Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση βιβλίων του Χρ. Σύρκου

«Η Ελληνική Εποποιία του 1940-1941»

«Εμείς λέμε… οι Αρχαίοι έλεγαν»

 

despotisbiblio

 

Το Γενικόν Ταμείον Έργων Φιλαδελφείας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Μεγάρων και Σαλαμίνος εξέδωσεν τύποις τα δύο προαναφερόμενα βιβλία ως έκδοση εκτός εμπορίου του Γραφείου Νεότητος και Κατηχήσεως με την ευλογία του Μακαριστού Μητροπολίτη μας κυρού Βαρθολομαίου, προς ωφέλειαν των μελών των εκκλησιαστικών Κατηχητικών Συνάξεων της στη Μεγαρίδα και στη Σαλαμίνα παροικούσας εκκλησίας του Χριστού.

Στο βιβλίο με τίτλο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 1940-1941» καταχωρίζονται κείμενα που περιγράφουν μερικά των όσων διαδραματίσθηκαν κατά την διάρκεια της εποποιίας 1940-1941, διαγγέλματα-δημοσιεύματα του Τύπου-Αντιδράσεις του λαού, των δημοσιογράφων, των διανοούμενων της εποχής αποτελούν τον κορμό της εργασίας, που κλείνει με: Αναφορά στο ιστορικό της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, με έναυσμα τα όσα θαυματούργησε η Παναγία στο αλβανικό μέτωπο, μερικά των οποίων καταχωρίζονται νότες από τη συμβολή της Εκκλησίας και του ιερού κλήρου στην εποποιία.

Τα κείμενα επέλεξε ο πρώην Δήμαρχος της πόλης μας Χρυσόστομος Δ. Σύρκος.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, Προϊστάμενος του Γραφείου Νεότητος και Κατηχήσεως.

Το βιβλίο που εκδόθηκε με τη φροντίδα της ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ, είναι σχήματος 21Χ14 και αποτελείται από 232 σελίδες.

Στο βιβλίο με τίτλο «ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ…ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ» περιλαμβάνονται: *Λέξεις που χρησιμοποιούμε σήμερα αντί λέξεων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες .

*Λέξεις που σήμερα περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιό μας, που παράγονται από τις λέξεις που αντικαταστήσαμε.

*Λέξεις του Ομήρου, που και εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε.

*Μέτοικες λέξεις, που χρησιμοποιούμε σήμερα χωρίς να τις έχουμε αφομοιώσει.

*Αποσπάσματα από την θείαν λειτουργίαν του ιερού Χρυσοστόμου.

Την κωδικοποίηση της καταγραφής των προαναφερομένων πραγματοποίησε ο Χρυσόστομος Δ. Σύρκος.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης.

Το βιβλίο που εκδόθηκε με τη φροντίδα της ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ είναι σχήματος 21Χ14 και αποτελείται από 80 σελίδες.

Η παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής, με κεντρικούς ομιλητές τον Καθηγητή Χρίστο Ρώμα και την Καθηγήτρια Φιλιώ Σαραφίδου-Σαμπράκου.

 

sirkosbiblio1211

 

Ο Χρίστος Ρώμας αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία για την ιστορική καταγραφή του βιβλίου «Η Ελληνική Εποποιία του 1940-1941» και η κ. Φιλιώ Σαραφίδου-Σαμπράκου μίλησε για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας που φανερώνεται στο βιβλίο «Εμείς λέμε… οι Αρχαίοι έλεγαν», που παρότι γράφτηκε από Μαθηματικό-τον Χρ. Σύρκο-θέτει προβληματισμούς όχι μόνο πληροφορώντας γλωσσολογικά, αλλά για τη διαμόρφωση της παιδείας στον τόπο μας.

 

sirkosbiblio12111

 

«Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μία νεκρή γλώσσα, αναφέρεται στο βιβλίο, αφού ζουν και εκφράζουν τις σκέψεις και των σημερινών Ελλήνων. Επομένως, οι ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να μάθουμε τα αρχαία ελληνικά ως ξένη γλώσσα πλανώνται… Ελπίζουμε ότι η παρούσα καταχώριση θα αποτελέσει έναυσμα για ευαισθητοποίηση των νέων μας προς διαφύλαξη και υπεράσπιση του γλωσσικού θησαυρού μας».

Ο Χρ. Σύρκος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους ομιλητές, οι οποίοι εξαίροντας το έργο του πολύγραφου συγγραφέα και αρθρογράφου της «Ε», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και να τον δέσεις, θα συνεχίσει να γράφει»…

Κατόπιν των ομιλιών, τραγούδια σχετικά με την εποποιία του 1940 τραγούδησαν ο Σπύρος Παπανικόλας και η Σοφία Κιοσκέρογλου.

 

 

sirkosbiblio12112

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σαλαμίνια» στην Πλατεία του Αη- Γιάννη Χορευταρά

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου στη Λέσχη Ανάγνωσης Κινέττας

Ένα αριστουργηματικό Πολιτιστικό Κέντρο αναδύθηκε στη γη των Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi