Σημαντικότερα Υγεία

Τι γνωρίζουμε(έως τώρα) για την Όμικρον παραλλαγή SARS-COV-2

Γράφει ο ΕΛ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD-MSc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

H παραλλαγή όμικρον ταχύτατα επικράτησε και στη χώρα μας όπως άλλωστε αναμενόταν. Η ως τώρα εικόνα τρομάζει όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (21.657 την 28/12) αλλά όχι τόσο η συμπεριφορά της που μοιάζει λιγότερο επιθετική όσον αφορά τη λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό το προϊδεάζουν 3 ανεξάρτητες μελέτες από κορυφαία εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένης μιας σε ένα καλά εκτιμημένο in vivo μοντέλο, όλες δείχνουν μειωμένη πνευμονική μολυσματικότητα σε σύγκριση με τη Delta.

Μία ακόμα μελέτη από τη Νότιο Αφρική τονίζει ότι το ρίσκο για νοσηλεία από την μετάλλαξη ομικρον είναι μειωμένο κατά 70-80% σε σχέση με τη δέλτα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών.

Αυτά είναι τα καλά νέα που όμως δεν αρκούν αν δε συνεχιστούν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων…

Η ως τώρα κατάσταση των εμβολιασμών έχει ως εξής …

 

Επίσης η κατάσταση των διασωληνωμένων

 

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων συντριπτικά μεγαλύτερο και όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων με 3η δόση τόσο μειώνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ.

Συμπέρασμα,

τηρούμε τα μέτρα που ανακοινώνονται, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας , αναμένουμε νεότερα αποτελέσματα από τη συμπεριφορά της παραλλαγής όμικρον και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι με το νέο έτος θα διαγράψει καθοδική πορεία η πανδημία καθώς αναμένουμε και νέες θεραπείες πέραν των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Καλή χρονιά με υγεία και ελπίδα ότι σύντομα πριν το τέλος του χειμώνα ο λαμπερός ήλιος θα νικήσει το σκοτάδι της πανδημίας και όσους το συντηρούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προεκλογικός ανασχηματισμός στο Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρ. Σύρκου

Aleka Stamatiadi

Διορθώσεις στο ΓΠΣ συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων