιχάλη», αυτό το μικρό-κομψό Μουσείο στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, στην Πλάκα, που διευθύνει η εξαίρετη λαογράφος κ. Σταυρούλα Πισιμίση , ως τις 24 Σεπτεμβρίου, παρελαύνει μια ευφρόσυνη, φωτεινή , νοσταλγική Ελλάδα, άγιοι και ήρωες, νύφες και, γαμπροί, γοργόνες κι αγρότες,  πανηγυριώτες, λατερνατζήδες και σαλεπιτζήδες,  η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η  Ρούμελη και η Πελοπόννησος, η Μυτιλήνη και η Σίφνος, η Ήπειρος και η Ύδρα , η Κύπρος και η Κωνσταντινούπολη , παραδοσιακά χωριά, θρησκευτικές τελετές, υπαίθριες αγορές, πανηγύρια με χορούς λυτρωτικούς , με χρώματα κι αρώματα μιάς άλλης εποχής,  μιας Ελλάδας που χάθηκε και που νοσταλγούμε, μιας Ελλάδας που δεν μας πληγώνει».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, επεσήμανε η κ. Κολλιαλή, που αυτή η έκθεση συμπίπτει με μια εποχή που η Αθήνα μας είναι στο κέντρο της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής σκηνής, με πολλά δρώμενα, την Ντοκουμέντα εν εξελίξει, την Αρτ Αθήνα που απόψε τελειώνει, και πλήθος άλλων παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων κι έτσι αισθάνομαι ότι βάζουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτό το Πολιτιστικό γίγνεσθαι».

 

Πόλλυ Κολλιαλή: «Η Τέχνη  είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους, ενώνει όλους και καθήκον μας είναι  να το μοιραζόμαστε με όλους»

 

Η Συλλογή έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία την Τουρκία καθώς και το Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας με επιμελήτρια την ιστορικό Τέχνης κ. Ι.Κρητικού που επιμελήθηκε τον κατάλογο της έκθεσης, και με επιμέλεια της οικογένειας Κολλιαλή, στην Ρίγα της Λετονίας και πρόσφατα, τον Μάρτιο, στο Βελιγράδι και όπου ταξιδεύει αποτελεί, όπως είπε η κ. Κολλιαλή, τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας μας στο εξωτερικό: «εγώ πάντα πιστεύω ότι ο Πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία».

 

 

kolliali_ekthesi_0106_06 kolliali_ekthesi_0106_05 kolliali_ekthesi_0106_04 kolliali_ekthesi_0106_03 kolliali_ekthesi_0106_02 kolliali_ekthesi_0106

«Εμείς, η οικογένειά μου, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν βέβαια, δεσμευόμαστε , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε όλοι ανεξαιρέτως,  να συνεχίσουμε το  υπέροχο αυτό ταξίδι της Συλλογής μας εντός κι εκτός των τειχών, πιστεύοντας ότι η Τέχνη  είναι ένα αγαθό που δεν μας ανήκει ατομικά αλλά ανήκει σε όλους, ενώνει όλους  και  δικό μας καθήκον είναι  να το μοιραζόμαστε με όλους.

Ζητούμενο της έκθεσης η δημιουργία μιας διαλεκτικής σχέσης με το παρόν. Η αναζήτηση μιας χαμένης μνήμης, ενός κρίκου συνοχής και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και σύνδεσης των ανθρώπων με την ύπαιθρο φύση. Η πρόκληση νοσταλγίας και συναισθημάτων, το άγγιγμα της ελληνικής ψυχής. Η προσέγγιση «αυθεντικών ζωγράφων μιας τρυφερής και καθάριας Ελλάδας», όπως τους χαρακτηρίζει και η Αγγελική Χατζημιχάλη.

kolliali_ekthesi_0106_05

 

kolliali_ekthesi_0106_07

 

Πληροφορίες για το χώρο διεξαγωγής της έκθεσης: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ.: 210 3243987, 210 3243972
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα μυστικά του ηλιοβασιλέματος»

Aleka Stamatiadi

ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεγαρέων: Διαδικτυακό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά

«Open Mall» στα Μέγαρα;