Πολιτισμός

Μαρία Φαραντούρη & Λένα Πλάτωνος σε τραγούδια αγνώστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου στην Ελευσίνα

Μυστήριο 81_Των Σιωπηλών Σπαράγματα
Λυρικές αφηγήσεις και τραγούδια άγνωστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου
Η Λένα Πλάτωνος και η Μαρία Φαραντούρη χάρισαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας δυο μαγικές βραδιές, στις 13 και 14 Ιουλίου, στον κατάμεστο Αρχαιολογικό χώρο της πόλης

Credits: Γιάννης Στάθης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σπουδαία συνάντηση των δυο κορυφαίων καλλιτέχνιδων, της Λένας Πλάτωνος και της Μαρίας Φαραντούρη, που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υπό το φως της πανσελήνου, στις 13 και 14 Ιουλίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο.

Βασισμένη σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα έργα άγνωστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου, η μουσική παράσταση «Των Σιωπηλών Σπαράγματα», σε μουσική Λένας Πλάτωνος, απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη, ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, και χορογραφία Δάφνι Κόκκινου, χάρισε στο κοινό δυο μαγικές, βαθιά συγκινητικές βραδιές στον κατάμεστο Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.

 Ποιητικές φωνές σπουδαίων γυναικών της Αρχαιότητας, όπως η Ήριννα, η Ανύτη, η Νοσσίς, η Κόριννα, η Πράξιλλα, η Τελέσιλλα, η Μοιρώ και η Διοφύλη, οι ξεματιάστρες, αλλά και η Σαπφώ, συνδέθηκαν με μυθολογικές, ιστορικές αλλά και σύγχρονες γυναικείες μορφές, σε μια μουσική παράσταση που εναντιώθηκε στη λήθη, συνθέτοντας ένα αληθινό Μυστήριο στην πόλη της γέννησής τους.

Συντελεστές

 Σύνθεση – απαγγελία: Λένα Πλάτωνος
Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη
Αποκατάσταση ποιημάτων – απόδοση στα νέα ελληνικά: Θάνος Τσακνάκης
Χορογραφία: Δάφνις Κόκκινος
Ενορχηστρώσεις – πλήκτρα: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Πλήκτρα – μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Πνευστά: Βαχάν Γκαλστιάν
Λύρες: Χρυσάνθη Γκίκα
Τσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Χορός: Μαρία Καμπανού, Εβίνη Παντελάκη, Nayoung Kim
Παραγωγή: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Εκτέλεση παραγωγής: ΦΟΡΜΙΓΞ

 Απόσπασμα της μουσικής παράστασης «Των Σιωπηλών Σπαράγματα» είχε παρουσιαστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τον Μάρτιο 2022 στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα», που διοργάνωσε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σουρή στη Δ.Βιβλιοθήκη Μεγάρων

Μικρασιάτικα 2021: Εκδηλώσεις Μνήμης & Παράδοσης

Εξ Ελευσίνος: Η νέα συλλογική έκδοση των Ελευσινίων συγγραφέων Γ. Γαβαλά, Β. Ηλιόπουλου, Δ. Κουτραφούρη, Μ. Λεβέντη