Κοινωνία Σημαντικότερα

2.000 συμπολίτες έχουν εμβολιασθεί στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων με AstraZeneca

Αύξηση εμβολιασμών-μείωση κρουσμάτων φέρνουν αισιοδοξία

Εξαντλήθηκαν τα ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων-Ανάγκη για ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων ενώ οι συμπολίτες σπεύδουν σε Αθήνα και Κορινθία για τον εμβολιασμό τους

 

Είμαστε στις τελευταίες «στροφές» της πανδημίας, με την εστίαση και άλλες δραστηριότητες που άνοιξαν ήδη, τους αριθμούς νοσηλευομένων να παραμένουν υψηλοί αλλά και με την ελπίδα στον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή μας, τα ραντεβού εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, που πλέον αναζητούν ραντεβού σε γειτονικές περιοχές, στην Αθήνα και στην Κορινθία.

Όπως μας είπε η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μεγάρων κ. Ελλάδα Καρανάσιου, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμειώτο ρυθμό και χωρίς προβλήματα και ήδη έχουν εμβολιασθεί περίπου 2.000 συμπολίτες μας στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Με AstraZeneca εμβολιάσθηκε και ο νεότερος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου Ευάγγελος Λιάκος, που σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “Η γενιά των 30ρηδων θα κάνει και πάλι τη διαφορά. Είμαι βέβαιος ότι θα πρωτοστατήσουμε στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα στην κρίση, τα κατάφερε τότε και τώρα πρωταγωνιστεί στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Σήμερα, καλείται να κάνει τη δική της επανάσταση, με δύο ισχυρά συστατικά, την πίστη στην επιστήμη και την αλληλεγγύη.”

 

Περίπου 1 εκατ. πολίτες (ποσοστό 10%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδροις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Όπως ανέφεραν, την Τετάρτη ξεπεράστηκαν οι 100.000 εμβολιασμούς, ενώ ήδη έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, είναι να έχουμε εμβόλια για όλους τους ενήλικες, έως τα τέλη Ιουνίου, ή αρχές Ιουλίου, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εταιρειών, ενώ τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 5,4 εκατ. πολίτες τουλάχιστον με μία δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για τα εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες ηλικίας 30-49, ενώ ανακοίνωσε το άνοιγμα της φόρμουλας για συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία», όπου οι πολίτες θα μπορούν επίσης να εμβολιάζονται.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις για την πανδημία και στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών ανά ημέρα, τονίζοντας ότι σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε ένα 24ωρο και θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, ενώ αρχές Ιουλίου, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους ενήλικες, κτίζοντας το επίπεδο ανοσίας που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Όσον αφορά τις παραλαβές των εμβολίων για τον μήνα Μάιο, αναμένουμε:

-2.150.000 δόσεις από την Pfizer

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson και…

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, ενώ αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες δόσεις, έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα η εταιρεία.

Στα τέλη Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5,4 εκατ. εμβολιασμούς, με τους 3.520.000 με μία δόση και τους 1,9 εκατ. και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί στο 18% του πληθυσμού.

Τον Μάιο θα έχουμε αναπτύξει 1.500 κέντρα, ενώ θα ανοίξουν και άλλα κέντρα από το δημόσιο, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Από σήμερα έχει ανοίξει φόρμουλα στο emvolio.gov.gr για όσους ιδιωτικούς φορείς θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελευθερία. Έχει περάσει νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη αμοιβή ανά εμβολιασμό και οι όροι συνεργασίας.

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία:

– στους 30-39 έχουν κλείσει 354.000 ραντεβού, που αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες, ενώ 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί

-στους 40-44 έχουν κλείσει 235.000 ραντεβού, που αντιστοιχούν σε 117.000 πολίτες, ενώ 31.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί

-στους 45-49 έχουν κλείσει 250.000 ραντεβού, ενώ 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί».

 

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά.

Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα.

Υπάρχει αισιοδοξία. Όταν ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα και ξεπερνάμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις.

Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε φτάσει συνολικά τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Αρχές Ιουλίου, εφόσον έρθουν τα προγραμματισμένα εμβόλια, να μπορούν όλοι οι ενήλικες να εμβολιαστούν. Συνιστώ σε όλους τους πολίτες, να μιλήσουμε με τις οικογένειες εκείνων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ή που έχασαν ανθρώπους τους. Αυτή η πανδημία έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη».

Την Πέμπτη ξεκίνησε και το Johnson & Johnson, το οποίο είναι εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο. Η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 66% για αλαφρά με μέτρια νόσο 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή νόσο 77%-80%. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης με εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.

Το εμβόλιο αυτό είναι μεν μονοδοσικό αλλά δεν πρέπει να συμπαρασύρει να πιστέψουμε και για τα άλλα εμβόλια ότι είναι αποτελεσματικά με μία δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι βάσει βρετανικής μελέτης σε μεγάλο αριθμό ατόμων, ο εμβολιασμός μειώνει κατά 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον του εμβολιασμένου, εύρημα που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό. «Τα εμβόλια όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθεί το περιβάλλον του εμβολιασμένου» τόνισε.

Ως προς την ανοσία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού υπογράμμισε ότι η αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα αντισώματα αλλά έχει και την πτυχή της κυτταρικής ανοσίας που δεν είναι μετρήσιμη. Αρκετοί συμπολίτες με την αγωνία αν «έπιασε το εμβόλιο» κάνουν έλεγχο αντισωμάτων, και ενδεχομένως ανησυχούν για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα.

Εντούτοις, ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί. Θα υπάρξει οδηγία για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου έδωσε επίσης συγχαρητήρια στη νέα γενιά, που λειτούργησε με περισσότερη εμπιστοσύνη από την παλαιότερη και ζήτησε χαρακτηριστικά από τους νέους να πάρουν από το χέρι ένα διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξουν το δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικία και στις δόσεις που αναμένουμε από τις εταιρείες εντός του Μαΐου, ώστε να συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα: «Τώρα, σήμερα, βρισκόμαστε περίπου στις 90.000 εμβολιασμούς και θα ξεπεράσουμε τους 100.000 σε ένα 24ωρο. Ξεπεράσαμε ήδη το ένα εκατ. εμβολιασμούς με δύο δόσεις, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι επί του συνολικού πληθυσμού, ενώ προς το παρόν εμβολιάζονται μόνο ενήλικες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι θα γίνει με τις μέδουσες;

“Γηρυόνης”: Νεότερα για την κυκλοφορία

Εφτασέεεεε

Aleka Stamatiadi